23 mei 2022
23-mei-2022

Athletic Champs

Baanatletiek

VALKENSWAARD - De jongste pupillen van AVGM hebben het zaterdag bij de tweede Athletics Champs wedstrijd heel goed gedaan. In Valkenswaard zijn ze eerste geworden. De opvallendste prestaties waren van mini-pupil Julia Rijk die voor het eerst aan een wedstijd meedeed. Ze behaalde met een afstand van 875 meter bij de 4-minutenduurloop de meeste punten op één onderdeel voor haar team. Verder verzamelden veel punten C-pupil Bauke Smits met 1,00 meter bij het hoogspringen, mini-pupil Jasper van Geffen met 14 meter bij het vortexwerpen en C-pupil Julian Suurmond met 950 meter bij de 4-minutenduurloop. C-pupil Abel Jonker stootte met 5,10 meter het verst van alle GM’ers met de medicinbal. Special-atleet Jelte Wouters, C-pupil, liep bij de duurloop met 600 meter in 4 minuten verder dan de vorige keer.

Ook het B-pupillen team deed het met de negende plaats beter dan de vorige keer. Hier vielen de prestaties op van Jens Vink die 26,50 meter ver wierp met de vortex, een nieuw clubrecord. Hij sprong ook nog eens over 1,05 meter hoog.

tekst Pieter Grootes

 

23 mei 2022
23-mei-2022

Clubrecord en pr’s tijdens competitie

Baanatletiek

BEST - De competitieploeg van de mannen van AV Generaal Michaëlis was zondag met negen deelnemers compleet, waardoor ze zondag in hun thuiswedstrijd op de zevende plaats eindigden. Kees Langeveld won het kogelstoten in een clubrecord bij de masters M35. Matthijs van den Broek eindigde op de tweede plaats van de 1500 meter in een pr. “Het voelde gewoon goed, vijf seconden eraf. Er zit gewoon méér in.”

Tijdens de eerste competitiewedstrijd stonden er vijf man aan de start. “Het is gewoon fijn als je alle nummers dubbel bezet hebt”, weet Stijn Groen. Zelf liep hij op de 100 meter sprint een persoonlijk record. “Bij de eerste wissel van de viermaal 100 meter estafette was ik iets te snel weg. De tweede wissel was perfect, de derde ging gewoon goed”, brengt hij verslag uit namens de estafetteploeg, met verder Kees Langeveld, Luc Geeris en Rick van Laarhoven. Rick liep verder een ‘mooie’ 400 meter: “Net onder de minuut.” Ook Rohan de Bresser klonk tevreden. Hij behaalde de vierde plaats bij het speerwerpen. Kees Langeveld (35) is een jaar geleden GM-lid geworden en houdt zich nu vooral met bootcamp bezig. “Ruim tien jaar geleden ben ik derde geworden tijdens het NK tienkamp. Ook heb ik op Europees niveau aan atletiek gedaan”, kijkt hij terug op een indrukwekkende atletiekcarrière. “En ooit heb ik de Kermismeerkampen gewonnen.” Hij ziet zichzelf als een echte allrounder, zonder echter uitschieters, op dat veelzijdige onderdeel. “Als ik de club kan helpen bij de competitie, dan doe ik dat.” Hij verbeterde het clubrecord kogelstoten van Ben Saris uit 1989 bij de masters M35 met 29 centimeter. Luc Geeris liep naast de estafette ook een verdienstelijke 400 meter. Robin Heywood verbeterde zijn beste tijd op de 1500 meter met twee seconden.

fotobijschrift Matthijs van den Broek liep tijdens de 1500 meter van de competitie een pr.

tekst en foto Pieter Grootes

 

16 mei 2022
16-mei-2022

Meisjesteams AVGM eerste en derde tijdens competitie

Baanatletiek

HELMOND - De clubvlag van Atletiekvereniging Generaal Michaëlis werd op de tribune gehangen. Daarvoor verzamelden de 27 C- en D-junioren voor hun tweede competitiewedstrijd. De C-meisjes wonnen in Helmond, de D-meisjes werden derde en achtste; de twee ploegen van de D-jongens eindigden op plaats 9 en 10. Jorrit Verhagen was de enige bij de C-jongens, geen wonder dat dit ‘team’ ondanks zijn prestaties op de laatste plaatst eindigde.

Het weer was zaterdag aanmerkelijk beter dan in de eerste ronde eerder in Venray. Deze dag zijn ook weer heel wat persoonlijke records verbroken. “De C-junioren hebben 12 van de 20 prestaties met een pr verbroken of geëvenaard, bij de D-junioren waren dat er 44 van de 53”, stelt trainer Marcel Vis tevreden vast.

Het team van de C-meisjes was met zeven deelnemers compleet. Milou Keulstra en Lotte Aerts leidden dit team naar de eerste plaats. Beiden wonnen al hun zes onderdelen: Milou de 80 meter horden, verspringen en de 150 meter sprint; Lotte de 1500 meter, speerwerpen en kogelstoten. Daarbij verbeterden ze ieder twee persoonlijke records, voor Milou was haar prestatie op de 150 meter zelfs een clubrecord. Het meisjes-estafetteteam bestaande uit Anna Lemaire, Avalon en Veroline Sanders en Gaby van Sluisveld behaalde de vierde plaats op de viermaal 80 meter. Het puntenklassement wonnen ze met 5666 punten, ruim 500 punten meer dan het tweede team uit Valkenswaard. Met deze resultaten liggen de C-meisjes weer op schema om straks een plaats af te dwingen voor de landelijke finales.

Ook de D-junioren hebben goed gepresteerd. Van de vier ingeschreven teams behaalde het 1e meisjesteam de derde plaats, dankzij Sophie Luijbregts (1e bij kogelstoten, 2e bij speerwerpen en 3e op de 60 meter horden) en Tess Aerts (3e bij hoogspringen). Verder viel ook de prestatie op van Joyce van Sluisveld uit het 2e meisjesteam. Met hoogspringen haalde zij de tweede plaats door in een persoonlijk record over 1,35 meter te springen. Casper Deij behaalde maar liefst drie pr’s.

fotobijschrift D-junior Sophie Luijbregts won het kogelstoten.

tekst Pieter Grootes
foto Mark Luijbregts

 

13 mei 2022
13-mei-2022

Vervolg clubkleding actie

Algemeen

BEST - Afgelopen week zijn de pasmomenten voor de nieuwe trainings-/recreantenshirts succesvol verlopen. De shirtjes worden binnenkort besteld en hebben een levertijd van drie weken. Belangstellenden die nog niet in de gelegenheid waren om voor €10 zo'n kwalitatief shirt te kopen kunnen contact opnemen met onze clubkledingcoördinator Emmy van Duijnhoven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-14564516). Deze actie loopt door zolang de voorraad strekt en tot 1 juli 2022.

tekst Paul Hoen

 

9 mei 2022
9-mei-2022

Bevrijdingsvuurestafette AVGM met jongere generatie voorop

Lopen

BEST - Generaal John H. Michaelis (1912-1985) tuurde vanuit de hemel weer tevreden naar beneden. Hij zag de lopers van ‘zijn’ vereniging bij het Kruispark een krans leggen, hij zag ze in Wageningen het Bevrijdingsvuur ophalen, hij zag ze bij het nationale Bevrijdingsfestival Den Bosch het vuur overhandigen. Tenslotte zag de ereburger van Best op het Dorpsplein Matthijs van den Broek (19) als vertegenwoordiger van de jongere generatie, samen met burgemeester Ubachs, het vuur ontsteken.

Adel verplicht, verwijzend naar de naamgever van de atletiekvereniging. Toen AVGM 65 jaar geleden werd opgericht was het goed gebruik met een vernoeming onze bevrijders van weleer te eren. Er was een Wandelsportvereniging Generaal Taylor, er was een Judovereniging Colonel Chappius, er was een Wielervereniging Colonel Cole. En er was de overkoepelende Sportorganisatie Joe Mann. Er wás, want vanuit de sport bleef na al die jaren alleen met de naam Atletiekvereniging Generaal Michaëlis die herinnering fier overeind. Zou dat voldoende zijn? Als het aan teamcaptain Ronnie van Dortmont ligt, wél. “We hebben als vereniging nu al voor de dertiende keer het Bevrijdingsvuur bij Hotel de Wereld opgehaald. Daar werd op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse bezetter ondertekend”, zegt hij, tevreden terugblikkend. “Ja, we hadden onderweg een lekke band. Maar de insteek dit jaar was vooral de jongere generatie bij de estafetteloop te betrekken. Met deelnemers Matthijs van den Broek (19), Robin Heywood (19), Luc Geeris (20), Tonnie de Benis (22) en Stijn Groen (23) is dát goed gelukt.”

Hun trainer van de middellange afstandsgroep Wichard de Benis, die zelf ook meeliep, kan het belang hiervan alleen maar onderstrepen: “Juist zij zullen straks het vieren van vrijheid moeten overnemen en levend houden.”

Totaal 160 kilometer

Met zestien lopers en vier begeleidende fietsers heeft de ploeg in totaal 160 kilometer afgelegd. “Vanaf Wageningen liepen we eerst ’s nachts in tweetallen via Arnhem, Nijmegen, Uden naar Veghel. Daar zijn we van de bevrijdingsroute afgeweken, om vooral op tijd bij het Bevrijdingsfestival Den Bosch te zijn”, legt Van Dortmont uit. “Bij het nationale festival heeft loopster Marjolein Paulus, langs de erehaag van haar medelopers, het vuur overhandigd aan de kinderburgemeester van Den Bosch, die het vervolgens aan premier Rutte doorgaf om het nationale Bevrijdingsvuur te ontsteken.”

Vervolgens ging de tocht eerst weer naar Veghel, om via Sint-Oedenrode terug naar Best te lopen.

Jongere generatie

Stijn Groen was een van de deelnemers van de jongere generatie. “Ik had me twee jaar geleden al opgegeven om in Normandië het vuur te gaan ophalen. Maar dat ging door corona niet door”, zegt Stijn. “Het was nu vooral een bijzondere ervaring, leuk om te doen, en met een leuke groep.” Ook hij vindt het ‘juist nu’ motiverend dat ook de jongere generatie meedoet aan het vieren van vrijheid.

“We liepen met tweetallen steeds 2 tot 3 kilometer, waarbij je zo’n acht tot tien keer aan de beurt kwam. Soms liep ik wat langer om in m’n ritme te komen”, sluit Stijn af. “In totaal heb ikzelf 34 kilometer gelopen. ’t Is dat ik een keer een halve marathon heb gelopen, maar ik was toch wel kapot na afloop. Maar nu wél met een mooie ervaring rijker.”

fotobijschrift De laatste meters van de Bevrijdingsvuurestafette.

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers

 

4 mei 2022
4-mei-2022

Clubkleding actie

Informatief

BEST - Tijdens onze laatste algemene ledenvergadering is besloten eenmalig al onze (jeugd)leden de mogelijkheid te bieden een trainingsshirt te kopen tegen een sterk gereduceerde prijs van € 10 in plaats van de normale € 30. Als bestuur hopen we op deze wijze onze verbinding met de leden, na de corona-pandemie, weer een extra impuls te geven.

Voor deze actie worden de recreantenshirtjes ingezet  (dus niet de GM-wedstrijdkleding van het merk Balans; GM-blauw met wit met adelaar en voorzien van ons logo). Ze zijn dus niet geschikt als officiële  wedstrijdkleding,  maar kunnen heel goed bij trainingen, recreatie lopen en wandelen worden gebruikt. De shirtjes zijn ook verkrijgbaar in kindermaten en voor dames hebben de shirtjes een v-hals.

De huidige kleding is van kwaliteitsmerk Rogelli en in het GM-blauw, voorzien van GM logo op borst en rug. Deze leverancier stopt en dus stapt GM in overleg met Runnersworld over op het kwaliteitsmerk Gato. Deze shirtjes zijn effen blauw en  voorzien van GM logo op borst en rug (zie foto). Zodra de  Rogelli shirtjes niet meer voorradig zijn, zullen de nieuwe shirtjes worden besteld. De betaling van het shirtje dient te gebeuren tegelijk met het bestellen van het shirtje en bij voorkeur met een pinpas.

Om zoveel mogelijk leden in de gelegenheid te stellen van deze aanbieding gebruik te maken, wordt een aantal pas-momenten georganiseerd.

- zaterdag 7 mei (van 10.30 -13.00)

- maandag 9 mei vanaf  (vanaf 19.45)

- dinsdag 10 mei (vanaf 18.30)

- woensdag 11 mei (vanaf 18.30).

Indien het noodzakelijk is deze actie te herhalen, zal dit worden gecommuniceerd via de website en trainers. Voor afwijkende tijdstippen kan contact worden opgenomen met onze clubkleding coördinator Emmy van Duijnhoven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-14564516).

tekst Paul Hoen

 

2 mei 2022
2-mei-2022

Competitie atletiek van start met veel persoonlijke records

Baanatletiek

UDEN - De vrouwen van AV Generaal Michaëlis zijn na hun eerste competitiewedstrijd van de 2e divisie landelijk op de 28e plaats geëindigd. Trainer en begeleider Marcel Leijten zag zondag op de atletiekbaan in Uden het plezier er vanaf spatten. “Zeker als je ziet dat de helft van de prestaties die meetellen een persoonlijk record was of er wel heel dichtbij zat.”

Die persoonlijke records kwamen van Simone Weijers (100 meter horden, hinkstapsprong), Lianne Verloop (3000 meter), Channelyn Ambrosiussen (400 meter), Manon Enting (200 meter) en Judith Witteveen (kogelstoten, speerwerpen). Maureen de Bresser benaderde haar beste prestatie op de 3000 meter tot op tweehonderdste seconde, en dat twee weken na haar marathonavontuur in Rotterdam. Emma Valk evenaarde haar pr bij het hoogspringen, Ingrid Wouters haar recente clubrecord discuswerpen bij de masters V35 en V40.

Ilonka de Bresser, Veerle van Erp, Channelyn Ambrosiussen en Manon Enting namen met een achtste plaats de Zweedse estafette (400-300-200-100 meter) voor hun rekening.

tekst Pieter Grootes

 

2 mei 2022
2-mei-2022

Zondag AVGM Conditio Trimloop

Lopen

BEST - AVGM houdt zondag zondag 8 mei de 589e AVGM Conditio Trimloop. Deze wordt gelopen in de bossen bij het Joe Mann natuurtheater. Er is keus uit afstanden van 3000 of 6700 meter. De start is om 11.00 uur. Inschrijven kan vanaf 10.00 uur aan de kassa van het natuurtheater. Junioren tot en met 15 jaar betalen € 1,00, overigen € 2,50. Ga voor meer informatie naar www.avgm.nl.

tekst Pieter Grootes

 

19 apr 2022
19-apr-2022

Clubrecords in Testwedstrijd Vught

Baanatletiek

VUGHT - Ingrid Wouters had Paasmaandag een goede dag. “Twee weken geleden had ik in Dongen twee nieuwe clubrecords in m'n nieuwe categorie Masters V40. Toen was het koud en stond er veel wind. Nu in de zon weer twee clubrecords, met een hele ruime verbetering: 9,53 meter op kogel en 30,97 meter met de discus. Helemaal blij mee, want de kogel was slechts 1 centimeter onder m'n beste prestatie van vorig jaar. De discus komt ook al in de buurt.”

Casper Deij is het gelukt om zowel bij de 80 meter sprint en het verspringen zijn pr te verbeteren. “Bij de 600 meter helaas op één seconde na net niet”, zegt de D-junior. “Voor het eerst heb ik als wedstrijd meegedaan aan speer- en discuswerpen. Leuk om doen. De kogel was in mijn nieuwe klasse van 2 naar 3 kg gegaan. Dus hier heb ik nu een mooi mikpunt voor de volgende keer.”

B-junior Daniëlle Vis haalde bij het kogelstoten met 7,21 meter ook een persoonlijk record. D-junior Tess Aerts liep een persoonlijk record op de 60 meter sprint. C-junior Milou Keulstra eindigde na haar recente blessure op de 80 meter sprint slechts eentiende seconde boven haar beste tijd.

tekst Pieter Grootes

 

19 apr 2022
19-apr-2022

AVGM haalt Bevrijdingsvuur op in Wageningen

Algemeen

BEST - Voordat we ‘onze’ bevrijding gaan vieren, staan we even stil bij waar bevrijding voor staat. Voor onze jongere generatie is leven in vrijheid vanzelfsprekend. Tot voor kort dan: de oorlog in Oekraïne is ineens wel heel dichtbij. Ook in Nederland en Best worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ze hebben alles achter moeten laten, hebben soms echt niks meer. Hun mannen en vaders zijn nog aan het vechten. Tenminste, als ze nog leven …

Daarom staan we dit jaar extra stil bij de dodenherdenking en de bevrijding op 4 en 5 mei. Ook dit jaar zal AV Generaal Michaëlis aanwezig zijn bij de dodenherdenking op 4 mei in het Kruispark. “We betrekken hierbij ook onze jongere leden, omdat herdenken en bevrijden niet alleen voor ouderen is”, zegt Ronnie van Dortmont namens de atletiekvereniging. “Zo geven wij ook hen een stukje bewustwording mee.” Na deze herdenking in Best vertrekken de lopers van AVGM met hun begeleiders naar Wageningen voor de ceremonie bij Hotel de Wereld. Daar werd op zaterdag 5 mei 1945 uiteindelijk de Duitse capitulatie ondertekend.

Weer naar Wageningen

Door COVID-19 kon de bevrijdingsvuur-estafette de afgelopen twee jaar helaas niet doorgaan. “Het was de bedoeling om twee jaar geleden vanwege 75 jaar bevrijding het Bevrijdingsvuur uit Normandië op te halen”, verduidelijkt teamcaptain Van Dortmont. “Dit werd eerst met een jaar uitgesteld en vorig jaar uiteindelijk helemaal geannuleerd. Maar dit jaar gaat GM voor de dertiende keer het Bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen.” De lopers van AV Generaal Michaëlis brengen donderdag 5 mei het vuur vervolgens in estafettevorm van Wageningen naar het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. De route gaat via de Corridor Route, dat is de route die de geallieerden hebben afgelegd om tot Wageningen te komen, maar dan in tegengestelde richting.

Noord-Brabant is deze keer de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Op het nationale Bevrijdingsfestival in Den Bosch wordt het vuur door een bekende Nederlander ontstoken.

Viering

Daarna gaat de route verder via Vught en Boxtel naar Best. Bij de carpoolplaats bij de A2 (afrit 27) sluiten de jeugdleden van AVGM en de voertuigen van Wheels zich aan bij de lopers en begeleiders. De kinderen kunnen meerijden met de mooie oude legervoertuigen van Wheels. De tocht gaat dan verder richting het centrum van Best. Hierbij wordt de volgende route gevolgd: Oranjestraat, Secr. L. Jansenstraat, Odulphusstraat en via de Hoofdstraat naar het Dorpsplein. Eén van de lopers zal samen met de burgemeester het Bevrijdingsvuur in Best ontsteken. Na een korte ceremonie eindigt de avond dan in een gezellig samenzijn op het Dorpsplein met afwisselende muziek en een goed glas drinken.

fotobijschrift Lopers van GM halen ook dit jaar weer het Bevrijdingsvuur op in Wageningen.

tekst Pieter Grootes

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven