Wat is het recept voor een goede marathon?

Lopen

BEST - Het contrast tussen de marathonlopers van Generaal Michaëlis van komend weekend kan niet groter zijn. Ronny Voets loopt in het Belgische Zwalm de hele marathon van ruim 42 kilometer als training voor de marathon van Tilburg in mei. Frank Coppelmans en Roxanne Schuitemaker starten in de marathon van Rotterdam, met 16 kilometer als langste duurloop in de voorbereiding.

Ronny Voets is een gelouterde marathonloper. Hij was zelfs even de tel kwijt: “Zo rond de twintigste, denk ik.” Vorige week liep hij als training een wedstrijd van 25 kilometer. Zondag volgt dan de hele marathon van Zwalm, even ten zuiden van het Belgische Gent. “Natuurlijk ga ik niet voluit”, legt Ronny uit. “Ik denk aan een tijd van 3 uur en 50 minuten. Straks moet het in Tilburg wel wat sneller.”

Roxanne Schuitemaker en Frank Coppelmans trainden voor de laatste halve marathon van Eindhoven volgens de ‘Sportrusten-methode’. “Dat is een speciale manier van trainen met een lage belasting”, verduidelijkt hij. “Voor de halve was onze langste duurloop 13 kilometer.” Roxanne vult hem aan: “Voor de hele zijn we nu niet verder gegaan dan 16 kilometer.” In Eindhoven liep ze pas haar tweede halve marathon. Of die 16 kilometer voldoende is? “Bij de voorbereiding horen ook lange tempo-lopen”, weet Frank. “Er zijn voorbeelden van subtoppers die zo de hele marathon goed gelopen hebben.” Voor Frank, die al drie marathons heeft gelopen, was het even spannend. “Een week geleden kreeg ik last van het beenvlies. Ik heb de experts om advies gevraagd en ga toch starten. Een tijd onder de 4 uur moet lukken. Want wat in m’n hoofd zit gaat gebeuren”, zegt hij zelfverzekerd.

fotobijschrift Roxanne Schuitemaker in de laatste halve marathon van Eindhoven

tekst Pieter Grootes
foto Frans Strikwerda


Deel op sociale media:

Terug naar boven