Samen uit, samen thuis bij de Kermismeerkampen

Baanatletiek

BEST - Hun meerkamp zit er zondagmiddag al een tijdje op, maar Shannon Baijens (14) en Jantine Strikwerda (14) schreeuwen vanaf de kant hun clubgenoten van AV Generaal Michaëlis vooruit. Die lopen dan hun laatste zware 1000 of 1500 meter. Ook dat hoort erbij: het samen twee dagen lang met elkaar optrekken, elkaar steunen. Dat maakt zo’n meerkamp anders dan andere wedstrijden.

Samen met Floor van Veen (15) vormen de C-junioren Shannon en Jantine al lang een hecht clubje. “Dat wil niet zeggen dat we elkaar tijdens de wedstrijd niet in de gaten houden”, weet Jantine, die zelf het werpen het leukst vindt. Voor hen stond de 80 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, de 150 meter, verspringen, speerwerpen en de 600 meter op het programma. “Het is alleen jammer dat Eline van Wanrooij geblesseerd was”, zegt Jantine. “Ja, die hoort er ook bij”, vindt ook Shannon. “Ze kan hard lopen met haar goede conditie.” Tijdens de competitie wordt Shannon zelf meestal ingezet voor het verspringen, de sprint of de horden. “En soms ook wel de estafette”, vult ze aan. “Alleen de indoor vind ik minder.” Bij het verspringen eindigde ze zondag zelfs op de derde plaats.

Anders dan anders

Maar wat maakt zo’n meerkamp nu anders dan andere wedstrijden? “Je kunt je verbeteren op nummers die je normaal nooit doet”, zijn beiden het met elkaar eens. Jantine, bijvoorbeeld, had nog nooit de 80 meter horden of de 600 meter gelopen. “Ik kon op de 600 nog lang achter Floor blijven,” vertelt Jantine. “Totdat ze halverwege versnelde.” Ze eindigde direct na Floor op de vierde plaats. Shannon had het zwaar bij de 600 meter: “Ik had echt moeite met m’n adem.” Dat ontging ook de eerder gefinishte Floor niet: bemoedigend legde ze de armen op haar schouders. “Dat is nu precies waarom Floor eind vorig jaar de belangrijke Van Eijndhoven-beker voor sportiviteit heeft verdiend”, benadrukt trainer Marcel van der Lubbe nog maar eens. “Ze trekt altijd de anderen mee in de groep.”

Grote stappen

Bij de meerkamp eindigden ze op de 14e (Floor), 17e (Shannon) en 21e plaats (Jantine). “Jantine draait al een paar jaar mee, maar je ziet nu pas dat ze grote stappen vooruit maakt. Ze pikt het snel op”, klinkt trainer Marcel tevreden. “Vooral bij het kogelstoten heeft ze nu een fraaie techniek.” Maar betekent dit dat de anderen zich nu ongerust moeten maken? Tenslotte is Jantine wel een jaartje jonger. Zelf ziet ze dat niet zo, hoewel ze nu zelfs vier keer per week traint, nu ook met de polsstok. Shannon houdt het bij drie keer trainen. “Dat is een gezellige meid”, besluit Marcel. “Die kan je er gerust bij hebben, want ze is best serieus met de atletiek bezig. Dat motiveert toch wel als trainer.”

fotobijschrift De C-junioren Shannon Baijens (links), Jantine Strikwerda en Floor van Veen bij de Kermismeerkampen

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers


Deel op sociale media:

Terug naar boven