Triathlon: zwemmen en fietsen als opwarmertje voor de hele marathon

Algemeen

KOPENHAGEN - “I am an Ironman.” Het zijn de woorden van Addie van der Vleuten (26), atleet van AV Generaal Michaëlis. Sinds zondag hoort hij bij het exclusieve gezelschap dat de hele triathlon heeft volbracht, ofwel achtereenvolgens 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en de hele marathon van ruim 42 kilometer hardlopen. En dat in een tijd van 10 uur en 32 minuten.

Het decor was de Ironman-triathlon van Kopenhagen. “Wat was het gaaf hieraan mee te doen”. Addie komt superlatieven tekort na zijn debuut op de hele triathlon. “Bij het zwemmen kreeg ik na 3 kilometer wat kramp. Dat heb ik normaal nooit, dus ik maakte me toen wel een beetje zorgen. Gelukkig trok het weg tijdens het fietsen.” Het fietsen zelf ging prima. Wel zag hij door de regen veel deelnemers met lekke banden langs de kant. In het triathlonwereldje is regen synoniem met lekrijden. Die technische malheur bleef hem evenwel bespaard. Als afsluiter volgt dan de hele marathon hardlopen. “De eerste twee rondjes van 4,5 kilometer gingen super”, vervolgt Addie. “Daarna werd het zwaar. Maar wat een heerlijk gevoel om dan over de finish te komen.”

Voor Addie van der Vleuten zich tweeënhalf jaar geleden bij GM aansloot, had hij al een carrière als wedstrijdzwemmer en waterpoloër achter de rug. Nog geen drie jaar geleden liep hij in Eindhoven zijn eerste halve marathon, gevolgd door een marathondebuut (3.49 uur) in Berlijn 2015 en de hele marathon van Rotterdam (3.25 uur) april vorig jaar. Dan was hij met zijn tijd van 3 uur en 37 minuten van afgelopen zondag niet eens zoveel langzamer.

fotobijschrift Addie van der Vleuten finisht in de Ironman-triathlon van Kopenhagen

tekst Pieter Grootes


Deel op sociale media:

Terug naar boven