Verrassende nieuwkomers in Joe Mann Bosloop

Lopen

BEST - Je zou eens serieus moeten gaan hardlopen, dat hoorde ze wel vaker. Maar Lieke Neijens (23) van AV Generaal Michaëlis sloeg de goedbedoelde adviezen steeds in de wind. Tot ze driekwart jaar geleden ‘gescout’ werd door GM-trainer Irmgard Goud. Zondag eindigde ze tijdens de korte cross van de Joe Mann Bosloop op plaats acht. “Ik hoop ooit eens 1 uur 30 minuten op de halve marathon te halen.”

“Ik ben altijd wel sportief geweest”, laat ze ongevraagd weten. Zes jaar paardrijden, zes jaar voetballen en zes jaar turnen zijn daar het levende bewijs van. Tot ze twee jaar geleden besloot het hardlopen eens op te pakken: tien kilometer, halve marathons. “Op de halve marathon heb is nu 1 uur en 40 minuten staan”, zegt ze trots. Toen ze kennismaakte met GM, was ze helemáál om. Afgelopen baanseizoen nam ze bij de competitie de 3000 meter voor haar rekening. Of ze liep wel eens een 800 of 1500 meter. “Ik besef wel dat ik daarvoor anders moet gaan trainen”, weet ze. “Tóch wil ik af en toe ook nog op de weg lopen.” Bij de MILA-groep traint ze nu twee keer per week op de baan en een keer zelf. Maar toen was het baanseizoen ineens voorbij, wat nu? Crossen dan maar?

Debuut 
Half december, nog geen anderhalve maand geleden, liep de net in de marketing afgestudeerde atlete pas haar eerste cross in de Putjesbergen. Ze won. Eind vorig jaar volgde de vierde plaats bij de senioren in de Auwjaorscross in Oirschot, haar eerste officiële crosswedstrijd. De Blokhutcross, de laatste van de Broos van Erp Competitie, volgde snel daarop. En weer won ze. En twee weken geleden volgde de vierde plaats bij de korte cross in Veldhoven. En zondag werd ze dus achtste. Haar enthousiasme wordt nog eens beaamd door haar clubgenoten: “Ze is er altijd tijdens de training.”

Ook voor B-junior Matthijs van den Broek (15) is dit het eerste cross-seizoen. Via een klasgenoot is hij bij GM gekomen. Tijdens de Joe Mann Bosloop eindigde hij als een van de jongste van de AB-junioren op plaats twee, achter de ervaren winnaar Tonnie de Benis, op wie hij slechts 8 seconden toegaf. “Tijdens de cross heb ik geprobeerd bij te blijven”, verduidelijkt hij zijn taktiek. De atletiektraining – ‘polsstokspringen vind ik leuk’ – van eenmaal per week combineert hij met het voetballen.

Ervaring
D-junior Ilse van de Wiel vierde de eerste overwinning in haar thuiswedstrijd. De A-pupillen Veroline Sanders en Gaby van Sluisveld sprintten om de tweede plaats, die nipt door Veroline werd gewonnen in dezelfde tijd. Mats Keulstra had voor het eerst geen last van een blessure en won bij de C-junioren. Ook Max Kees (JD) won, niet alleen van zijn iets oudere broer Tim, maar nu ook van die ‘lastige’ Belg Vic Cant. “Ik heb slim gelopen”, vindt hij zelf. “Vic heeft dan wel een goeie conditie, maar niet zo’n snelle eindsprint. En dat Tim vlak achter me zat, stimuleert natuurlijk ook.”

fotobijschrift Lieke Neijens (164) heeft pas sinds kort de smaak van het crossen te pakken

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers


Deel op sociale media:

Terug naar boven