Lianne Verloop, hardloopster onbevangen op zoek naar haar grenzen

Lopen

BEST - Lange tijd leek Lianne Verloop voorbestemd anoniem in de grote massa te eindigen, als ze weer eens aan een trimloopje meedeed. Pas sinds ze zich - nog geen jaar geleden - bij AV Generaal Michaëlis aansloot, begint ze haar mogelijkheden te verkennen. Zaterdagavond eindigde ze in Chaam bij de sterk bezette 10-kilometerwedstrijd op de vierde plaats. Ze is er nog altijd een beetje beduusd van: “We zien wel waar het schip strandt.”

Met de nagels strak in de lak, een kleurige outfit en die snelle, korte pas oogt ze ook als een ‘echte’ hardloopster. De kille cijfers onderstrepen dat beeld nog eens: lengte 1,65 meter, gewicht 52 kilo en pas 31 jaar. Maar vooral: ze is onbevangen, nog onbewust van haar mogelijkheden, op zoek naar zichzelf. Sinds ze drie maanden geleden naar de snelste loopgroep van GM overstapte is haar carrière in een stroomversnelling geraakt. Bij de Paasloop in Boxtel, de Grensloop in Reusel, de Vennenloop in Oisterwijk en de Halve van Tilburg eindigde ze steevast bij de eerste drie: “Ik sta er nog steeds van te kijken.” In allerijl had ze toch maar een wedstrijdlicentie aangevraagd. Maar het is vooral die progressie die indruk maakt. “Laatst bij de Vennenloop twee minuten van m’n beste 15-kilometertijd af. En de Vaderdaglopen in Rooi gewonnen met anderhalve minuut sneller op de tien”, lacht Lianne vol trots. “En nu dus in Chaam 42.26 minuten op de tien, geen pr weliswaar met dat warme weer, maar tóch, waar houdt het op?”

Struktuur
Maar hoe is dat nu zo gekomen, dat hardlopen? “Ja, vroeger bij Fortuna Vlaardingen, toen ik als pupilletje 10, 12 jaar oud was, deed ik al aan sprinten. Vanaf m’n zestiende was het steeds op en af met het lopen”, legt Lianne uit. “Toen ik een jaar geleden in Best kwam wonen vond ik het hoog tijd voor wat meer struktuur en die heb ik bij GM gevonden.” Bij haar eerste recreantengroep was ze snel uitgekeken, dus hup door naar een snellere groep. Maar ook hier liep ze weldra met de snelsten mee. “Ik train nu dinsdag- en donderdagavond en elke zaterdagmorgen bij de snelste groep bij GM. Maandag en woensdag ga ik voor mezelf altijd wel een stukje rustig uitlopen.”

En het volgende doel? “Dat wordt in oktober de halve marathon van Eindhoven, dan hoop ik 1 uur en 30 minuten te halen”, blikt ze zelfverzekerd vooruit. “Laatst liep ik in Tilburg een dik pr op de halve van 1 uur en 35 minuten. Toen volgde ik zo’n tempomaker met een vlaggetje: ik bleef als laatste over.” Lianne kan een glimlach niet onderdrukken. Vorig jaar liep ze in Eindhoven ‘anoniem’ nog een tijd van 1 uur en 48 minuten. Zó snel kan het gaan dus. “We zien wel waar het schip strandt.”

fotobijschrift Lianne Verloop tijdens de Chaamloop

tekst Pieter Grootes
foto Paul van Dongen, www.pavado.nl


Deel op sociale media:

Terug naar boven