Zo jong en dan al ruim 21 kilometer hardlopen

Lopen

BEST - Het is een week na de succesvolle Marathon Eindhoven, waar twee jonge atleten van AV Generaal Michaëlis hun debuut maakten op de halve marathon van ruim 21 kilometer. Daan van Hoof (20) liet ieder versteld staan met een tijd van 1 uur en 24 minuten. Sandra Luijten (19) had er iets meer dan 2 uur voor nodig: “Deze kan ik van mijn bucket list strepen. Een heel mooie ervaring.”

Het meest verrassende debuut was van Daan van Hoof. “M’n oudere broer had een keer als bluf de halve marathon gelopen. Dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten”, grijnst hij. Met slechts enkele lange duurlopen – van 18 en 20 kilometer – als voorbereiding, liep de baanatleet een werkelijk fantastische tijd van exact 1.24.09 uur. Het was na Robin Spijkerboer de tweede tijd van een GM’er. De hele wedstrijd werd hij hierbij gesteund en gecoached door zijn trainer Wichard de Benis. Pas in de slotkilometers kon Daan zijn leermeester van zich afschudden. Wichard zelf finishte 30 tellen later. “Ik ben vooral blij dat ik een constant tempo van rond de 4 minuten per kilometer heb kunnen lopen”, glundert Daan na afloop. “Met geen enkel verval.” Die prestatie smaakt natuurlijk naar meer: “Het liefst doe ik dan ook de langere afstanden.”

Het is ook een opsteker voor trainer Wichard de Benis, die nu ruim een jaar een trainingsgroep van midden afstand-atleten onder zijn hoede heeft. Direct na de finish vielen ze elkaar dolgelukkig in de armen. Als voormalig wedstrijdloper, waarbij hij jarenlang alles opzij zette voor zijn sport, weet hij als geen ander de voldoening van het hardlopen op zijn pupillen over te brengen. Daar kan geen trainersdiploma tegenop.

Waarom die halve?
Maar toch: wat brengt een atleet die normaal alleen baanwedstrijden of crossen van hooguit 5 kilometer loopt, ineens voor de halve marathon te gaan? Ook Sandra Luijten - haar benen voelen halverwege de week nog wat stijfjes aan - hoeft niet lang na te denken: “Vorig jaar heb ik bij de verzorgingspost geholpen en vooral die sfeer geproefd. M’n moeder loopt wel vaker een halve, die heeft me ook enthousiast gemaakt. We hebben veel met z’n tweeën getraind en Eindhoven dan ook samen gelopen.” Officiëel mag je pas de halve marathon lopen vanaf je achttiende, weet ze. Pas na de zomervakantie is ze met de nodige duurlopen begonnen. “Eerst 10 kilometer, daarna uitbouwen tot 19 kilometer. En altijd samen”, schetst Sandra het verloop van haar voorbereiding. “Mijn eerste doel was hem gewoon uit te lopen, onder de 2 uur zou leuk zijn.” Tijdens de loop zelf kon ze met het horloge een vlak schema aanhouden. “Als je samen loopt, kan je elkaar altijd even oppeppen als het even wat moeilijker gaat, zoals na 18 kilometer”, zegt Sandra, die het verder ‘niet heel zwaar’ vond. “Het publiek helpt natuurlijk ook, zeker met je naam op je startnummer. En ik heb veel bekenden gezien en heel wat high fives moeten uitdelen.” De laatste kilometer riep haar moeder ‘ga maar’, en Sandra ging. Het werd 2.01.04 uur bij de finish. Haar moeder Karen volgde 35 tellen later, ook al tevreden en een ervaring rijker.

fotobijschrift Een tevreden familie Van Hoof

tekst Pieter Grootes
foto Marieke van Hoof


Deel op sociale media:

Terug naar boven