avgm logo desktop

22 jan 2023
22-jan-2023

Tess Aerts zesde met kogel Nationale CD Indoor 2023

Baanatletiek

APELDOORN - Vijf D-junioren van GM verschenen zaterdag aan de start van de Nationale CD Indoor 2023, een uitdagende wedstrijd in Omnisport Apeldoorn.
Eline de Laat en Tess Aerts begonnen met kogelstoten. Eline behaalde een pr (7,33). Tess plaatste zich met 10,13 voor de finale later op de dag. Deze viel ongelukkig samen met het hoogspringen, waardoor ze dat nummer moest staken. In de finale, met nog een drietal extra pogingen, verbeterde de 12-jarige zich nog tot 10,19 meter. Daarmee bereikte ze de zesde plaats.
Tess Aerts, Eline de Laat, Lana van den Heijkant en Silke Wouters liepen de 4x 50m estafette. “We hebben de afgelopen trainingen al flink geoefend op de wissels. Deze waren dan ook allemaal geldig.” Daarmee zetten ze ook een nieuw clubrecord.
Eline en Silke liepen ook de 60 meter sprint. Met een snelle 9,58 seconden behaalde Eline haar tweede pr. Voor eerstejaars D-junior Silke was het starten vanuit het startblok - en voor het eerst met spikes - nog wat onwennig. Maar met 9,90 seconden liep ook zij een dik persoonlijk record. Bram van Tongeren liep 9,63 op de 60 meter en was daarmee een volle seconde sneller.
Het cross-seizoen werpt zijn vruchten af. Atleten zien ook grote verbeteringen op de middellange afstanden op deze indoorbaan. Bram liep op de 600 meter 2.16,13. Lana verbeterde met 2.09,35 haar pr op de 600 meter met vijf seconden. Silke doorbrak voor het eerst de 4-minutengrens op de 1000 meter en liep met 3.51,37 tien seconden onder haar beste tijd.

fotobijschrift Bram van Tongeren, Tess Aerts, Silke Wouters, Lana van den Heijkant en Eline de Laat in de warming-up ruimte van Omnisport Apeldoorn.

tekst Ingrid Wouters-de Haan
foto Joris Wouters

 

22 jan 2023
22-jan-2023

Joost Gallé geniet van internationaal debuut

Lopen

FUNCHAL, MADEIRA - Voor zijn eerste buitenlandse halve marathon viel de keuze van Joost Gallé op Funchal, de hoofdstad van het zonnige Portugese eiland Madeira. Terwijl het in Nederland volop sneeuwde, stond hij samen met clubmaat Perry van Vught, op een warme zondagochtend, aan de start van een prachtig parcours langs de kust, door de stad en eindigend met een dubbele lus langs de haven van Funchal.
“Het was gemeen op en af, geen kilometer was vlak, maar ik heb echt super gelopen met op het einde nog een mooie versnelling”, aldus Joost. “Ik heb alles gegeven om onder mijn tijd van Egmond te duiken, dat lukte ruim, al zat een nieuw pr er niet in. De afstand leek ook 200 meter langer. Maar, wat héb ik genoten van de race en de entourage. Het absolute hoogtepunt van een mooie reis met Perry.”
Uitslagen: Perry van Vught 1.32.48, Joost Gallé 1.46.26.

fotobijschrift Perry van Vught en Joost Gallé genieten nog na van hun halve marathon-avontuur

tekst Perry van Vught

 

8 jan 2023
8-jan-2023

Het waaide weer eens op het Egmondse strand

Lopen

EGMOND - Peter Eshuis liep zondag de halve marathon van Egmond in 1.23.55 uur via tussentijden van 41.44 (10 km) en 1.00.40 (15 km). Zijn gemiddelde bleef, deels over het strand en met wind tegen, net onder de 15 km/uur. Van de 55 deelnemers in zijn M40-klasse, eindigde de loper van Generaal Michaëlis tijdens deze klassieker op de dertiende plaats.

AVGM is door zes lopers vertegenwoordigd tijdens de 48e Egmond Halve Marathon. Gezellig en comfortabel ging de groep mee met de bus van Eindhoven Atletiek, die dit voor het 20e jaar organiseerde. Er stond een zuidenwind kracht 5 in Egmond aan Zee, wat betekende dat het stuk over het strand naar Castricum extra zwaar was deze editie. Er was zelfs sprake van heuse waaiervorming door de wind op de kop en er werd ook flink gelinkebald (kopwerk weigeren). De GM'ers liepen op gevoel met een zo gelijkmatige inspanning over het strand en over de vele duintoppen. Het was pittig, maar enorm mooi door de vele supporters langs het parcours en het zonnetje gedurende de hele dag. Het leverde Marjolein van de Pol een uitstekende tijd op van 1.48.06 waarmee ze 133e in haar categorie werd. Volkan Arslan zat met 1.37.51 niet ver van zijn pr af. Kortom, volledig tevreden laafden de GM'ers zich aan de lekkere snacks die in de bus langs kwamen.

fotobijschrift Finish van Volkan Arslan in Egmond

tekst Pieter Grootes

 

8 jan 2023
8-jan-2023

Genneper Park Lopen

Lopen

EINDHOVEN - Paul Hanique hoopte zondagmorgen tijdens de Genneper Parken Loop zijn 10-kilometertijd scherper te zetten. Hij was binnen in een tijd van 40 minuten en 30 seconden. Voor hem was het een toptijd, ware het niet dat het parcours 500 meter te kort was. “Toch was m’n gemiddelde 4 minuut 16 per kilometer, een stuk sneller dan gehoopt.”

tekst Pieter Grootes

 

2 jan 2023
2-jan-2023

AVGM Conditio Trimloop

Lopen

BEST - Atletiekvereniging Generaal Michaëlis houdt zondag 8 januari de 597e AVGM Conditio Trimloop. Deze wordt gelopen in de bossen bij het Joe Mann natuurtheater. Er is keus uit afstanden van 3000 of 6700 meter. De start is om 11.00 uur. Inschrijven kan vanaf 10.00 uur aan de kassa van het natuurtheater. Junioren tot en met 15 jaar betalen € 1,00, overigen € 2,50. GM-leden doen gratis mee.

fotobijschrift GM'ers kunnen gratis meedoen aan de AVGM Conditio trimloop

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers

 

28 dec 2022
28-dec-2022

Renovatie-update 6 - Opening tijdens jaarafsluiting en oliebollen

Algemeen

BEST - Er is hard doorgewerkt in het oude deel van ons clubgebouw. Er is geschilderd en afgelopen weken zijn prullenbakken, handdoekdispensers en toiletborstels opgehangen. Bij het schilderen is door verschillende GM’ers geholpen. Heel erg bedankt daarvoor!

Het werk zit er bijna op. Inmiddels zijn we zo ver dat de kleedlokalen weer gebruikt kunnen worden. Komende week zullen ook de lockerkastjes, statiegeld-inleverbak, AED en de tablet voor de verlichting worden teruggeplaatst op hun oude plaats.

Het nieuwe douchesysteem met legionellapreventie moet nog worden ingeregeld. Hierom is het nog niet mogelijk om de douches in het gerenoveerde gedeelte te gebruiken. De verwachting is dat de douches in het gerenoveerde deel half januari in gebruik worden genomen. Wil je douchen, dan kan dit voorlopig nog in kleedlokaal 3 en 4, via de ingang onder de patio.

Opening

Zaterdag 31 december om 11.30 uur wordt het gerenoveerde gedeelte van het clubhuis officieel geopend. Dit valt samen met de jaarafsluiting met oliebollen in onze kantine. Bij de opening zal onder andere onze burgemeester Hans Ubachs aanwezig zijn.

Video’s

Deze keer hebben we twee korte video’s waarin we je meenemen door de verschillende ruimtes. Eentje van begin en eentje van eind december. Klik op onderstaande foto’s om de video’s te bekijken.

4 december 2022:

Film renovatie voor

26 december:

Film renovatie na

tekst Martin Nijkamp

 

27 dec 2022
27-dec-2022

2022 in vogelvlucht

Algemeen

BEST - 7 feb: Erevoorzitter Harrie van de Sande overlijdt op 93-jarige leeftijd.

12 feb: Henk Plasman prolongeert in Apeldoorn zijn nationale titel 3000 meter snelwandelen in de klasse M60.

20 feb: C-junior Lotte Aerts wordt in Gemert voor de vierde keer op rij Brabants kampioen cross.

13 mrt: C-junior Milou Keulstra verbetert in Sittard het 25 jaar oude clubrecord indoor kogelstoten.

20 mrt: Senior Matthijs van den Broek (korte cross) en C-junior Lotte Aerts winnen de 64e Joe Mann Bosloop.

27 mrt: Mijke Aerts-Jennen (3e V35), Matthijs van den Broek (3e korte cross), Veerle van Erp (1e korte cross), Lotte Aerts (1e MC), Veroline Sanders (2e MC) en Avalon Sanders (3e MC) behalen het podium van de Runnersworld Kempische Cross Competitie.

10 apr: Senior Maureen de Bresser debuteert in Rotterdam op de hele marathon met de vierde tijd ooit bij GM gelopen.

16 apr: GM haalt in het kader van het 65-jarig bestaan zwerfvuil op in Best.

5 mei: De hardlopers van GM halen voor de dertiende keer het Bevrijdingsvuur op in Wageningen.

14 mei: De C-meisjes winnen de competitiewedstrijd in Helmond.

29 mei: Henk Plasman wordt tijdens de NK Atletiek voor Masters Nederlands kampioen 5000 meter snelwandelen in de klasse M65; Ingrid Wouters behaalt het zilver (discuswerpen) en brons (kogel) in de klasse V40.

5 juni: C-junior Lotte Aerts behaalt tijdens de BK meerkamp in Gemert het brons.

7 juni: Mascotte Mike staat in clubtenue over de volle breedte op de foto op de voorpagina van Groeiend Best na de Schoolsport Olympiade.

19 juni: C-junior Lotte Aerts behaalt tijdens de NK U18 in Amsterdam de vierde plaats op de 2000 meter steeple chase.

25 juni: C-junior Lotte Aerts wordt in Den Bosch Brabants kampioen 800 meter; Milou Keulstra behaalt het zilver met speerwerpen en verspringen; D-junior Sophie Amelie Luijbregts behaalt het zilver met discuswerpen en kogelstoten.

2 juli: Bram Flierman (92) behaalt in Best het Nederlands record 100 meter sprint in de klasse M90.

2 juli: C-junior Lotte Aerts wint tijdens de ZNK in Barendrecht de 1500 meter steeple chase.

3 juli: C-junior Milou Keulstra wint tijdens de Kermismeerkampen de zevenkamp.

16 juli: De jongens C- en minipupillen winnen na vier wedstrijden de Athletics Champs competitie van de Kempen (regio 14).

17 juli: Ingrid Wouters behaalt tijdens de ZNK in Helmond het brons met discuswerpen en kogelstoten in de klasse van de senioren; C-junior Milou Keulstra wordt derde met hinkstapspringen in de klasse V-U18.

3 aug: Erevoorzitter Ben Saris overlijdt op 73-jarige leeftijd.

27 aug: Lotte Aerts behaalt tijdens Nationale C-spelen in Amsterdam zilver op de 1500 meter steeple chase.

4 sep: Tweedejaars D-junior Sophie Amelie Luijbregts behaalt tijdens de Nationale D-spelen in Amsterdam zilver met kogelstoten.

9 sep: Lianne Verloop behaalt in Berghem de Brabantse titel 10 km op de weg in de klasse V35.

10 sep: B-pupil Jens Vink en C-pupil Bauke Smits behalen in Best het Brabants brons bij de Athletics Champs meerkamp.

17 sep: De meisjes C-junioren winnen in Gorinchem één van de vier landelijke finalewedstrijden van de competitie.

2 okt: Henk Plasman verbetert in Tilburg het Nederlands record 10 km snelwandelen in de klasse M65.

9 dec: Senior Manon Enting wint de Jo Schout-trofee, C-junior Veroline Sanders wint de Jacques van Eijndhoven-beker.

fotobijschrift D-junior Sophie Amelie Luijbregts heeft een sterk jaar achter de rug: Brabants zilver (kogel, discus) en nationaal zilver D-spelen (kogel). Ook op de horden is ze snel, zoals op de foto voor de competitie in Helmond

tekst Pieter Grootes
foto Ron Dielhof

 

27 dec 2022
27-dec-2022

Beginnerscursus hardlopen start donderdag 19 januari

Lopen

BEST - Cees Spierings (67) en May Kliebisch (64) zijn een stel met een verschillende sportachtergrond. Cees had 25 jaar geleden al wat gelopen en was eerder dit jaar weer begonnen. Voor zichzelf, met steeds weer blessures, en weer andere schoenen proberen. May zuchtte diep, tot ze afgelopen september de aankondiging van de starterscursus zag: “Dit gaan we samen doen! En nu mét begeleiding.”

May had zelf wel wat ervaring met hardlopen, als begeleider van therapeutisch hardlopen in de zorg.
“En in m’n jonge jaren heb ik aan wedstrijdturnen gedaan”, vertelt ze. “Ik heb zelfs kort in het eerste damesteam van Best Vooruit gevoetbald. En samen gaan we ook wel dansen.” Ook voor Cees is het sporten niet vreemd. Als pupilletje maakte hij zich bij Generaal Michaëlis verdienstelijk door toen het clubrecord verspringen te pakken. In die drie jaar was hij ook snel op de sprint. “Ik heb ook lang met een vriendengroep gebasketbald. Daarnaast golf ik nog en ga ik thuis fitnessen.” En dan nog die vervelende, terugkerende blessure. Wat nu? Naar May luisteren dan maar?

Aan de slag
Inmiddels is hij met begeleiding al drie maanden aan de slag, op weg naar 5 kilometer in één stuk hardlopen. “We hebben er net 4 kilometer op zitten”, zegt Cees direct na de training. “Nog even en we zitten op de vijf en zit de cursus er weer op.” En een volgend doel? “Dat is tweemaal per week zo’n 5 kilometer, gewoon om fitter te blijven.” May sluit zich hierbij aan. Toch gaan ze straks samen de vervolgcursus doen, op weg naar 10 kilometer. “Het is een fijne groep om mee te trainen, met toch weer een stok achter de deur. Bovendien is Frank, onze trainer, enthousiast en overtuigend”, vervolgt hij. “Vooral toen ik in het begin naar de fysio van de club verwezen ben door die eerdere blessure. Dat heeft geholpen.” May vult aan: “Je ziet in onze groep ook lopers met meer ervaring, die ook weer terugkomen van een blessure.” Trainer Frank Coppelmans hierover: “We letten veel op de techniek en de juiste houding, met veel oefeningen. En bij twijfel schakelen we direct onze medische begeleiding in, zoals de podotherapeut die met behulp van video-opnamen helpt bij de keus van de juiste schoenen. Of, zoals bij Cees, met een snelle, laagdrempelige verwijzing naar de fysio, zodat hij snel weer mee kan.” En hij weet ook uit ervaring, beginners willen altijd te snel te veel.
Cees noemt nog een voordeel van het trainingsschema: “Op vakantie in het buitenland kan je gewoon doortrainen.”

Proeftraining
Twijfel je nog? Kom dan eerst naar de proeftraining op donderdag 12 januari. Maar hoe ziet die proeftraining eruit? “Na een uitgebreide uitleg delen we de groep in vieren”, legt trainer Frank Coppelmans uit. “De fysio wijst met demo’s en oefeningen op het belang van een juiste houding. De podotherapeut laat met filmpjes het belang van passende loopschoenen zien. Met voorbeelden laat de masseur zien dat ook de beginnende loper met massage blessures kan helpen voorkomen. De vierde groep gaat de baan op en leert wat een training precies inhoudt. Dus kom in sportkleding. Na een kwartier schuiven de groepen door, zodat ieder vier stations passeert. Het is een bewezen concept.” Belangstelling? Kom donderdag 12 januari om 19.30 uur naar de atletiekbaan in Best. De vijftien wekelijkse trainingen met ook ‘huiswerk’ starten een week na de proeftraining, steeds donderdagavond om 19.30 uur vanaf de atletiekbaan. Na zeven weken wordt er naast de donderdag ook maandagavond getraind. Het doel van de cursus is om na vijftien weken 5 kilometer te kunnen lopen in je eigen tempo. De kosten zijn € 60. Voor meer informatie en inschrijven ga je naar www.avgm.nl/beginnen of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

fotobijschrift Beginnerscursus hardlopen start donderdag 19 januari

tekst Pieter Grootes

 

18 dec 2022
18-dec-2022

Mutsen op, handschoenen aan en crossen maar

Cross

BEST - Als Olivia Nieuwenhuijsen (6) zondag tijdens de Putjesbergencross na een rondje van 1150 meter hardlopen over de finish stuift, staan vader Tim, moeder Kitty en haar broer Jasper al paraat. Er wordt stevig geknuffeld, er worden schouderklopjes uitgedeeld. Goed gedaan, meid. Olivia is nu drie maanden bij de atletiek. En waarom? “Ik wil gewoon harder lopen dan papa!”

“Ik wil straks op atletiek”, klonk het een paar maanden geleden al in huize Nieuwenhuijsen. Olivia had via De Klimboom aan de SchoolSport meegedaan, gewoon om te ontdekken wat ze leuk vindt. En natuurlijk krijgt ze thuis de enthousiaste verhalen van haar vader mee. Tim Nieuwenhuijsen is namelijk zo’n zes jaar geleden via de Start-to-Run cursus met het hardloopvirus in aanraking gekomen. En inmiddels is hij zelfs alweer een paar jaar trainer.
Olivia traint nu tweemaal per week bij trainer Diet Gröneveld, één keer binnen en één keer in de bossen. Haar oudere broer Jasper zit op voetbal, maar is zondag wel als supporter van de partij. “En ik heb zelf ook ‘even’ meegelopen in mijn klasse.”

Onvermoeibaar
Olivia was zondagmorgen ruim op tijd aanwezig: “Papa moest als eerste lopen.” Ze rent vooraf schijnbaar onvermoeibaar rond door het losse zand van de Putjesbergen. Met dikke handschoenen aan, de paardenstaart zwiepend door de lucht. Alsof er geen wedstrijd wacht, de zwaarste nog wel. Dan is ze – hè, hè, eindelijk – als laatste groep zelf aan de beurt. Ze staan achter de streep, de man met het startpistool roept. Klaar? Pang, en weg zijn ze. Mobieltjes maken overuren. Na een paar minuten zijn de eersten alweer terug van hun rondje. Nog linksaf dat steile klimmetje, even verder de heuvel af en door het losse zand recht op de finish af. Even uitpuffen, en dan eerst de handen warmen aan de warme beker chocolademelk. Het zit er weer op.
De laatste van drie crossen van de Broos van Erp-competitie, die meetellen voor het clubkampioenschap cross van AV Generaal Michaëlis, is de Blokhutcross van begin maart. Dan worden de nieuwe clubkampioenen in de verschillende leeftijdsklassen gehuldigd.
Tweede Kerstdag wordt in Oirschot de Auwjaorscross gelopen, waar ook altijd veel GM’ers aan meedoen.

fotobijschrift Olivia Nieuwenhuijsen tijdens de Putjesbergencross

tekst en foto Pieter Grootes

 

11 dec 2022
11-dec-2022

AV Generaal Michaëlis huldigt sportieve atleten

Algemeen

BEST - Tijdens de jaarlijkse bingo- en feestavond zijn enkele atleten van AV Generaal Michaëlis gehuldigd. Manon Enting en Veroline Sanders wonnen de belangrijkste bekers. Het was eigenlijk dubbel feest, want door corona zijn ook de prijzen van een jaar eerder uitgereikt. Bram Aanraad (9) verdiende een Efteling-kaartje omdat hij veruit de meeste loten (183) van de Grote Clubactie had verkocht. “Met welke prijs ga jij in 2023 naar huis?”, daagde bestuurslid Patrick Aerts de atleten na afloop uit.

AVGM kent twee belangrijke bekers voor sportiviteit: de Jo Schout-trofee (sinds 1999, voor AB-junioren en ouder) en de Jacques van Eijndhoven-beker (sinds 1978, voor pupillen en CD-junioren). Voor beide geldt dat de winnaar zich sportief moet onderscheiden, maar ook aanwezig zijn bij de trainingen en geregeld aan wedstrijden meedoen. De trainers samen bepalen wie de bekers verdienen.
Voor het afgelopen jaar won Manon Enting vrijdagavond de Jo Schout-trofee. De trainers waren eensgezind: “Manon is sportief, heeft altijd oog en aandacht voor haar mede-atleten. Ondanks dat zij van wat verder weg komt, is zij op veel trainingen aanwezig. Ook dit jaar deed ze voor GM mee in de landelijke competitie op de sprintnummers en bij het verspringen. Ook bij nevenactiviteiten is Manon van de partij en staat zij klaar om te helpen.”
Voor een jaar eerder is Veerle van Erp gehuldigd. “Tijdens de coronaperiode was Veerle zodra het weer mocht op de trainingen. Ze geeft training, maar traint ook zelf bij de mila’s. Ook ging ze, zodra dit weer mocht, naar wedstrijden. En ze heeft in die periode succesvol een activiteit voor de pupillen en jongere junioren georganiseerd”, sprak Patrick Aerts, mede namens de trainers.

Uitstraling
De Jacques van Eijndhoven-beker ging dit jaar naar Veroline Sanders: “Veroline heeft deze beker verdiend door altijd aanwezig te zijn bij trainingen. Ze gaat vaak naar wedstrijden, het liefste lopen en crossen. Veroline is altijd vriendelijk, luistert naar trainers en heeft een goede uitstraling naar haar mede-atleten. Ze zet zich altijd in, of dit nu tijdens de reguliere junioren-training, de mila-training of de bostraining is.”
Ook Nick van Bree werd voor een jaar eerder geëerd: “Nick is bijna altijd aanwezig bij de trainingen. Ondanks dat hij niet alle nummers even leuk vindt, zet hij zich altijd in. Nick gaat vaak naar wedstrijden, ook al was dat tijdens corona niet altijd even makkelijk. Hij is altijd respectvol naar trainers en juryleden. Nick traint nu ook de pupillen”, zei Patrick Aerts. “En misschien wel het belangrijkste: sindsdien is zijn eigen gedrag op de training nog verder verbeterd.”

PR-competitie
De PR-trofee wordt uitgereikt aan de atleet die het afgelopen winter- en zomerseizoen de meeste punten heeft gescoord in het PR-klassement, dus door zo vaak mogelijk het persoonlijk record te verbeteren. “Het is eigenlijk winnen van jezelf”, hield bestuurslid Patrick Aerts de aanwezig atleten voor tijdens de feestelijke uitreiking. “Iedereen kan hem winnen.”

Uitslag
PR-competitie 2022: Pupillen: 1. Maud de Ridder (600), 2. Nyma van Agt (560), 3. Bauke Smits (545); CD-junioren: 1. Tess Aerts (465), 2. Milou Keulstra (410), 3. Thomas vd Berg (405); B-junioren en ouder: 1. Nick van Bree (435), 2. Manon Enting (250), 3. Stijn Groen (245).
2021: Pupillen: 1. Lisa Deij (440), 2. Tess Aerts (415), 3. Manou Boelens (370); CD-junioren: 1. Stijn Pero (505), 1. Milou Keulstra (505), 3. Lotte Aerts (495); B-junioren en ouder: 1. Matthijs vd Broek (445), 2. Robin Heywood (300), 3. Mathies van Laarhoven (250).

fotobijschrift Manon Enting won dit jaar de Jo Schout-trofee

tekst Pieter Grootes
foto Marcel Vis

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven