avgm logo desktop

25 sep 2022
25-sept-2022

Patrick Aerts maakt marathondebuut in Berlijn

Lopen

BERLIJN - Bestuurslid Patrick Aerts heeft in Berlijn zijn eerste marathon gelopen in een tijd van 3 uur, 23 minuten en 13 seconden.

tekst Pieter Grootes

 

25 sep 2022
25-sept-2022

Reiniging atletiekbaan

Algemeen

BEST - In opdracht van de gemeente wordt volgende week onze baan gereinigd. Dit duurt waarschijnlijk 3 dagen. We kunnen gebruik maken van de baan, maar moeten wel met een aantal zaken rekening houden:

  • Zondag na de clubkampioenschappen verwijderen we de gootdeksels. Gebruik baan 1 niet zolang de gootdeksels niet zijn teruggeplaatst, om het risico van in de goot stappen te minimaliseren.
  • Er blijft onderhoudsapparatuur staan op de baan. Het spreekt voor zich, maar daar blijven we vanaf.
  • Probeer s.v.p. te voorkomen dat een net gereinigd stuk baan direct weer vies wordt gelopen, bv. met zandschoenen uit de zandbak.

Zodra het werk is afgerond worden de witte gootdeksels zo snel mogelijk teruggelegd.

tekst Martin Nijkamp

 

18 sep 2022
18-sept-2022

Great Escape Trail 162km 6180 D+

Lopen

MABOGE (B) - Addie van der Vleuten is zondagmorgen in alle vroegte in het Belgische Maboge op de tweede plaats geëindigd van de Great Escape Trail. Een kleine 24 uur eerder was hij om 4 uur ’s morgens vanuit het Luxemburgse Ettelbruck vertrokken, een afstand van 100 Engelse mijl door de Ardennen, ofwel 162 kilometer. Na 50 kilometer liep de ultraloper van GM op de vierde plaats, na 70 kilometer op de derde, tot hij na 125 kilometer op de tweede plaats kwam te lopen.  De uitslag vermeldt nog andere wetenswaardigheden: tijd 23 uur, 16 minuten en 17 seconden, 6186 hoogtemeters, een gemiddeld tempo van 8.37 min/km, 140 stappen per minuut en een verbruik van 12.232 kilocalorieën.

fotobijschrift Addie van der Vleuten liep weer eens 160km doorde Ardennen

tekst Pieter Grootes

 

18 sep 2022
18-sept-2022

PR 10 Engelse mijl Dam tot Dam loop

Lopen

ZAANDAM - Peter Eshuis heeft tijdens de Dam tot Dam loop een persoonlijk record gelopen op de 10 Engelse mijl, een afstand van 16.090 meter. Zijn gemiddelde tempo tijdens de Philips Bedrijvenloop was 3.37 minuut per kilometer.

fotobijschrift Peter Eshuis (links) liep tijdens de Dam tot Dam loop een pr

tekst Pieter Grootes

 

18 sep 2022
18-sept-2022

C-junioren GM sluiten atletiekcompetitie af met opgaande lijn

Baanatletiek

GORINCHEM - De meisjes C-junioren van AV Generaal Michaëlis zijn zaterdag tijdens een van de vier landelijke finalewedstrijden (finale D) van de competitie eerste geworden. Van alle finalewedstrijden eindigden de GM’ers op plaats 20 van 48 teams. Trainer Marcel Leijten klinkt vanuit Gorinchem vol trots: “Het behaalde puntentotaal in de finale is meer dan in de drie voorronden. Dat is een prestatie op zich.”

Als een trage golf walst een enthousiaste en gemotiveerde groep atletes door de leeftijdsklassen heen. Dat begon een paar jaar geleden al bij de pupillen. Bij het crossen in de winter was het complete podium sindsdien steevast de verzamelplaats voor deze groep GM-atleten na afloop van een wedstrijd, en zelfs meer dan dat. De succesvolle finaleploeg van de meisjes C-junioren bestond nu uit Anna Lemaire, Milou Keulstra, Lotte Aerts, Veroline Sanders, Avalon Sanders, aangevuld met twee jongere D-junioren om de ploeg compleet te maken: Tess Aerts en Sophie Amelie Luijbregts.

De atleten zijn samen met ploegleider Marcel Leijten en chauffeur Patrick Aerts met een busje naar Gorinchem gereden. Er werd volop gezongen: de stemming voor de finalewedstrijd zat er goed in. Daarachter volgde een auto met ouders voor de ondersteuning en begeleiding van de atleten.

Trainer Marcel Leijten: “Na veel strijd, tactisch inzetten van de atleten en geholpen door hier en daar een pr, is GM ruim eerste geworden. Met 5751 punten zou dit in de andere finale C ook de eerste plaats hebben opgeleverd.” Tijdens de wedstrijd hebben een aantal atleten hun beste prestatie verbeterd: Sophie Amelie Luijbregts (80m horden en speerwerpen), Tess Aerts (hoogspringen), Anna Lemaire (80m sprint), Veroline Sanders (1500m) en Milou Keulstra (80m horden). Milou won naast de horden ook het verspringen en de 80 meter sprint. Die winst op de sprint leverde ook het meeste punten op voor het team. Lotte Aerts won met ruim 25 seconden voorsprong de 1500 meter.

fotobijschrift De succesvolle C-junioren na de gewonnen finalewedstrijd van de competitie

tekst Pieter Grootes
foto Marcel Leijten

 

10 sep 2022
10-sept-2022

Snelwandelen met clinic

Lopen

DRUNEN - D-junior Casper Deij heeft in Drunen voor de derde keer meegedaan aan een snelwandelwedstrijd. “Dit vind ik echt een bijzonder atletiekonderdeel en technisch best lastig. Erg leuk om te doen ook. Ik vond het fijn om van tevoren weer een clinic gevolgd te hebben. Het is me gelukt om beide afstanden foutloos te lopen. Het ging lekker. Bij de 400 meter had ik de juiste pas te pakken en heb ik een flink pr neergezet. Bij de 600 meter lukte dat net niet.” Het zijn sowieso twee clubrecords, omdat er maar weinig atleten aan deze onderdelen meedoen.

tekst Pieter Grootes

 

15 sep 2022
15-sept-2022

Renovatie-update 1 – Start werkzaamheden

Algemeen

BEST - Tijdens de algemene ledenvergadering van 25 juni 2021 is er door onze leden ingestemd met de renovatie van het oude gedeelte van ons clubhuis, dat is gebouwd in 1994. De hal, de aangrenzende toiletten en de kleedkamers voor dames en heren zullen grondig worden aangepakt. Vloer- en wandtegels worden vervangen en de douches en het overige sanitair worden vernieuwd. Daarbij worden waterleidingen zo veel mogelijk weggewerkt. Ook wordt de ventilatie in de kleedkamers verbeterd. Tenslotte wordt een systeem geïnstalleerd dat automatisch periodiek doucheleidingen spoelt ter preventie van legionella. Na een periode van voorbereiding gaat het werk nu dan echt beginnen. In de nieuwsbrief van september is op hoofdlijnen de planning gedeeld.

Start voorbereidende werkzaamheden

De aannemer plaatst vandaag, donderdag 15 september, en morgen vast bouwhekken en containers. Om er verder voor te zorgen dat vanaf a.s. maandag de aannemer vrij baan heeft, voeren we a.s. zaterdag voorbereidende werkzaamheden uit:

  • De banken en kapstokken in de kleedlokalen worden gedemonteerd;
  • De AED, lockerkastjes en trainingshesjes worden tijdelijk verplaatst naar de hal bij de rode deuren, waar je via de patio binnen kunt;
  • De tablet voor de bediening van de baanverlichting en de afstandsbediening van de LED-klok worden tijdelijk verplaatst naar de meterkast in de hal bij de rode deuren;
  • Tafels, prullenbakken, zeep- en papierdispensers worden verwijderd;
  • Het beeldscherm met nieuwsberichten wordt tijdelijk verwijderd;
  • De deuren die toegang verschaffen tot de hal, kleedlokalen en toiletten worden afgesloten.

Na zaterdag is het dus niet meer mogelijk om het oude gedeelte van het clubgebouw (inclusief de bestuurskamer) te betreden.

Tijdens de werkzaamheden kunnen de toiletten en kleedkamers in het nieuwe gedeelte van ons clubhuis wel worden gebruikt. Deze zijn bereikbaar via de hal bij de rode deuren, waar je via de patio binnen kunt. Ook de kantine zal uitsluitend via deze ingang bereikbaar zijn.

Het krachthonk is toegankelijk via de deur aan de zijkant van het gebouw.

Start renovatie maandag 19 september

Volgende week start de aannemer direct met het verwijderen van sanitair en met sloopwerkzaamheden in het herentoilet. Daarvoor zullen aan de zijkant van ons clubgebouw (tegen het herenkleedlokaal) twee containers en een Dixi worden geplaatst.

Na het sloopwerk zal volgens planning direct volgende week worden gestart met het opbouwen van het nieuwe herentoilet en het aanleggen van nieuwe waterleidingen en elektra.

Delen van de voortgang

Komende periode versturen we regelmatig een AVGM-bericht waarin we de voortgang zullen delen. Heb je vragen over de renovatie, stel die dan gerust bijvoorbeeld per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), WhatsApp (06-15314371) of wanneer we elkaar treffen op de baan.

tekst Martin Nijkamp
foto Pvproductions - Freepik.com

 

11 sep 2022
11-sept-2022

Nationale CD-Meerkamp

Baanatletiek

ZOETERMEER - C-junior Lotte Aerts (15) lijkt op het eerste gezicht een allround meerkampster. Met kogelstoten, 150 meter, hoogspringen en speerwerpen haalde ze elk 14 procent van haar puntentotaal binnen, met verspringen 13 procent en de horden 11 procent. De meeste punten op de zevenkamp, 19 procent, behaalde ze evenwel met de 600 meter. Daarmee eindigde ze afgelopen weekend op de 26e plaats bij het officieuze NK in Zoetermeer. Op de afsluitende 600 meter werd ze zesde. “En eigenlijk is die 600 meter nog te kort voor me.”

Milou Keulstra, vorig jaar twaalfde bij hetzelfde NK, zakte door het missen van de afsluitende 600 meter van de 13e naar de 29e plaats.

tekst Pieter Grootes

 

11 sep 2022
11-sept-2022

Tweemaal Brabants brons voor pupillen Generaal Michaëlis

Baanatletiek

BEST - Met een kleine tweehonderd deelnemers was het Brabants Kampioenschap atletiek voor pupillen in Best drukbezocht. B-pupil Jens Vink en mini-pupil Jasper van Geffen van AV Generaal Michaëlis wonnen beiden het Brabants brons op de Athletics Champs meerkamp. C-pupil Bauke Smits eindigde zaterdag ondanks zijn pr van 1,05 meter bij het hoogspringen, nét naast het podium.

De sprint, de horden, slingeren, vortexwerpen, hoogspringen, verspringen, medicinebal-werpen en afsluiten met een duurloop, het zogenaamde meters maken. Dat zijn zo’n beetje, afhankelijk van de leeftijd, de ingrediënten voor de Athletics Champs. B-pupil Jens Vink (9) is al anderhalf jaar bij de atletiek. Het vortexwerpen ging ‘best wel ver’. “Dat is ook het leukst om te doen. Het hoogspringen ging goed, de medicinebal ook. Met hoogspringen en de 100 meter had ik een pr. Eigenlijk ging alles wel goed!”, vond hij. Wat hij toen nog niet wist was dat hij bij het vortexwerpen zijn recente clubrecord geëvenaard had. “Ik heb nu in twee wedstrijden drie diploma’s”, besluit hij trots, met zijn bronzen Brabantse beker stevig in de knuisten geklemd.

Jasper van Geffen (7) is er ondanks zijn jonge leeftijd al drie jaar bij. “De meeste nummers gingen goed. Met de vortex had ik een pr; met hoog haalde ik 90 centimeter, even hoog als m’n beste sprong. Dat hoogspringen doe ik ook het liefst.” En het is best bijzonder dat hij nu al bij een best wel belangrijke wedstrijd als de Brabantse Kampioenschappen op het podium staat. Hij werd op de vierde plaats gevolgd door zijn trainingsmaat Damian van Delft, met 412 om 434 punten op de meerkamp.

Bij de B-pupillen zaten Katie van den Heijkant (tiende met 289 punten) en Maud den Ridders (elfde met 286 punten) nog dichter bij elkaar.

fotobijschrift Jens Vink en Jasper van Geffen wonnen het Brabants brons Athletics Champs

tekst Pieter Grootes
foto Diet Gröneveld

 

4 sep 2022
4-sept-2022

Beginnerscursus hardlopen start woensdag 21 september

Lopen

BEST - Atletiekvereniging Generaal Michaëlis start 21 september weer met een cursus voor de beginnende hardloper. Zowel Miranda Wulders (46) als Sebastian van Dijk (47) hadden door corona het hardlopen een ‘beetje laten liggen’. Begin dit jaar zijn beiden weer gestart, eerst in vijftien weken naar 5 kilometer. Inmiddels zijn ze bij de zogenaamde ‘doorstarters’ op weg van 5 naar 10 kilometer. “We doen in oktober met ons hele clubje mee met de kwart marathon in Eindhoven.”

“Voor corona liep ik toch wel drie keer per week”, vertelt Miranda, die daarnaast aan yoga, pilates en spinning doet. “Door corona was het lopen stilgevallen. Ik miste de stok achter de deur, de zachte dwang van een groep zeg maar.” Tot begin dit jaar dan. “Wat me wel opviel was dat de startersgroep in het begin groter was. Bestaande leden grijpen de starterscursus aan om verantwoord terug te komen van een blessure.” Sebastian herkent dat van die blessures. Zelf trainde hij een paar jaar geleden voor de halve marathon van ruim 21 kilometer. Tot die vervelende blessure dan: “Dat wordt even geen halve marathon. Balen! De motivatie was weg, twee tot drie jaar heb ik het laten liggen. Omdat ik vlak bij de atletiekbaan woon, zie ik regelmatig groepjes lopen. Ik dacht, kom op nou!” Na een telefoontje kon hij vlak na de start van de vorige cursus in februari als zij-instromer aansluiten. Hij is het met Miranda eens: “Het is een vrij homogene groep, met dezelfde doelen.” Beiden zijn dan ook lid geworden. Frank Coppelmans en Kathinka van Dijk, de trainers van de starters, laten weten dat niveauverschillen worden opgevangen doordat snellere lopers even wachten of terug dribbelen. “En we houden als trainers natuurlijk de techniek in de gaten, doen veel oefeningen. En we kunnen indien nodig altijd een beroep doen op onze medische begeleiding: de fysiotherapeut, de podotherapeut en masseurs.” Inmiddels heeft Sebastian zijn halve-marathondoel bijgesteld: “Ik wil gewoon meerdere keren per week lekker lopen. Af en toe ga ik ook voor mezelf. Die halve marathon komt nog wel een keer.”

Proeftraining

Twijfel je nog? Kom dan eerst naar de proeftraining op woensdag 14 september. Maar hoe ziet die proeftraining eruit? “Na een uitgebreide uitleg delen we de groep in vieren”, legt trainer Frank Coppelmans uit. “De fysio wijst met demo’s en oefeningen op het belang van een juiste houding. De podotherapeut laat met filmpjes het belang van passende loopschoenen zien. Met voorbeelden laat de masseur zien dat ook de beginnende loper met massage blessures kan helpen voorkomen. De vierde groep gaat de baan op en leert wat een training precies inhoudt. Dus kom in sportkleding. Na een kwartier schuiven de groepen door, zodat ieder vier stations passeert. Het is een bewezen concept.” Belangstelling? Kom woensdag 14 september om 19.30 uur naar de atletiekbaan in Best. De vijftien wekelijkse trainingen met ook ‘huiswerk’ starten een week na de proeftraining, steeds woensdagavond om 19.30 uur vanaf de atletiekbaan. Na zeven weken wordt er naast de woensdagavond ook zaterdagmorgen getraind. Het doel van de cursus is om na vijftien weken 5 kilometer te kunnen lopen in je eigen tempo. De kosten zijn € 60. Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inschrijven Inschrijfformulier beginnerscursus lopen september 2022

fotobijschrift De vorige startersgroep met voorop in baan 6 Miranda en Sebastian

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven