20 jan 2020
20-jan-2020

Zondag Joe Mann Bosloop en Wandelevent

Informatief

BEST - Atletiekvereniging Generaal Michaëlis houdt zondag 26 januari gelijktijdig twee evenementen. De 63e Joe Mann Bosloop kent al een rijke traditie. Daarnaast wordt, op een steenworp afstand van het Joe Mann natuurtheater, bij het Boshuys het 1e Joe Mann Wandelevent gehouden. Hardlopen of wandelen? “Iedereen kan meedoen.”

Het programma van de Joe Mann Bosloop begint om 10.00 uur met trimlopen van 950, 3400, 5900 of 8300 meter, waaraan iedereen kan meedoen. Het officiële wedstrijdprogramma van de verschillende leeftijdsklassen start om 11.00 uur. Voor deelname hieraan moet je wel lid zijn van een atletiekvereniging. De ronde is met spikes te lopen, kleedruimte is aanwezig. Er zijn ereprijzen voor de verschillende wedstrijdcategorieën; alle deelnemers ontvangen een herinnering.

De Joe Mann Bosloop is de zesde van acht crossen die meetellen voor de Runnersworld Kempische Cross Competitie. Deze competitie wordt georganiseerd door de Kempische atletiekverenigingen. De zes beste resultaten tellen mee.

Inschrijven kan zondag ter plaatse bij het Joe Mann natuurtheater vanaf 9.00 uur. Voorinschrijven kan tot en met donderdag 23 januari via avgm.nl. Hier is ook het volledige programma te vinden, evenals het parcours, het inschrijfgeld en de tussenstand van de competitie.

Joe Mann Wandelevent

Op dezelfde dag wordt het 1e Joe Mann Wandelevent gehouden. Start en finish zijn zondag bij het Boshuys, Sonseweg 39 in Best, midden in de prachtige natuur van de bossen en heide tussen Best en Son. Het Boshuys is dicht genoeg bij de Joe Mann Bosloop, om na het wandelen de hardlopers aan te moedigen. Er kunnen drie afstanden (7, 14 of 21 km) worden gelopen, met elk een eigen route. De starttijden zijn vanaf 8.00 uur. Voor meer informatie over het programma ga je naar avgm.nl.

fotobijschrift Het wedstrijdprogramma van de Joe Mann Bosloop begint om 11.00 uur.

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers

 

20 jan 2020
20-jan-2020

Aan elkaar gewaagd

Indoor

ZOETERMEER - De A-pupillen Fleur en Stijn Pero hebben zaterdag meegedaan aan een indoorwedstrijd in Zoetermeer. In een spannende wedstrijd, waarbij de deelnemers aan elkaar gewaagd waren, heeft Stijn Pero de vierde plaats behaald, met slechts drie punten verschil met de tweede plaats. Stijn behaalde een pr met kogelstoten, waarbij hij zich met 70 centimeter verbeterde tot 7,90 meter. Fleur behaalde ook een persoonlijk record met de kogel en stootte naar 6,00 meter. Het was voor haar de eerste keer met indoor verspringen; hier haalde ze een afstand van 2,65 meter.

tekst Pieter Grootes

 

13 jan 2020
13-jan-2020

De clubrecords

Indoor

UTRECHT / BEEK EN DONK - De VB-atleten Anton Koppers (M-sen) en Carlijn van Erp (V-jun) hebben in Utrecht het clubrecord kogelstoten verbeterd. Bij de indoor in Beek en Donk waren er twee evenaringen: Milou Keulstra (MD, 50 meter sprint) en Tygo Toirkens (JPC, hurkhoogspringen).

tekst Pieter Grootes

 

13 jan 2020
13-jan-2020

Helden van het strand

Lopen

EGMOND AAN ZEE - Onder een stevige zuidwester zijn zondag in de klassieker Halve van Egmond, die deels over het strand gaat, de volgende tijden gelopen: Peter Cras 1.43.14, Maarten Merkx 1.47.50, Menno Toirkens 1.55.11; Nathalie Crüts, Jolanda Visser en Alex Boerdam liepen allen 2.16.06.

tekst Pieter Grootes

 

13 jan 2020
13-jan-2020

Ren je rot, ook de tweelingen

Cross

BEST - Tijdens de laatste wedstrijd van de Broos van Erp Cross Competitie, om het clubkampioenschap van AV Generaal Michaëlis, liepen drie tweelingen mee. Veroline en Avalon Sanders eindigden bij de D-junioren op plaats 2 en 3, Rob en Lisa van de Wiel op plaats 3 en 5; de A-pupillen Stijn en Fleur Pero finishten als tweede en achtste.

“Het liefst doe ik mudruns”, valt Veroline Sanders (11) meteen met de deur in huis. “Laatst heb ik samen met Avalon aan een lange trail meegedaan. Toen werden we zevende en elfde.” Beiden zijn vier jaar geleden lid geworden, alleen is Avalon er een half jaartje tussenuit geweest: “Het liefst doe ik wat speelsere trainingen.” Ze kreeg er spijt van, want nu doet ze lopen het liefst: “Alleen het hordenlopen vind ik minder, da’s best moeilijk.” Zondag moest ze vol aan de bak, want Gaby van Sluisveld zat maar twee seconden achter haar. Hoewel Veroline altijd wel sneller is bij de cross dan haar tien minuten oudere zus, blijven ze aan elkaar gewaagd. Oók bij de meerkamp-wedstrijd van zaterdag, met sprinten, kogelstoten en hoogspringen: de uitslag was Veroline 1099 en Avalon 1084 punten. Avalon is sterker, bij het kogelstoten kwam ze verder. “Ze is ook 5 centimeter langer dan ik. Altijd geweest”, giechelt Veroline, terwijl ze haar arm om de schouders van haar zus slaat.

Via de Bambi’s – de groep van 4 tot 6-jarigen – zijn Fleur en Stijn Pero (10) vijf jaar geleden bij GM gekomen. Fleur is de oudste van de twee. “25 minuten”, klinkt het in koor. Hun vader Frank is 30 jaar lang GM-lid geweest, voor de technische baanatletiek. Moeder Marion staat steevast ‘als supporter’ langs de kant. “Papa heeft ons misschien wel een klein beetje gestuurd”, stelt Stijn vast. “Maar we wilden het zelf ook.” Hoewel beiden geen echte crossers zijn – de Kempische Cross Competitie, bijvoorbeeld, laten ze schieten – doen ze de clubcrossen altijd mee. “Alleen Lars van Stiphout kan ik nét niet bijhouden.” Stijn doet daarnaast graag hoogspringen en kogelstoten: “Dat kan ik ook best wel goed.” Fleur gaat ook nog graag zwemmen, waardoor ze maar twee keer per week, op de baan en in de bossen, kan trainen. Stijn traint wel drie keer per week bij de atletiek.

Voor Lisa en Rob van de Wiel (11) was de stap naar de atletiek ruim zes jaar geleden niet zo groot: ze kregen thuis van hun oudere zussen Ilse en Sanne mee hoeveel plezier die aan de atletiek en ook aan de wedstrijden beleefden. “Ik moest ze eerst een beetje afremmen: eerst je zwemdiploma’s halen”, zegt vader Koen, zelf een fanatiek wielrenner. “Het liefst doe ik sprinten”, zegt Rob, terwijl hij meehelpt na afloop de vlaggen op te ruimen. De leukste wedstrijd vindt Lisa nog altijd de clubkampioenschappen: “Daar ken je iedereen en doe je heel veel verschillende nummers.”

fotobijschrift Fleur en Stijn Pero, Avalon en Veroline Sanders, Lisa en Rob van de Wiel

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers

 

6 jan 2020
6-jan-2020

Blokhutcross

Cross

BEST - De laatste wedstrijd van de Broos van Erp Competitie om het clubkampioenschap cross van GM wordt zondag aanstaande gelopen. Na afloop worden de clubkampioenen gehuldigd. De starttijden zijn aangepast, voor het programma ga je naar avgm.nl.

tekst Pieter Grootes

 

6 jan 2020
6-jan-2020

Driemaal op rij de beste Brabantse cross-loper

Cross

ASTEN - Voor het derde jaar op rij is Lotte Aerts (12) Brabants crosskampioen geworden. Dat had makkelijk vijfmaal kunnen worden, als haar trainingsmaatje Milou Keulstra bij AV Generaal Michaëlis haar destijds niet net te snel af was en ze ‘slechts’ tweede werd. Milou zelf eindigde zondag op plaats drie. Ze heeft er vrede mee: “Een jaar geleden ben ik meer voor de meerkamp gaan trainen.”

Het is een bewuste keus van Milou om, toen ze een jaar geleden overging van de pupillen naar de junioren, voor de meer technische nummers te kiezen. “Natuurlijk blijf ik wel lopen”, zegt ze geruststellend. “Dat blijf ik erbij doen.” Viermaal op rij behaalde ze de Brabantse crosstitel, daarna haalde ze altijd nog wel het podium. “Nu doe ik vooral de 60 meter horden en het verspringen”, zegt Milou. Een dag eerder, zaterdag in de indoorhal in Utrecht, won ze een wedstrijd met die beide nummers, waarvan het verspringen in een nieuw clubrecord: “Weer 10 centimeter verder.”

Lotte Aerts daarentegen kiest voor het lopen. “Per week doe ik vier trainingen, waarvan twee keer looptraining.” Ze heeft er een jaar geleden zelfs het hockeyen voor laten schieten. Met ogenschijnlijk gemak liep ze zondag tijdens de Jaspercross in de bossen bij Asten weg van haar ruim twintig concurrenten. Nee, spannend werd het niet: ze won met tien seconden voorsprong. Lotte zoekt dan ook geregeld de grote nationale wedstrijden op voor meer tegenstand, zoals laatst in november de Tilburgse Warandeloop, waar ze de tweede plaats behaalde. Op Oudejaarsdag eindigde ze tijdens de Sylvestercross in Soest, de derde wedstrijd van het Nationaal Crosscircuit, op ‘slechts’ de negende plaats. “Toen was ik wel wat verkouden, last met m’n ademhaling”, lijkt ze zich te willen verontschuldigen. Toch is ze sterk en kan bijvoorbeeld ook goed kogelstoten, maar het lopen – ook de 600 of 1500 meter op de baan, of stiekem nóg langer – blijft op één staan.

Mats Keulstra (16) eindigde bij het Brabants kampioenschap met zijn derde plaats bij de B-junioren ook op het podium. “Ik was allang blij met een plaats bij de eerste vijf”, zei hij na afloop. “Het komend seizoen wil ik meer aan de triathlon gaan doen, met tot 5 kilometer hardlopen. Maar ik blijf gewoon beschikbaar voor de competitie, zoals de 1500 meter.”

Oud-lid van GM Arjan Robben liep zelfs voor de 45e keer mee met de jaarlijkse Jaspercross.

fotobijschrift Klaar voor de start: Lotte Aerts, Milou Keulstra, Avalon Sanders, Lisa van de Wiel en Veroline Sanders.

tekst Pieter Grootes
foto Carola Janssen.

 

30 dec 2019
30-dec-2019

Hardlopend het nieuwe jaar in

Algemeen

BEST - Atletiekvereniging Generaal Michaëlis start weer met de populaire Yakult Start to Run training.

Voorafgaand aan deze cursus van zeven weken wordt donderdag 9 januari een proeftraining gehouden. Twijfel je nog? Dan is dit dé kans om je te laten overtuigen. Twee deelnemers van de vorige cursus delen hun ervaringen: “Beginner, of al wat meer ervaring? Iedereen kan meedoen.”

“Ik hoop ooit eens een halve marathon te lopen.” Lesley van der Maal (43) heeft al een doel voor ogen, sinds ze laatst in september voor de tweede keer aan de Start to Run cursus meedeed. De tweede keer? “Ja, twee jaar geleden moest ik al na enkele maanden stoppen, toen ik een herseninfarct kreeg. Dat heeft best wat impact ook op m’n familie gehad. Vooral ook omdat ik in m’n jonge jaren 16 jaar lang fanatiek aan waterpolo heb gedaan”, schetst Lesley het proces, waar ze gelukkig goed uitgekomen is. “M’n neuroloog zei na twee jaar ook al: ga toch weer beginnen. Zelf voelde ik me lusteloos, sneller moe, geen zin. Toen heb ik de draad weer opgepakt.” Inmiddels traint ze bij de doorstartersgroep, tot 10 kilometer. “Die 10 kilometer, m’n eerste doel, heb ik laatst al gehaald: de Urban Trail Eindhoven.” Lesley traint tweemaal per week bij GM en zondags voor zichzelf.

Jip-en-janneketaal

Haar trainingsmaat bij de doorstarters Judith van Kaathoven roemt vooral de informatieavond: “Daar beantwoorden ze in jip-en-janneketaal al je vragen.” En die vragen had ze: “Vorig jaar deed ik een halve triathlon, maar kwam juichend en huilend tegelijk over de finish. Juichend omdat ik het gehaald had, huilend omdat ik tijdens het fietsen een blessure aan m’n rug kreeg en het lopen bijna niet meer ging.” Het sporten - de verbinding, de verbroedering, de gezonde levensstijl - loopt als een rode draad door haar leven: “Ik heb heel lang aan wakeboarden gedaan: driemaal Nederlands kampioen, vijfde bij de EK, elfde bij de WK. Nu de kinderen wat ouder zijn, was ik wat zwaarder geworden en was op zoek naar een passende sport voor op ‘latere leeftijd’. Ik ben tenslotte bijna 49.” Juist om de afwisseling had ze voor de triathlon gekozen en juist die droom leek ondanks veel oefeningen voorbij. “De trainer van m’n dochter Sophie bij de atletiek hoorde het aan en zei, probeer gewoon die Start to Run eens”, vervolgt Judith. “Ik merk nu al dat ik lichter loop, let door de aanwijzingen op m’n techniek en houding, zelfs op m’n ademhaling. Trainer Kathinka heeft me nu aangemeld voor de loopanalyse. Nu pas kan ik genieten van het lopen.” Eén advies wil ze nog meegeven aan de nieuwe lichting: “Niet bang zijn voor verschil in snelheid, aan te moeten klampen of niet meekunnen.”

Proeftraining

Maar hoe ziet die proeftraining eruit? “Na een uitgebreide uitleg delen we de groep in vieren”, legt trainer Kathinka van Dijk uit. “De fysio wijst met demo’s en oefeningen op het belang van een juiste houding. De podotherapeut laat met filmpjes het belang van passende loopschoenen zien. Met voorbeelden laat de masseur zien dat ook de beginnende loper met massage blessures kan helpen voorkomen. De vierde groep gaat de baan op en leert wat een training precies inhoudt. Na een kwartier schuiven de groepen door, zodat ieder vier stations passeert. Het is een bewezen concept.” Belangstelling? Kom donderdag om 19.30 uur naar de atletiekbaan in Best. De zeven wekelijkse trainingen met ook ‘huiswerk’ volgen na de proeftraining, steeds donderdagavond om 19.30 uur vanaf de atletiekbaan. Het doel van de cursus is om binnen 7 weken 25 minuten aaneengesloten te kunnen hardlopen in je eigen tempo. Voor meer informatie en inschrijven ga je naar yakultstarttorun.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

fotobijschrift De Start to Run training start een week na de proeftraining van 9 januari. 

tekst Pieter Grootes
foto Atletiekunie.

 

29 dec 2019
29-dec-2019

Clubhuis Trofee 2019

Algemeen

BEST - Clubhuis Trofee 2019

Sjannie van Laarhoven en Marion van de Sande

tekst en foto Tiny Steenbakkers

 

23 dec 2019
23-dec-2019

Oliebollen eten op 28 december

Algemeen

BEST - De clubhuiscommissie nodigt alle leden uit om na de training naar het inmiddels traditionele oliebollenfestijn te komen. Met een oliebol, een glaasje Glühwein en/of een kopje koffie wordt het zeker een gezellige afsluiting van het jaar 2019. Ga je niet trainen op zaterdag? Niet getreurd, je bent evengoed welkom om vanaf 10:30 uur die lekkere oliebol te komen eten.

tekst Paul van Bree

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven