Afgelastingen en openingstijden m.b.t. het corona-virus

01-07
Algemeen
BEST - In dit bericht wordt de status van onze activiteiten/evenementen gedeeld. Het bericht zal indien er nieuwe ontwikkelingen zijn worden bijgewerkt. Vanaf 1 juli zijn de maatregelen verder versoepeld en is ook onze kantine weer geopend. Trainingen Baanatletiek en Bambie-atletiek: Meer... Lees meer
6 jul 2020
6-juli-2020

Respecteer de corona-maatregelen

Algemeen

BEST - Sinds maart heeft Nederland te maken met corona-maatregelen. Binnen onze vereniging hebben we voor zover we weten twee corona-besmettingen gehad.

We dienen ons wel te realiseren dat deze corona-maatregelen voor onze medemens bedoeld zijn, zodat deze niet onnodig blootgesteld wordt aan dit verschrikkelijke virus. Dat jij sommige maatregelen zelf erg overdreven vindt is daarbij niet van belang en zelfs egoïstisch.

Door het bestuur, de trainers, Koen en Martin en vele anderen wordt enorm veel tijd gestoken in het maken van protocollen en het vertalen in concrete maatregelen. Dat de RIVM-richtlijnen en de bijbehorende adviezen van de Atletiekunie steeds wijzigen, maakt dit alleen maar lastiger.

Niet iedereen binnen GM houdt zich netjes aan de aanwijzingen. Vaak onbewust, vanuit een soort gewoonte. Soms echter wel bewust. Dat kan niet en getuigt van weinig respect. Niet alleen voor diegenen die deze maatregelen hebben aangebracht, maar ook voor de kwetsbaren binnen GM.

Mijn oproep is daarom:

Houd je op onze accommodatie aan de GM-maatregelen!!

Samen kunnen we het corona-virus temmen.

 

 

tekst Paul Hoen

 

29 jun 2020
29-juni-2020

Addie beklimt Mount Everest, maar dan in Mierlo

Lopen

MIERLO - Van vrijdagnacht vijf uur tot zaterdagnacht drie uur was hij aan het hardlopen. Over de Gulbergen in Mierlo, op en af. Liefst 221 keer. Addie van der Vleuten uit Best maakte daarmee net zoveel hoogtemeters als wanneer hij de Mount Everest op de grens van Nepal en Tibet op zou lopen. 'Everesting', heet deze uitdaging. Wereldwijd waren er tot nu pas 132 everestingpogingen gedaan. Addie liep met Eibert de Koning uit Oisterwijk. Die moest vlak voor het einde uitgeput opgeven, maar Addie redde het. "Ik hoop dat ik over een week weer een beetje fit ben."
Ondanks de slopende uitdaging was Addie zondagochtend alweer bijtijds wakker. "Ik heb niet veel geslapen, dit kwam door mijn onrustige benen", legt hij uit. "Mijn spieren zijn werkelijk overal verzuurd."
Hij noemt de run over de Gulbergen 'echt afzien'. "Ik had zelf verwacht dat het iets sneller zou gaan." Dit idee was gebaseerd op de statistieken van lopers die een paar weken terug de helft van de afstand hadden afgelegd.
Maar Eibert en hij hadden veel last van de hitte. "Op de helft van de afstand hadden we negen uur gelopen. Toen wisten we al dat het een lange dag zou worden, haha. De eerste zeventien uur ging het nog redelijk vlot. Daarna ging het tempo ietwat achteruit. Ons shirt was continu zeiknat. We waren de hele tijd aan het zweten. We hebben daardoor wat langere pauzes moeten pakken om goed te blijven eten en drinken, want we verloren zoveel vocht! Ik heb in totaal minimaal dertien liter gedronken om het vochtverlies aan te vullen."

'Ik was helemaal leeg'
Rond twee uur zaterdagnacht moest Eibert afhaken. "Hij haalde het net niet. Hij kwam denk ik veertien keer op en neer tekort", vertelt Addie. "Hij stortte he-le-maal in. Hij ging bovenop de bult liggen en kon echt niks meer. Hij wilde slapen. Het is mooi geweest, maak jij het maar af, zei hij me."
En dat deed Addie. "Al zat ik er zelf op dat moment ook goed doorheen. Ik was helemaal leeg na al die uren." Daarom liep zijn vriendin de laatste tien stukken op en neer met hem mee. Dit is volgens Addie de zwaarste sportieve uitdaging die hij ooit is aangegaan. "Ik loop ook weleens heel lange afstanden, maar dit is veel zwaarder", benadrukt hij. "Je bent met everesting continu in beweging. Bij een gewone langeafstandsloop kun je bij een verzorgingspost even wat rust pakken. Dan kun je even naar binnen, zitten op een stoel en even eten en drinken. Nu stonden we continu in de zon op die bult. Voortdurend naar boven stampen - 41 à 42 hoogtekilometers - en dan weer naar beneden."
En als je naar beneden gaat, kun je geen rust pakken. "Dan móet je rennen, en het is echt een steile afdaling. Die spier naar je knie span je als je naar beneden gaat continu aan. Die voel ik nu heel erg goed. En naar boven hiken is ontzettend zwaar. Je hebt te maken met een maximaal stijgings- en dalingspercentage van 25 procent. Je bent blij als je boven bent."

'Geen idee wanneer ik me weer top voel'
In totaal heeft Addie nu 8853 hoogte- en daalmeters op de Gulbergen achter de rug. "Ik heb geen idee wanneer ik me weer top zal voelen", geeft hij eerlijk toe. "Ik ga aankomende week in ieder geval niet lopen, alleen maar rustig fietsen. En dan hoop ik dat ik over een week weer een beetje fit ben."

Bron: Omroep Brabant

fotobijschrift Addie van der Vleuten in actie op de Gulbergen in Mierlo

tekst Peter de Bekker, Omroep Brabant
foto Erik van Kempen - Oh Shoot!

 

29 jun 2020
29-juni-2020

De solomarathon als uitvlucht in coronatijden

Lopen

BEST - Eind vorig jaar besloot Peter Eshuis (40), lid van AV Generaal Michaëlis, zich een doel te stellen: de hele marathon van ruim 42 kilometer lopen. Nog geen week voor de geplande marathon van Amstelveen sloeg eind maart het coronanoodlot toe. Evenement afgelast, clubtrainingen afgelast. Wat nu? Via een trainingsapp liep Peter Eshuis vorige week in zijn eigen ‘Corona Marathon Solo’ een toptijd van 2.46.28 uur. “Ik had deze uitlaatklep voor geen goud willen missen.”

Als voormalig wedstrijdzwemmer was Peter Eshuis gewend ergens naar toe te werken. Toen hij zich drie jaar geleden bij GM aansloot, genoot hij met volle teugen van de vooruitgang: “Progressie maken is leuk.” Na het opvoeren van de trainingsomvang werd eind vorig jaar het eerste doel gehaald: de halve marathon onder de 1 uur en 20 minuten. Tijdens zijn zevende halve marathon liep de bijna twee meter lange loper 1.18.30. Nog geen maand had Peter Eshuis nodig om zijn volgende doel vast te pinnen: de hele marathon.

Dan dringt zich de vraag op: waarom na een voltooide marathontraining van drie maanden weer van voor af aan beginnen? Hij had er zelfs het cross-seizoen voor laten schieten. Peter Eshuis raakt zelfs een beetje emotioneel: “Je realiseert je dan pas hoe stressvol die corona is, zeker in een jong gezin met opgroeiende kinderen. Je bent vader en onderwijzer tegelijk.” De trainingen in de buitenlucht werden weldra een welkome uitlaatklep. “M’n vrouw Janneke ging erin mee, als constante begeleider op de fiets, wat ze anders bijna nooit deed. Samen genieten van de afleiding.”

De datum, vrijdag 19 juni, stond vast. Een geschikte route van 42 kilometer en 195 meter, via de Zessprong, Aarle, Lennisheuvel, de Kampina en de Oisterwijkse bossen en via Aarle weer terug, was verkend. Na wat inlopen was om 9.00 uur de start. “Ik had een richttijd van 2 uur en 45 minuten, gebaseerd op de trainingen en hartslag. Ruim 15 kilometer per uur. De eerste 30 kilometer ging makkelijk”, zegt Peter, die maximaal 34 kilometer aaneen had getraind. “De laatste 5 kilometer was het vechten, de kuit voelde strakker, tegen kramp aan, maar het tempo is gelukkig niet ingezakt.”

“Shit, 20 seconden sneller dan m’n pr uit 1997...”, klonk het na afloop in de met de duimen omhoog  exploderende groepsapp. Die tijd was, toen er gemiddeld veel sneller werd gelopen dan nu, goed voor de vijfde plaats bij de NK voor Masters M40, met slechts een tweetal minuten van het podium. “Ik ben dan ook heel blij met die tijd”, zegt Peter. “Ondanks dat weinigen ervan wisten, had ik aan supporters bij start en finish geen gebrek. Halverwege de Kampina verraste Bart van Linder me, door in tegengestelde richting zijn training af te werken. Een welkom verzetje.”

“De ruim tachtig trainingen en 1200 kilometer samen werden een belangrijke houvast en uitvlucht in turbulente tijden. Dan ga je vanzelf de gewone dingen om je heen meer waarderen”, sluit Peter zijn marathonavontuur af. “Zo hebben we als stimulans tijdens elke training een bloem op de foto vastgelegd. De ruim honderd foto’s vormen nu een indrukwekkend corona-collage, maar bovenal een blijvende herinnering. Janneke, bedankt!”

 

fotobijschrift Peter Eshuis tijdens de laatste marathonmeters met supporters

tekst Pieter Grootes
foto Janneke Eshuis

 

28 jun 2020
28-juni-2020

Update corona-maatregelen

Algemeen

BEST - Op vrijdag 26 juni heeft de Atletiek Unie een gewijzigd protocol verspreid, weliswaar nog onder enig voorbehoud. Als bestuur bespreken we dit protocol intern en de bedoeling is dat wij op maandag 29 juni de wijzigingen in onze eigen protocollen zullen aanbrengen. De meest actuele informatie wordt altijd op de site weergegeven. 

tekst Paul Hoen

 

15 jun 2020
15-juni-2020

Binnenzitten beu? Sport buiten bij AVGM

Algemeen

BEST - Volgens de Atletiekunie trekken minimaal een miljoen mensen enkele keren per week de hardloopschoenen aan. Met de geldende sportbeperkingen is dat aantal alleen maar omhoog geschoten: de conditie moet tenslotte toch op peil worden gehouden. Maar hoe doe je dat dan op een verantwoorde manier? Buiten hardlopen is een van de weinige sporten die ‘coronaproof’ is.

Kathinka van Dijk van AV Generaal Michaëlis: “Onze eerstvolgende starterscursus is mogelijk pas in september.” Nieuwe leden zijn echter altijd welkom, ook nu. Een maand vrijblijvend uitproberen blijft de basisregel. Dat geldt voor alle onderdelen die bij de atletiekvereniging Generaal Michaëlis beoefend kunnen worden: naast hardlopen, baanatletiek, bambie-atletiek, bootcamp en wandelen. Inclusief alle variaties: Nordic-wandelen en het relatief nieuwe powerwalking. Combineren van meerdere onderdelen mag altijd.

Natuurlijk gelden nog de nodige beperkingen: jeugd tot en met 18 jaar mag bij elkaar, voor overigen geldt de 1,5-meterregel. En er is geschoven met tijdstippen en locaties, dus ook naar buiten de baan. De bootcampers vermaken zich ook prima op de Oirschotse Hei of het Oude Meer om de drukte te ontlopen. En het vooraf aanmelden blijft, om te zorgen voor voldoende trainers met kleine groepen.

“Ondanks het huidige passen en meten, willen we juist nu onze verantwoordelijkheid als vereniging om beginnende sporters verantwoord te begeleiden niet ontlopen”, zegt Kathinka van Dijk namens het bestuur. Daarbij verwijst ze naar de gediplomeerde trainers en de sportmedische begeleiding. “En je merkt na een maandje proefdraaien dat iedereen weer blij is bij te kunnen kletsen.”

Voor meer informatie en contactgegevens ga je naar www.avgm.nl.

fotobijschrift Een sliert hardlopers bij het Oude Meer

tekst Pieter Grootes
foto Peter Cras

 

8 jun 2020
8-juni-2020

Wachtzone t.b.v. ophalen kinderen

Algemeen

BEST - Op de parkeerplaats is tijdelijk door de gemeente Best een wachtzone ingericht. Dit is gedaan om meer ruimte te kunnen bieden aan wachters, zodat zij niet op straat hoeven te staan. Dit is veiliger omdat er ook auto's de parkeerplaats op rijden.

Meer informatie over deze maatregel lees je op onze website, bij de algemene corona-maatregelen.

 

 

fotobijschrift Bord 'Ingang wachtzone'

tekst AVGM / MN

 

27 mei 2020
27-mei-2020

Uitslag corona challenge

Algemeen

BEST - Ruim 7 weken hebben we niet samen mogen sporten. Om jullie te stimuleren toch in beweging te blijven hebben we wekelijks een challenge georganiseerd.

Na een week van veel overleg en het steeds maar weer bekijken van alle ingezonden foto’s is de jury
uiteindelijk tot een conclusie gekomen. Het was een zeer zware opgave die veel discussie binnen de jury vereiste om tot overeenstemming te komen.

Waar is op gelet?
Er is gekeken naar o.a. originaliteit, welke foto de jury deed lachen, welke foto de jury ontroerde, en
welke foto technisch haast perfect was.

De uitslagen lagen dicht bij elkaar, en omdat niet iedereen een eerste prijs kan winnen is de eindconclusie dat iedereen de tweede prijs heeft gewonnen. Een viertal deelnemers krijgt de eerste prijs uitgereikt, dat zijn:

  • Mieke de Blois
  • Karin van Lochem
  • Peter Cras
  • Ben Saris.

Dan is er een prijs toegevoegd voor de uitdaging die de laatste zondag van de challenges spontaan ontstond en waarbij challenge 7 werd uitgebreid met de woorden "atletiek vereniging". De route van 43 kilometer die daarvoor is afgelegd door Koen van den Boomen en Martin Nijkamp wordt met een 5e prijsje beloond.

Deze vijf prijzen zullen op nog nader te bepalen (foto)moment aan de winnaars overhandigd worden.

Aan alle deelnemers: bedankt voor jullie deelname aan de (foto)challenges!

fotobijschrift Atletiek vereniging Generaal Michaelis in straatnaambordjes

tekst Kathinka van Dijk
foto Koen en Martin

 

25 mei 2020
25-mei-2020

Ook de volwassenen zijn weer gestart.

Algemeen

BEST - Nadat de jeugd tot en met 18 jaar al bezig was met buitensport zijn op 18 mei de volwassenen ook weer gestart met hun sport. Door de 1,5 meter regel is er veel ruimte op de baan nodig en moesten er groepen uitwijken naar andere dagen.

Ook voor de loopgroepen had één en ander wel wat impact. Voor de intervaltrainingen op maandag en dinsdag is op de atletiekbaan helaas geen ruimte. De groepen moesten uitwijken naar locaties in de wijk. De bootcampgroepen van Marcel, Nicolai en Harm starten op diverse “buiten” locaties, zoals bijvoorbeeld de Oirschotse Heide of het Oude Meer bij Son.

De wandelaars en de powerwalkers starten ook externe locaties, de Nordicwalkers deden dit altijd al, en de loopgroepen hanteren iets verschoven starttijden en soms ook andere startlocaties. De verschuiving in de starttijden is nodig om zo min mogelijk kruisverkeer met de baanatleten of brengende/wachtende ouders (ook zij mogen niet op de baan) te hebben. Kortom een puzzel die van trainers en hun sporters om flexibiliteit en creativiteit vraagt. De zondagmorgengroep is de enige groep die zonder hinder van andere sporters kan trainen. Uiteraard geldt voor hen ook de 1,5 meter regel.

Omdat de groepen maar uit 8 mensen inclusief de trainer bestaan zijn ook onze assistent-trainers hard nodig, sommigen werden daarbij helaas een beetje in het diepe gegooid. Maar zij hielden zich moedig staande. De reacties op het hervatten van de trainingen waren in ieder geval positief.

Na nog een kleine logistieke afstemming op maandag, zodat ook de tennissers van het naast onze baan gelegen complex hun terrein op en af konden, verliep de eerste week zonder verdere problemen.

tekst Kathinka van Dijk

 

14 mei 2020
14-mei-2020

Atletiektrainingen voorzichtig gestart: “Ervaring opdoen en bijstell

Baanatletiek

BEST - Atletiekvereniging Generaal Michaëlis is voorzichtig begonnen met de trainingen: de jeugd tot 18 jaar al vanaf woensdag 6 mei, de overigen vanaf maandag 18 mei. Om zo ver te komen is er veel, heel veel werk verzet. “Kinderen en ouders reageren enthousiast”, meldt bestuurslid Carola Janssen, die nauw betrokken was bij de voorbereidingen. “Al blijft het ervaring opdoen en waar nodig bijstellen.”

Voorzitter Paul Hoen kijkt tevreden terug op het werk dat de laatste weken is verzet: “Protocollen, draaiboeken, inrichting van de accommodatie. Zo is er eenrichtingsverkeer van en naar de fietsenstalling en toiletten. Het belangrijkste zijn de positieve reacties van kinderen en ouders, daar doen we het tenslotte voor. Dat zie je aan de grote opkomst, ook van de trainers zelf. Want het blijft vrijwilligerswerk.”

Bestuurslid Carola Janssen: “Toen half april de eerste berichten kwamen dat de maatregelen voor het sporten van de jeugd versoepeld zouden worden, zijn we meteen aan de slag gegaan. Er was nog geen beleid voor coronamaatregelen, helemaal niks. Met de hoofdtrainers hebben we alles doorgenomen: welke onderdelen, wel of geen materialen, verschoven starttijden.” Eind april lag er een eerste protocol, een ‘goede match’, waar ieder, ook de gemeente Best, achter stond. “Het is eigen beleid aangevuld met richtlijnen vanuit de Atletiekunie”, lacht ze trots. “We hebben zelfs een speciale instructiesessie op de baan gehad. Met handschoenen en 1,5-meterhesjes voor de trainers.”

Ook de bambi’s, de 4 tot 6-jarigen, die de herstart van de trainingen ingeluid hebben, snappen de regeltjes. Vanaf maandag 18 mei zijn de lopers en overige atleten weer welkom op de baan. “Al moet iedereen zich wel vooraf aanmelden, want er is een maximum aantal atleten per trainer”, sluit voorzitter Paul Hoen af. “Ik weet nu zelfs dat een baan 1,22 meter breed is, voor als lopers elkaar willen inhalen.” Kijk voor de uitgebreide richtlijnen op avgm.nl/corona-info.

fotobijschrift De ‘materiaal-mannen’ Martin Nijkamp en Koen van den Boomen hebben veel werk verzet

tekst Pieter Grootes

 

9 mei 2020
9-mei-2020

Challenge - week 7

Algemeen

BEST - Het is weer tijd voor een nieuwe challenge en... zoals het er nu uitziet de laatste omdat we 18 mei ook weer starten met onze wandel- en looptrainingen.

CHALLENGE WEEK 7

Deelnemen aan deze challenge kan van 10 mei 2020 tot en met 17 mei 2020.

OPDRACHT

Fotografeer straatnaambordjes. De eerste letters van de bordjes moeten samen "GENERAAL MICHAËLIS" vormen.

Voorwaarden:

  • De 'Ë' mag een gewone "E" zijn.
  • Een straatnaam mag maar eenmaal worden ingezet. In totaal stuur je dus een compilatie in van 17 foto's van straatnaambordjes, met 17 verschillende straatnamen.
  • Google Streetview e.d. doen niet mee.

TRAIN VEILIG

We vragen je nog steeds rekening te houden met de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de overheid. Hou je aan de minimale afstand van 1,5 meter tot anderen.

INSTUREN VAN JE FOTO'S

Je kunt je foto's delen in de WhatsApp-groep die speciaal voor deze challenge is aangemaakt. Om hieraan deel te nemen volg je deze link: https://bit.ly/AVGMcoronaChallenge

Je bepaalt zelf of je na het doorsturen van jouw foto's de groep weer verlaat, of dat je deelnemer blijft. Als je de groep verlaat ontvang je de foto's die andere deelnemers doorsturen niet. Je kunt altijd opnieuw lid worden van de groep via de link om foto's door te sturen.

PRIVACY

Op deze challenge is onze privacy-verklaring van toepassing. Als je deelneemt aan de WhatsApp-groep is jouw telefoonnummer zichtbaar voor andere deelnemers aan de groep. Foto's die je deelt kunnen daarnaast worden gepost op onze website en social-media kanalen.

tekst AVGM / MN

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven