30 sep 2020
30-sept-2020

We gaan goed!

Algemeen

BEST - Zoals je vast wel weet doen we dit jaar als vereniging ook weer mee met de Grote Clubactie. Onze jeugdleden verkopen loten voor 3 euro per stuk. Hiervan gaat maarliefst 2,40 euro naar onze club! Bovendien maak je zelf kans op mooie prijzen, tot wel 100.000 euro!

We zijn hard op weg om ons doel te halen en misschien zelfs wel te overtreffen. Dat is heel mooi, want dit betekent een mooie extra opbrengst voor onze clubkas.

Help jij ons met het halen, of zelf overtreffen van ons doel? Je kunt lopen kopen bij onze pupillen, zowel via hun verkoopboekje als online. Wil je direct online loten kopen, of heb je onze verkopertjes gemist en wil je toch mee doen? Dat kan via deze link!

fotobijschrift Help ons doel te overtreffen!

tekst Martin Nijkamp
foto Petri van Horrik

 

28 sep 2020
28-sept-2020

Update corona-maatregelen: sluiting kantine, geen publiek, jeugdkamp

Algemeen

BEST - Vanwege het toenemend aantal Corona gevallen heeft de Rijksoverheid op 28 september 2020 nieuwe nationale maatregelen afgekondigd.  Voor de accommodatie van AVGM zijn dit de twee belangrijkste wijzigingen:

  • De kantine en het terras zijn per direct gesloten.
  • Publiek kunnen we niet meer toelaten op onze accommodatie.

Kijk voor de actuele maatregelen bij AVGM op https://www.avgm.nl/corona-info

Helaas hebben we ook moeten besluiten het jeugdkamp van 3 en 4 oktober 2020 te annuleren. Erg spijtig voor alle deelnemers en vrijwilligers, maar gezien de huidige situatie en nieuwe maatregelen is het niet mogelijk om dit kamp te laten plaatsvinden. De deelnemers ontvangen zo snel mogelijk hun inschrijfgeld terug.

We roepen iedereen op om zich aan de maatregelen te houden. Spreek elkaar er ook op aan als dat nodig is. Zo dragen wij als AVGM gezamenlijk ons steentje bij om Corona weer terug te dringen en te kunnen blijven sporten.

tekst Ingrid Wouters

 

28 sep 2020
28-sept-2020

Sobere clubkampioenschappen bij GM

Baanatletiek

BEST - Ook de jaarlijkse clubkampioenschappen van atletiekvereniging Generaal Michaëlis waren anders dan anders. Geen gezellig samenzijn na afloop, geen barbecue. Voor de VB-atleten was het tegelijk de eerste en laatste wedstrijd van het zomerseizoen. “De Special Olympics afgelast, die wedstrijd in België ging niet door. Ik was wel weer toe aan een wedstrijd”, zucht Sjoerd van den Heuvel.

De 100 meter sprint, de 400 meter, kogelstoten en verspringen stond er voor de atleten met een verstandelijke beperking op het programma. Sjoerd van den Heuvel, al ruim twintig jaar lid, bereidt zich nog altijd serieus voor: “Eindelijk weer een wedstrijd.” Marianne Verdonk valt hem bij. Ze kijkt nauwlettend toe als haar afstand bij het kogelstoten officieel wordt opgemeten. Haar ogen springen afwisselend van het meetlint in de kogelsector naar de verse afdruk in het gravel. Het werd ruim 7 meter met de kogel van 4 kilo. En dat terwijl ze nu vooral lange afstanden loopt. Carlijn van Erp benaderde het Nederlandse record in haar klasse op de 400 meter tot op twee seconden. En Henry Vermeer, in het verleden vooral actief als langeafstandsloper, had nu na 15 jaar weer brons als resultaat in een meerkamp. “Het was een wedstrijd waarbij ieder weer dicht bij zijn of haar beste prestatie uitkwam, dus al met al een groot succes na zo lang zonder wedstrijden”, aldus hun trainers.

A-pupil Sophie Amelie Luijbregts verbeterde het clubrecord vortexwerpen tot 36 meter. Bij de mannen masters evenaarde Demian Pot het bijna 40 jaar oude clubrecord op de 100 meter sprint.

fotobijschrift VB-atleet Sjoerd van den Heuvel bij het kogelstoten.

tekst Pieter Grootes
foto Yves Dhondt

 

25 sep 2020
25-sept-2020

Het weer en corona-maatregelen tijdens de clubkampioenschappen

Algemeen

BEST - Aanstaande zondag, 27 september 2020, organiseren we onze clubkampioenschappen. Op dit moment wordt een regenachtige dag voorspeld.

Schuilen
De beschikbare ruimte om te schuilen voor de regen is i.v.m. de corona-maatregelen op onze accommodatie zeer beperkt.  We adviseren je om vooral een eigen paraplu mee te nemen, zodat we mogelijke drukte onder bijvoorbeeld de patio of in de kantine kunnen vermijden!

Schuilen in de materiaalruimtes en doorgangen is niet toegestaan.

Aanvullende (regionale) maatregelen
Het is op dit moment echter nog niet bekend of er nieuwe coronamaatregelen worden getroffen voor Noord-Brabant. Als dit het geval is en deze maatregelen invloed hebben op de wedstrijd, dan zullen wij je hiervan op de hoogte brengen via onze website en social media kanalen.

Maatregelen op onze accommodatie en tijdens de wedstrijd
We attenderen je graag nogmaals op de coronamaatregelen die op onze accommodatie van kracht zijn. Deze informatie is terug te lezen op de 'corona-info'-pagina op onze website. Hier vind je ook het aanvullende protocol voor onze onderlinge wedstrijden.

We verzoeken je de maatregelen te respecteren en gehoor te geven aan aanwijzingen van de organisatie. Laten we er, ondanks de bijzondere omstandigheden, samen verder vooral een gezellige en sportieve dag van maken!

Tot zondag!

tekst Wedstrijd Organisatie Commissie

 

21 sep 2020
21-sept-2020

Trainer ‘opa Theo’ is tachtig geworden

Algemeen

BEST - Trainer Theo de Koning is tachtig jaar geworden. Zeventig daarvan staan in het teken van de atletieksport. Bij het vroegere PSV-atletiek beleefde hij in de jaren tachtig zijn gloriejaren als bondstrainer voor de meerkamp. En al ruim twintig jaar is hij trainer bij AV Generaal Michaëlis, en zelfs wat langer bij het Veldhovense GVAC. Nog altijd verzorgt hij bij elkaar driemaal per week de hordetraining. “Die mijlpaal wilden we met ons clubje niet ongemerkt voorbij laten gaan.”

“Kijk”, zegt Theo de Koning, terwijl hij glunderend zijn fotoboek over de tafel toeschuift. “Dit heb ik net van m’n atleten gekregen.” Zijn dertien atleten bij GM hebben dan al de nodige voorpret beleefd, van idee tot eindresultaat. Het fraaie fotoboek is een caleidoscoop van blijvende herinneringen geworden; van speciale sportmomenten, persoonlijke boodschappen en foto’s. Met vooral veel foto’s van de horden. ‘Keep calm and hurdle on’ staat er dan ook op de speciaal voor zijn verjaardag vervaardigde sweater. Er spreekt waardering uit voor ‘opa Theo’, zoals hij vaak wordt aangesproken. Het is de weerslag van dat hij anderen steevast met jongeman of jongedame aanspreekt, ook al zijn ze de zestig of zeventig ruim gepasseerd. Waardering is er ook voor de afwisseling tijdens de training. Zoals net, met vier horden in een vierkant en dan met paren ritmisch overstappen, merkt zijn pupil Ilonka de Bresser op. “Of als er een lastige oefening voorgedaan moet worden, pikt hij er heel slim een atleet uit die het toevallig goed kan”, weet Irmgard Goud, die dag zelf actief als hulptrainer.

Loopbaan

“Wist je dat ik vanaf het eind van de jaren vijftig, vlak na de oprichting, een paar jaar lid was van Generaal Michaëlis?” De Koning werd daarna sportinstructeur bij de marine, volgde tot vier jaar geleden alle denkbare trainerscursussen, werd bondstrainer, wedstrijdleider en scheidsrechter en verzorgde vele buitenlandse trainingsstages. “In totaal hebben mijn atleten bij NK’s, EK’s en WK’s ruim tweehonderd medailles behaald. Ik was soms wel vier, vijf maanden per jaar in het buitenland.”

Ook bij GM behaalden zijn atleten vanaf de eeuwwisseling NK-medailles op de hordenummers: Nicky van de Clundert, Pim Schout en vijf jaar geleden nog Bram Elevelt. Maar ook op de 400 meter vlak, met Rob Janssen en Koen Bolink. En VB-atlete Marianne Verdonk, die alleen al 35 maal een medaille (horden, sprint, 200 en 400 meter) won op een EK of WK. “Theo verstaat als geen ander de kunst om Marianne op het juiste moment te laten pieken”, zei haar mede-trainer en vader Riny Verdonk eens.

Gemotiveerd

Terecht is hij trots op die successen. Maar wat kan De Koning dan nu nog zo motiveren? “Yes!”, riep hij onlangs nog met gebalde vuist, toen hij tijdens de training de talentvolle Milou Keulstra (13), de jongste van zijn groep, voor het eerst in een vloeiende driepas over de horden zag vliegen. “Dat zijn dan van die speciale, kleine momenten dat ik met plezier thuiskom na de training.” Het houdt hem op de been, het motiveert hem. Dat ontging ook eerder in de jaren tachtig zijn dochter niet, toen pa ‘wel erg vaak van huis was voor de atletiek’. Hier moest wel iets bijzonders aan de hand zijn. Ruim vier jaar geleden is De Koning mede op haar voordracht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een hoge ‘koninklijke’ onderscheiding, gewoonlijk voorbehouden voor olympische medaillewinnaars.

De laatste jaren riep hij geregeld, ik stop ermee als ik tachtig word. En nu het zover is? “Ik vind het nog steeds hartstikke leuk. Want, wat als ik nu thuis ga zitten?” De twijfel slaat toe. Net nu hij die onmiskenbare verjaardagsboodschap meekrijgt: ‘Keep calm and hurdle on’.

fotobijschrift De verjaardagsboodschap voor Theo de Koning: ‘Keep calm and hurdle on’.

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers

 

21 sep 2020
21-sept-2020

Genoeg animo voor atletiekwedstrijden nu het weer een beetje kan

Algemeen

NIJMEGEN/DEN HAAG/ARDENNEN/HENGELO/CRANENDONK -  

De gretigheid waarmee de atleten van AV Generaal Michaëlis in onzekere tijden weer wedstrijden bezoeken is opvallend, ook omdat het vaak niet naast de deur is. Luuk Schot werd zesde met hoogspringen bij de kampioenschappen voor studenten. D-junior Milou Keulstra verbeterde het clubrecord 150 meter. En Addie van der Vleuten liep weer 100 Engelse mijl in de Ardennen.

Dichter bij huis waren drie GM’ers actief op de tien Engelse mijl in Cranendonck en werden 1, 2 en 3 in hun leeftijdsklasse. Peter Eshuis won de categorie van Masters M40 in 1.01.00 uur en was tweede in totaal op die afstand van 16 kilometer en 90 meter. Peter Cras haasde Jolanda Visser naar de tweede plaats bij de Masters V35, voor haar een persoonlijke record van 1.20.57.

Bij de Nederlandse Studenten Kampioenschappen heeft Luuk Schot zijn beste prestatie bij het hoogspringen verbeterd tot 1,80 meter, waarmee hij zaterdag in Nijmegen de zesde plaats behaalde.

Milou Keulstra, voor de derde opeenvolgende week op wedstrijd, won zondag in Den Haag de 150 meter in een nieuw clubrecord. Ook won de D-junior het speerwerpen.

Net als vorig jaar liep Addie van der Vleuten de Great Escape trail over 100 Engelse mijl, ruim 160 kilometer door de Ardennen. Vorig jaar behaalde hij de achtste plaats in ruim 28 uur. Het parcours was weliswaar nieuw, rond Petite Mormont, maar ‘verrassend, even mooi, maar zeker ook even zwaar’ volgens de organisatie. Bij de start met 165 deelnemers, zaterdagmorgen 4 uur, was het nog donker. Addie kon lang in een groepje lopen en gaandeweg zijn positie verbeteren van 19 (5 uur), 13 (10 uur) tot hij na 16 uur in een groepje van drie op de achtste plaats kwam te lopen. Vier uur later was hij los. Hij had voor zichzelf een doel van 24 uur voor ogen. “De laatste 50 kilometer was het kicken als je weet dat het gaat lukken”, laat Addie moe maar voldaan weten. De helft was al uitgevallen, de overigen hadden nog maximaal 12 uur te gaan.

A-pupil Casper Deij had zaterdag de hele reis naar Hengelo over voor een laatste Athletics Champs wedstrijd van het seizoen. In het inspirerende Fanny Blankers-Koen Stadion won zijn team ook de afzonderlijke pendel-estafette. Persoonlijke records behaalde Casper bij de onderdelen ‘meters maken’, ofwel de duurloop van 6 minuten en het polsstokverspringen. Een dag later was hij alweer in Barendrecht: “Geen Athletics Champs deze keer, dus maar één poging voor de sprint en drie bij ver en kogel. Jammer, want meestal heb ik wat meer pogingen nodig om goed te presteren.”

fotobijschrift De deelnemers aan de 10EM van Cranendonck Peter Cras, Jolanda Visser en Peter Eshuis.

tekst Pieter Grootes

 

19 sep 2020
19-sept-2020

Steun onze club, koop een lot, een maak kans op mooie prijzen!

Algemeen

BEST - Ook dit jaar doen we als vereniging weer mee met de Grote Clubactie. Onze jeugdleden verkopen loten voor 3 euro per stuk. Hiervan gaat maarliefst 2,40 euro naar onze club! Bovendien maak je zelf kans op mooie prijzen, tot wel 100.000 euro!

Je kunt lopen kopen bij onze pupillen, zowel via hun verkoopboekje als online. Wil je direct online loten kopen, of heb je onze verkopertjes gemist en wil je toch mee doen? Dat kan via deze link!

fotobijschrift We doen weer mee!

tekst Martin Nijkamp
foto Petri van Horrik

 

14 sep 2020
14-sept-2020

AVGM Clubkampioenschappen 2020

Baanatletiek

BEST - Op zondag 27 september 2020 organiseren we onze Clubkampioenschappen 2020. Deze wedstrijd wordt georganiseerd voor alle pupillen, junioren, senioren, masters en specials van AVGM. Om deel te nemen is vooraf inschrijven verplicht en is na-inschrijven niet mogelijk.

Let op! Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 20 september 2020!  

Voor meer informatie, het tijdschema en om jezelf in te schrijven kun je terecht op Atletiek.nu

tekst Koen van den Boomen

 

14 sep 2020
14-sept-2020

Zesde op de NK meerkamp, en wéér die speer

Baanatletiek

ZOETERMEER -  

Ze was zaterdagmiddag laat lekker een eindje aan het wielrennen. Totdat haar mobieltje afgaat. Huh, wie belt er nou? “Mam, ik heb wéér een pr met de speer. En het verst van allemaal”, schettert het vol ongeloof door de speaker. Milou Keulstra heeft dan in Zoetermeer net de eerste dag van de NK meerkamp erop zitten. Zondag eindigt ze na zes nummers op plaats 6, Lotte Aerts op plaats 18.

Het zijn twee boegbeelden van AV Generaal Michaëlis, de 13-jarige Milou Keulstra en Lotte Aerts. Al jaren domineren beide D-junioren de regionale hardloopwedstrijden. Milou is zichzelf opnieuw aan het uitvinden: wat kan ik nog meer naast het lopen? Lotte daarentegen traint vooral de middellange afstand. Ze eindigt tijdens de NK meerkamp op de afsluitende 600 meter op de derde plaats, direct gevolgd door Milou. Met een enorme versnelling loopt Lotte zelfs een persoonlijk beste tijd, en dat na twee dagen van ontregelende inspanning. Ook haar speer reikt verder dan ooit. Voor Milou is het met speerwerpen, naast de winst, vooral de voorsprong op de nummer 2 die indruk maakt. Om ook in het klassement nog een paar plaatsen te pakken, was het op de 600 meter alles of niets.

fotobijschrift Saai, een NK met nauwelijks publiek, maar Milou (713) en Lotte hebben lol.

tekst Pieter Grootes
foto Carola Janssen

 

14 sep 2020
14-sept-2020

Tien van Rijen

Lopen

RIJEN - Peter Eshuis (40) zag zijn marathondebuut van maart de mist ingaan, want afgelast. Het thuis stiekem vervaardigde spandoek kon onbenut de kast in. Goed verstopt, dat wel. In juni liep hij de marathon alsnog, maar solo in een respectabele tijd. Nu was het weer tijd voor een echte wedstrijd: een tien kilometer in Rijen. Een echte wedstrijd werd het zondag nog niet helemaal. “De startnummers waren ingedeeld op streeftijden, elke vijf seconden werden twee lopers weggeschoten”, zegt Peter Eshuis. “Dat werkte goed. Ik kon er zelfs een paar die eerder gestart waren inhalen.” De verrassing kwam later, toen zijn kinderen met het vers gestreken spandoek langs de kant stonden: Hup Peter! Die kwam alsnog goed van pas, schreeuwen vanaf de kant mocht immers niet. De beker was er toch ook maar vast opgezet, en terecht: het werd de derde podiumplaats bij de Masters M35 in een pr van 35.28 minuten. “Ging goed, lekker total loss, constant gelopen, maar niet kunnen versnellen.”

tekst Pieter Grootes

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven