Jubileumprogramma AV Generaal Michaëlis biedt voor elk wat wils

Informatief

BEST - Best telde nog maar zesduizend inwoners toen atletiekvereniging Generaal Michaëlis werd opgericht. Paaszaterdag 15 april is het op de kop af 60 jaar geleden dat de oprichtingsvergadering werd gehouden. De jubileumcommissie onder aanvoering van Tom Lassing heeft voor die dag een programma uitgewerkt waar leden, oud-leden en andere belanghebbenden van kunnen genieten.

Tijdens de oprichtingsvergadering van 15 april 1957 werd de sportvereniging Joe Mann, afdeling ‘athletiek’ opgericht. Na wat eerste strubbelingen over de naam, ging de vereniging vier maanden later onder de naam atletiekvereniging Generaal Michaëlis verder. Harrie van de Sande was de eerste voorzitter, Broos van Erp de secretaris.

Natuurlijk hoort bij een jubileum een terugblik, met name over de laatste tien jaar. Wethouder Bert van Drunen memoreerde twee jaar geleden, toen hij de voorzittershamer overdroeg aan Paul Hoen, zijn hoogtepunten: “Ik denk dan met name aan de organisatie in 2012 van de NK voor teams voor A-junioren, toen onze meisjes in hun thuiswedstrijd zesde werden. Of toen Marianne Verdonk in 2014 bij de atleten met een verstandelijke beperking Europees 400 meter-kampioen werd.”

Sietske Noorman
Twee jaar voor Van Drunen voorzitter werd, behaalde hoogspringster Sietske Noorman in 2008 als zestienjarige B-junior haar eerste nationale titel voor Generaal Michaëlis. Enkele weken daarna werd ze ook Nederlands kampioen bij de senioren. Drie jaar later stapte ze over naar AV Unitas in Sittard, maar ze bleef GM als gastlid trouw. In totaal behaalde ze elf nationale titels. Haar carrière liep vanaf 2004 parallel met die van Adri Raaimakers als hoogspringtrainer. Adri werd tweeënhalf jaar geleden benoemd tot coördinator hoogspringen voor Zuid-Nederland. Zijn pupil Sven van Merode werd vorige maand nationaal indoorkampioen bij de mannen, GM’er Sander Smits derde bij de A-junioren.

Naast de sportieve hoogtepunten, is acht jaar geleden de baan verbreed: van vier naar zes rondbanen, van zes naar acht sprintbanen. “Nog voor deze zomer volgt een uitbreiding van ons terrein, speciaal ingericht voor de bootcampers”, blikt voorzitter Paul Hoen alvast vooruit.

Wageningen - Bayeux
Paul Hoen was ook een van de 21 lopers die in mei twee jaar geleden het Bevrijdingsvuur in Bayeux, Normandië ophaalde. “We halen al jaren het Bevrijdingsvuur op in Wageningen, straks in mei weer. Twee jaar geleden was de 70-jarige bevrijding aanleiding om dat grootser aan te pakken”, zegt Paul Hoen. “Voor iedereen die mee was naar Bayeux, was het een belevenis om nooit te vergeten.”

De naam Generaal John Michaëlis is onlosmakelijk verbonden met de operatie Market Garden en de bevrijding van Best in september 1944. Michaëlis is daarvoor in 1956 tot ereburger van Best benoemd. “Wageningen en Bayeux zijn bij uitstek voorbeelden van hoe je de herinnering aan onze naamgever levend kunt houden”, zegt Paul Hoen. “Onbewust doen Milou Keulstra en Lotte Aerts, beiden tien jaar oud, dat door hun opvallende prestaties ook. Zoals laatst in november in Tilburg bij de nationale Warandeloop, als de naam Generaal Michaëlis meermaals luid door de luidsprekers schalt.”

Jubileumprogramma
Tom Lassing tenslotte wijst op de vele leden, lopers en wandelaars die in de loop der jaren lid zijn geweest. “We willen het jubileum ook samen met hen vieren”, benadrukt hij. “Ze zijn van harte welkom bij de sportieve middag, waar ze aan verschillende onderdelen kunnen meedoen, zoals wandelen, Nordic Walking, een fietstocht en daarna een feestavond. We vragen een kleine bijdrage voor het eten, da’s alles.” Verder staan er diverse clinics (technisch, bootcamp, Nordic) en ludieke wedstrijden op het programma. “Ik ben positief verrast door het grote aantal jeugdleden in de jubileumcommissie.” Het volledige programma en het aanmeldformulier zijn te vinden op avgm.nl.

Hoogspringster Sietske Noorman werd meerdere keren Nederlands kampioen voor GM (foto Erik Noorman)

fotobijschrift [1] Hoogspringster Sietske Noorman werd meerdere keren Nederlands kampioen voor GM. [2] Deelname van GM aan de NK teams voor A-junioren in 2012 in Best was een van de sportieve en organisatorische hoogtepunten van de laatste jaren.

tekst Pieter Grootes
foto [1] Erik Noorman. [2] Marcel Leijten


Deel op sociale media:

Terug naar boven