18 okt 2021
18-okt-2021

Na twee jaar is daar dan die marathon vol emoties

Lopen

AMSTERDAM - Na drie jaar lidmaatschap bij AV Generaal Michaëlis en zo’n zeven halve marathons verder, vond Peter Eshuis (41) het hoog tijd voor een ‘hoger’ doel: de hele marathon van ruim 42 kilometer. Zijn beoogde debuut in Amstelveen, bijna twee jaar geleden, ging niet door. Dan maar solo, dacht hij. Vorig jaar juni liep hij zelf via de Kampina een tijd van 2 uur en 46 minuten. Zondag was dan in Amsterdam zijn eerste ‘echte marathon’. “Onbeschrijfelijk. Hier heb ik twee jaar naar uitgekeken.”

Zijn tijd kwam, eenmaal weer terug in het Olympisch Stadion, uit op 2 uur, 49 minuten en 24 seconden. Tevreden? “Natuurlijk, na twee jaar afwachten kon ik de voorbereidingen eindelijk omzetten in een debuut”, vertelt Peter gelaten. “De sfeer in het Olympisch Stadion, het Vondelpark, de toeschouwers en een superfijn groepje waarin ik tot aan 32 kilometer gelijkmatig mee kon gaan. Een geweldige ervaring.” Pas daarna voelde hij zich in één van de vele tunnels wat duizelig worden. “Daar schrok ik best een beetje van. Eerder was ik tijdens een wedstrijd vlak voor de finish door de warmte bevangen, vandaar. Maar te warm was het nu zeker niet”, probeert Peter het ongemak tijdens de wedstrijd te verklaren. “Misschien energietekort. Of misschien ben ik van Ouderkerk terug naar Amsterdam iets te diep gegaan, maar da’s achteraf. Hoe dan ook, het tempo moest omlaag. Bij elke volgende tunnel kwam het weer een beetje terug.” Pas de laatste vier kilometer herstelde Peter en kon hij het tempo weer wat opschroeven. “Er valt nog veel te leren en ontdekken tijdens de marathon.”

Gedegen voorbereiding

Na de zomervakantie is de serieuze marathonvoorbereiding begonnen, met lange duurlopen tot wel 37 kilometer. In september werd een halve marathon in Cranendonck opgenomen in het trainingsprogramma: eerst een flinke duurloop, gevolgd door die halve marathon in stevig tempo. En een trail van 30 kilometer door de Stabrechtse hei, ook in stevig tempo. En die keer met de trein naar Den Bosch en via mooie natuurgebieden hardlopend weer terug naar Best. “Een eerder geplande wedstrijd in Valkenburg werd door de wateroverlast ook nog eens afgelast”, zucht Peter.

Voor tijden onder de drie uur op de hele marathon bij GM moeten we weer een paar jaar terug in de tijd. Addie van der Vleuten lukte het vier jaar geleden in Sint Oedenrode (2.55 uur), en Ronnie van Dortmont zes jaar geleden in Rotterdam (2.58 uur). En daarvoor? Misschien wel begin deze eeuw.

Oppepper

Met een scherp hoofddoel van 2 uur en 40 minuten was Peter zondagmorgen vroeg van start gegaan. “Maar dan moest ook echt alles kloppen: het weer, het gevoel, het groepje. Halverwege kwam ik nu door in 1 uur en 21 minuten. Maar door die terugkerende duizelingen heb ik wat moeten inleveren.” Bij Duivendrecht volgde een oppepper, toen zijn kinderen met een zelfgemaakt spandoek – ‘Hup, papa!’ – langs de kant stonden. “Na de finish werd ik overvallen door een veelvoud aan emoties: trots, gelukkig, tevreden, vermoeid, voldaan, noem maar op. Zo mooi, zo puur en zo intens. Hoe zwaar die laatste kilometers ook waren. Dat ik dat moment ook met m’n gezin kon delen was superfijn. Het staat in m’n geheugen gegrift.”

fotobijschrift Peter Eshuis (rechts) debuteert in Amsterdam op de hele marathon.

tekst Pieter Grootes
foto Jannie Eshuis

 

11 okt 2021
11-okt-2021

Marathon Eindhoven

Lopen

EINDHOVEN - Veel verwachtingen werden zondag in Eindhoven overtroffen. Maarten Merkx debuteerde op de klassieke afstand van ruim 42 kilometer: “Ik gokte op 3 uur en 45 minuten, door het perfecte weer werd het zelfs een kwartier sneller.” Karel Rikkers had pas twee weken eerder in een opwelling besloten de hele marathon te lopen. “De laatste 10 kilometer had ik zeer zware benen, maar wat wil je als je maximaal 26 kilometer getraind hebt?” Vooraf gokte hij op vier uur, het werd zelfs tien minuten sneller, met de derde plaats in zijn leeftijdsklasse M65. Ook van de halve marathon-lopers waren positieve geluiden te horen. Henny Brugmans liep twee minuten van zijn beste tijd af: “Met dank aan Perry van Vught.” Paul Hanique liep zijn eerste wedstrijd ooit in 1.50.17 uur, waar hij vooraf op 1.55 hoopte. Wichard de Benis, de snelste GM’er, kon tot het 15-kilometerpunt een tempo van 4 minuut per kilometer vasthouden, om ruim binnen de anderhalf uur te finishen als eerste bij de mannen M55. “Nog steeds mijn tempo van 5 jaar geleden. Superblij.”

fotobijschrift Maarten Merkx debuteert op de hele marathon.

tekst Pieter Grootes

 

11 okt 2021
11-okt-2021

Twee nationale paralympische records voor GM-atlete Carlijn van Erp

Baanatletiek

BEST - VB-atlete Carlijn van Erp (19) van AV Generaal Michaëlis heeft tijdens de Kermismeerkampen haar nationale records kogelstoten (paralympische klasse F35) en 400 meter (klasse T35) verbeterd. De hele ploeg deelde zondag mee in haar feestvreugde. “Het was mijn vierde record dit jaar.”

Kogelstoten doet Carlijn al langer. Afgelopen juli stootte ze de kogel naar 4,19 meter. Twee weken geleden, tijdens de NK Para-atletiek in Eindhoven, reikte de kogel al tot 4,28 meter. Zondag, tijdens haar derde en laatste poging, plofte de kogel op 4,31 meter in het gravel. Haar trainingsmaat Sjoerd van den Heuvel had even eerder met een oerkreet het goede voorbeeld gegeven: “Je moet gewoon boos worden op die kogel.” Op de 400 meter is Carlijn samen met trainer Riny Verdonk aan het experimenteren. “Het venijn zit ‘m in de tweede bocht, daar moet Carlijn goed doorheen zien te komen”, weet Riny Verdonk. “Laatst in Eindhoven was ik na die tweede bocht nog gestruikeld”, vult Carlijn aan. “De opdracht nu was dan ook 200 meter snel, dan rustig 100 meter de tweede bocht door, en dan weer snel finishen op het laatste rechte stuk.” Die tactiek pakte nu goed uit: het werd een tijd van 2.07,09 minuten. Haar oude record stond op 2 minuten en 18 seconden, alweer van twee jaar geleden in het Belgische Lier. Sindsdien stonden er nog maar weinig 400-meterwedstrijden op het programma. “Ik had nu wel het geluk dat ik in baan 4 startte, met iets minder scherpe bochten”, geniet Carlijn nog na. “Bovendien kon ik me mooi aan Jolanda in de binnenbaan optrekken.” Voor de VB-atleten stond zondag de vierkamp op het programma, met naast kogelstoten en de 400 meter, ook de 100 meter sprint en het verspringen. De overige prestaties die opvielen waren het kogelstoten van Jolanda van Kuik (4,02 meter) en Marianne Verdonk (7,25 meter).

Podiumplaatsen

Tijdens de reguliere meerkamp, met deelname van 75 atletiekverenigingen, hebben de C-junioren Orlando Louwers en Milou Keulstra de derde plaats behaald. Milou behaalde op de zevenkamp pr’s met kogelstoten, de 80 meter horden en de meerkamp zelf op punten. Na zes nummers stond ze nog geklasseerd als vierde. “Ik wist dat ik acht seconden sneller moest zijn op de afsluitende 600 meter om het podium te halen”, had Milou al berekend. “Met tien seconden voorsprong lukte dat ook.”

fotobijschrift De VB-atleten Martijn de Laat, Sjoerd van den Heuvel, Anton Koppers, Marianne Verdonk, Jolanda van Kuik en Mike van Kuijk genieten samen van het record van Carlijn van Erp.

tekst en foto Pieter Grootes

 

7 okt 2021
7-okt-2021

In memoriam - Hanneke Boelens-Veraart

Algemeen

BEST - Op 25 september 2021 is Hanneke Boelens-Veraart overleden. Hanneke woonde in Eindhoven en  was meer dan 10 jaar een gewaardeerd  jurylid die bij bijna elke wedstrijd van GM aanwezig was. Ook jureerde ze bij andere verenigingen in de regio. Haar uitvaart heeft op 1 oktober plaatsgevonden. We wensen haar naasten veel sterkte en kracht toe.

fotobijschrift Hanneke Boelens - Veraart

tekst Paul Hoen

 

5 okt 2021
5-okt-2021

Elke stem telt, breng je stem uit en steun onze vereniging!

Algemeen

BEST - Rabobank Regio Eindhoven draagt het verenigingsleven in de regio een warm hart toe. Daarom organiseert zij wederom de Rabo Clubsupport, speciaal voor verenigingen en stichtingen.

Ook AV Generaal Michaëlis (AVGM) doet mee aan deze campagne!

Van 4 oktober tot 25 oktober 2021,  mogen leden van Rabobank Regio Eindhoven  3 stemmen uitbrengen.

Elke stem is geld waard! De waarde van een stem wordt bepaald door het totaal beschikbare bedrag te delen door het aantal uitgebrachte stemmen. AVGM ontvangt dus het aantal op ons uitgebrachte stemmen maal het bedrag dat een stem waard is. 

Oproep aan alle leden:

Het is voor onze vereniging  belangrijk om deze actie onder de aandacht te brengen om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Wij kunnen deze bijdrage juist nu, in het Coronatijdperk, heel goed gebruiken om meer promotie te maken, meer trainers op te leiden en trainingstijden uit te breiden, zodat we aan een breder publiek atletieksport kunnen aanbieden.

Het zou fantastisch zijn als jij, jouw familie en vrienden ook stemmen geven aan onze vereniging.

Zo werkt het:

Dit jaar kunt je  3 stemmen uitbrengen. Je kiest natuurlijk ook voor  AVGM en bevestig daarna je stem.

Dus  met je unieke, van de Rabobank ontvangen stemcode,  kun je stemmen op AVGM!

Nog geen lid van de Rabobank?

Als je klant bent van Rabobank betekent dat niet automatisch dat je ook lid bent. Wil jij er zeker van zijn, dat je AVGM kunt steunen, zorg er dan voor dat je lid bent. Regel je lidmaatschap gemakkelijk via de Rabo App of via rabobank.nl. Als je lid wordt, betekent dit dat je in de stemperiode van Rabo ClubSupport direct kunt stemmen op AVGM . Het lidmaatschap van Rabobank is gratis

Namens het bestuur en alle leden van AVGM alvast bedankt voor je steun!

Nico Leijtens, penningmeester

tekst Nico Leijtens

 

7 okt 2021
7-okt-2021

In memoriam - Theo de Koning

Algemeen

BEST - Op 4 oktober is onze trainer Theo de Koning overleden.  In 1998 is Theo door GM aangetrokken als trainingscoördinator voor de baanatletiek om het atletiekpeil op een grotere hoogte te brengen; en dat is gelukt. Hij deed dat met heel veel enthousiasme en kennis.

Op maandag 11 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur is er de gelegenheid persoonlijk van hem afscheid te nemen in uitvaartcentrum Buitelaar en Verlaek aan de Engelsbergenstraat 315. Op dinsdag 12 oktober om 14.15 in de Luxzaal van crematorium Rijtackers in Eindhoven vindt de afscheidsbijeenkomst plaats..

Op de leestafel in de kantine liggen condoleance kaarten voor geïnteresseerden. We wensen zijn naasten veel sterkte en kracht toe.

fotobijschrift Theo de Koning

tekst Paul Hoen

 

27 sep 2021
27-sept-2021

Nederlands record voor Carlijn van Erp

Baanatletiek

EINDHOVEN - Carlijn van Erp (19) kwam zondag, na deelname aan de NK Para-Atletiek in Eindhoven, naar de clubkampioenschappen om nog even een kijkje te nemen. En stiekem ook om nog even gehuldigd te worden met twee NK-medailles. In de klasse V-F35 had ze bij het kogelstoten een Nederlands record behaald. “M’n oude record stond op 4,18, half juli stootte ik 4,19. Vandaag in Eindhoven haalde ik ineens 4,28.” Ook op de 400 meter stond ze aan de start. “Probeer de laatste 100 meter voluit te gaan, had m’n trainer Riny nog gezegd”, zegt Carlijn. “Toen struikelde ik: m’n benen waren gewoon verzuurd. Gelukkig bleef ik binnen de lijnen en kon ik gewoon finishen. En als tweede ook nog.”

fotobijschrift Carlijn van Erp met twee NK-medailles van de NK Para-Atletiek.

tekst en foto Pieter Grootes

 

27 sep 2021
27-sept-2021

Spannende clubkampioenschappen

Baanatletiek

BEST - Het spannendste moment van de clubkampioenschappen was de 100 meter sprint van de VB-atleten. Sjoerd van den Heuvel moest wel heel diep gaan om Anton Koppers achter zich te houden. Hij eindigde op de meerkamp, met naast de sprint ook de 400 meter, kogelstoten en verspringen, op de eerste plaats en werd daarmee clubkampioen.

Wouter Obbema (13) eindigde bij de meerkamp (discus, kogel, ver, 80m, 1000m) van de D-junioren op de vierde plaats. Maar wél met een overwinning op de 1000 meter in een persoonlijk record. “Laatst heb ik meegedaan aan een minitriatlon. Da’s 200 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen”, vertelt hij trots, direct na zijn zege. “Voor het zwemmen had ik tijdens de vakantie een beetje getraind. En straks ga ik wel wat vaker fietsen.”

tekst Pieter Grootes

 

27 sep 2021
27-sept-2021

Zo, het baanseizoen zit erop

Baanatletiek

BEST - Tonnie de Benis sloot zondag tijdens de clubkampioenschappen van AV Generaal Michaëlis een succesvol baanseizoen af. De middellangeafstandsloper liep op de 3000 meter een persoonlijk record van 9.30,9 minuten, een verbetering van 7 seconden. Na een snelle start liep hij de hele wedstrijd alleen op kop. “Dit resultaat had ik echt niet verwacht, zo aan het eind van het seizoen.”

De vrijdagavond ervoor had de 21-jarige, die ook bij de studenten-atletiekvereniging in Nijmegen traint, pech bij de serie-indeling van de 1500 meter. “Er waren drie series, ingedeeld op tijd. In de tweede serie moest ik vrij snel na de start al het kopwerk doen”, moppert Tonnie. “Dan verwacht je dat ze aan het eind over je heen komen, maar ook dat gebeurde niet.” Hij bleef door de langzame serie steken op 4.21,47 minuten, twee seconden boven zijn pr van afgelopen juni. Half september maakte hij een debuut op de 5000 meter. En de mooiste wedstrijd van het seizoen? “Dat was vorige week, toen ik tijdens de studentenkampioenschappen mijn pr op de 800 meter verbeterde.”

fotobijschrift Het baanseizoen zit erop voor Tonnie de Benis na een dik pr op de 3000 meter.

tekst en foto Pieter Grootes

 

22 sep 2021
22-sept-2021

Vervallen 1,5 meter afstand en coronatoegangsbewijs voor kantine

Algemeen

BEST - De Rijksoverheid heeft op dinsdag 14 september 2021 wijzigingen in het corona-beleid aangekondigd. Deze wijzigingen gaan per zaterdag 25 september in. Als versoepeling komt de verplichte 1,5 meter afstand te vervallen. Deze versoepeling gaat echter gepaard met een nieuwe voorwaarde voor onze kantine: voor het plaatsnemen in de kantine wordt een coronatoegangsbewijs verplicht. Gelukkig heeft de Tweede Kamer op donderdag 16 september 2021 besloten om de aangekondigde verplichting voor een coronatoegangsbewijs voor het afhalen van eten en drinken in sportkantines en voor het gebruik van het terras te laten vervallen. Hiermee hebben leden zonder coronatoegangsbewijs gelukkig een alternatief.

De volgende aanpassingen in de corona-maatregelen bij AVGM gaan in per zaterdag 25 september 2021:

  • Personen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
  • De verplichte looproutes vervallen in het clubgebouw en op onze accommodatie.
  • Het maximum aantal gebruikers per ruimte of aan tafel vervalt, waarbij iedereen in het zitgedeelte van de kantine een vaste zitplaats heeft.
  • In de kantine wordt het gedeelte achter de lijn van de bar tot de nooddeur afgezet als zitgedeelte. Zo blijft de bar bereikbaar voor personen die willen afhalen en/of op het terras plaats gaan nemen. In het zitgedeelte van de kantine wordt een coronatoegangsbewijs voor personen van 13 jaar en ouder verplicht. Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd. Op reguliere trainingsmomenten controleert het barpersoneel. Bij speciale activiteiten of evenementen zorgt de organisatie van het evenement voor de vereiste controle.

Realiseer je dat niet iedereen zich nog comfortabel voelt bij het vervallen van de 1,5 meter afstand. Houd dus rekening met elkaar en respecteer elkaar hierin. Ook vindt niemand het leuk om te moeten vragen om een coronatoegangsbewijs en identificatie. Ga hierover niet in discussie met degene die moet controleren. Deze persoon is een vrijwilliger van onze vereniging en draagt bij aan het voldoen aan de verplichting vanuit de Rijksoverheid. Hiermee voorkomen we hoge boetes als vereniging. Kijk voor meer informatie over het krijgen van een coronatoegangsbewijs op de website van de Rijksoverheid.

De basisregels van het RIVM blijven in tact. Was je handen regelmatig en in ieder geval bij aankomst op onze accommodatie of na toiletgebruik. Schud geen handen. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Kun je op basis van de testuitslag aantonen dat je geen corona hebt, ben je ook weer welkom bij AVGM. Bij een quarantaineplicht blijf je vanzelfsprekend thuis tot deze is afgelopen.

De komende weken staan er enkele leuke activiteiten, wedstrijden en cursussen gepland. Veel vrijwilligers zijn op dit moment bezig met de voorbereidingen voor deze activiteiten. De nieuwe regels zorgen voor nieuwe mogelijkheden én een extra uitdaging. AVGM heeft de afgelopen 1,5 jaar laten zien flexibel en creatief te zijn. Er wordt dus ook nu weer snel geschakeld om dingen aan te passen. Dat is echt niet altijd eenvoudig en kost veel extra tijd in de organisatie. Het bestuur waardeert de inzet van deze vrijwilligers enorm. AVGM kan trots zijn op ons bloeiende verenigingsleven!

tekst Paul Hoen

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven