Brabantse crosstitel, vijf clubrecords en vijftien podiumplaatsen

Algemeen

BEST - Na een intensief wedstrijdweekend kon voor de atleten van AV Generaal Michaëlis de balans opgemaakt worden. Daar was zondag eindelijk die Brabantse crosstitel voor Lotte Aerts (10), er waren in totaal vijf podiumplaatsen tijdens de BK cross in Veldhoven, zeven tijdens indoor-meerkampen in Gemert en Utrecht en nog eens drie bij de korte cross in Veldhoven.

Bij die podiumplaatsen zijn ook dubbeltellingen, zoals voor de A-pupillen Lotte Aerts (cross 1, indoor 2) en Milou Keulstra (indoor 1, cross 3) en B-pupil Joyce van Sluisveld (indoor 1, cross 3). De succesreeks begon zaterdag tijdens de indoor in Gemert, waar voor de pupillen de Athletics Champs vierkamp (40m, 40mH, M-bal, hoog) en voor de junioren de driekamp (50m, kogel, hoog) op het programma stond. De overige podiumplaatsen (derde) waren voor Sarah van der Stam (MB), Orlando Louwers (JD), Stijn Pero (JPB) en de overwinning van VB-atlete Marianne Verdonk in Utrecht.

De indoor-clubrecords waren voor Stijn Pero (40mH), Milou Keulstra (40mH) en Carlijn van Erp, die als junior bij de VB-atleten drie records neerzette (60m, kogel, ver).

Crossen
Een verrassing is Lieke Neijens (23), nog geen jaartje bij GM actief als MILA-atlete. Ja, ze had in oktober een uitstapje gemaakt naar de halve marathon in Eindhoven. Maar toch: “Wat kan ik aan m’n snelheid doen?” Dat wordt anders trainen. In de korte cross in Veldhoven – geen onderdeel van de BK – liep ze in een goede wedstrijd met een constant tempo naar de tweede plaats. Stijn Groen behaalde tijdens de korte cross de derde plaats. “Hij heeft wat meer zelfvertrouwen gekregen, laat zich niet meer verdringen bij de start”, constateerde zijn trainer Huub van den Elzen tevreden. Tom van Schijndel koos bewust voor de korte cross van 2450 meter: “Dat is beter voor de meerkamp, wat ik het liefst doe. Bij de B-junioren had ik 4200 meter moeten lopen.” A-junior Tonnie de Benis nestelde zich in de tweede groep. “Ik liep eerst wat verkrampt door het hoge begintempo, maar liep een goede slotronde”, vond hij zelf.

Kampioen
“Ik had er stiekem wel een beetje op gehoopt”, bekende Lotte Aerts na afloop over haar Brabantse titel bij de A-pupillen. Al twee jaar was ze tweede geworden achter haar clubgenote Milou Keulstra, maar het gat werd steeds kleiner. Milou zelf ging voor haar vijfde achtereenvolgende crosstitel, maar eindigde nu op de derde plaats. Ze heeft er vrede mee: “Ik wist dat het parcours me niet zo lag, ik moet het echt van m’n kracht hebben.” Zaterdag, een dag eerder, had Milou de indoor-meerkamp gewonnen. “Met twee pr’s en een clubrecord.” Lotte nam tijdens de cross gelijk het initiatief. Alvorens zelf op de verdiende hoogste tree plaats te nemen, schudde ze eerst netjes haar concurrenten op het podium de hand. Ook Lotte kende een dag eerder een succesvolle indoor, met een tweede plaats en pr’s op de sprint en horden en een evenaring bij het hoogspringen.

Blessure
C-junior Veerle van Erp (13) moest ruim een jaar geleden in Waalwijk tot het uiterste gaan om de crosstitel binnen te halen. Nu eindigde ze op de zesde plaats. Ook zij heeft er vrede mee: “Een blessure aan m’n knie, de groeispurt zeg maar.” Toch kan ze het lopen niet laten: sinds oktober traint ze zaterdags in Vught met een aantal talentvolle MILA-atleten uit Brabant mee. D-junior Ilse van de Wiel eindigde, net als twee jaar geleden, op de derde plaats.
Voor B-pupil Lars van Stiphout is zijn wens uitgekomen. “Vandaag wil ik op het podium”, riep hij al aan de ontbijttafel, nadat hij vorig jaar tijdens de BK cross vierde was geworden. Dat de omroeper hem als kanshebber noemde, omdat hij de tussenstand van het Kempische klassement aanvoert, was hem niet ontgaan. De achtjarige eindigde op de derde plaats.

 

fotobijschrift De medaillewinnaars van de BK cross: Milou Keulstra, Joyce van Sluisveld, Lars van Stiphout, Ilse van de Wiel en Lotte Aerts

tekst Pieter Grootes
foto Koen van de Wiel


Deel op sociale media:

Terug naar boven