Zilver voor Maureen Herremans bij NK hinkstapspringen

Baanatletiek

UTRECHT - Maureen Herremans (20), atlete van AV Generaal Michaëlis, heeft zaterdag tijdens de NK atletiek zilver behaald bij het hinkstapspringen. Eerder dit jaar, tijdens de NK indoor, eindigde ze op de derde plaats. Ze verscheen zaterdag in Utrecht evenwel niet topfit aan de start: “Door een blessure heb ik niet voluit op snelheid kunnen trainen. Daardoor was het een beetje zoeken bij de aanloop.”

Haar persoonlijk record op de baan staat sinds afgelopen mei op 12,52 meter. “Toen begon ik al wat last van m’n blessure te krijgen”, kijkt ze nu terug. “Als ik voluit had kunnen doortrainen maakte ik toch wel een kansje op de nationale titel.” Het zilver behaalde ze met een afstand van 12,30 meter, voor het goud zou 45 centimeter meer nodig geweest zijn.

Drie weken geleden werd Maureen met de nationale ploeg afgevaardigd naar de EK voor landenteams in het Franse Lille. Die wedstrijd eindigde een beetje in een deceptie: ze behaalde de laatste plaats met een sprong van 11,93 meter. “Toen had ik veel meer last van die blessure dan afgelopen weekend”, zei ze teleurgesteld.

Stijgende lijn

Die blessure betekent een dipje in een overigens opgaande lijn, sinds ze zich drie jaar geleden besloot toe te leggen op het hinkstapspringen. Het verspringen ging haar immers ook goed af. Twee jaar geleden eindigde ze als 18-jarige A-junior zowel bij de NK indoor als outdoor op de vierde plaats. Al bijna twee jaar volgt ze een specialisatietraining bij Sander Hage in Tilburg. Vorig jaar behaalde Maureen bij de NK outdoor als eerstejaars senior de zesde plaats. Haar frustratie was groot toen ze eerder dat jaar zelfs niet werd toegelaten tot de NK indoor. Een jaar later, afgelopen februari bij de NK indoor, sprong ze die frustratie van zich af met het nationale brons. En nu dus gevolgd door het outdoor-zilver. Afgelopen vrijdagavond had ze zich al als beste gekwalificeerd voor de finale van een dag later.

Niet topfit

Door die vervelende blessure begon ze dit NK met een trainingsachterstand. “Daardoor miste ik vooral snelheid. De aanloop liep niet lekker, het was wisselvallig, een beetje zoeken”, analyseert Maureen achteraf de finale, die vijf geslaagde pogingen boven 12,00 meter opleverde. “ Het ging in ieder geval niet helemaal zoals het hoort.” Om zover te komen traint ze nu vijfmaal per week. “Dat is tweemaal in het krachthonk, tweemaal springen en eenmaal de sprint”, verduidelijkt Maureen.Afgelopen maart viel ze op door het 32 jaar oude indoorclubrecord verspringen van GM uit de boeken te springen. En staat er al een volgende wedstrijd gepland? “Nog even niet”, lacht Maureen. “Eerst maar eens even lekker nagenieten.”

fotobijschrift Maureen Herremans behaalt tijdens de NK atletiek zilver met de hinkstapsprong

tekst Pieter Grootes
foto redactie


Deel op sociale media:

Terug naar boven