Overdracht organisatie Conditio-trimloop: “Het afscheid gaat ons aan

Lopen

BEST - Als aanstaande zondag de 561e Conditio-trimloop van start gaat, komt een eind aan een tijdperk. Na ruim 45 jaar draagt Sportvereniging Conditio de organisatie van de maandelijkse trimloop in de bossen bij het Joe Mann natuurtheater over aan Atletiekvereniging Generaal Michaëlis. “Het afscheid gaat ons best aan het hart.”

We gaan terug naar januari 1973, als na een paar keer uitproberen, de eerste officiële Conditio-trimloop van start gaat. Vijf jaar eerder was Sportvereniging Conditio opgericht, met als doel het bevorderen van de gezondheid van ouderen door te sporten: trimlopen, volleybal, tennis. Initiatiefnemers waren huisarts Theo Verhelst, Broos van Erp en Louis Aartsen, die in de prille beginjaren ook in het bestuur zaten. Ook binnen het bestuur van GM waren Van Erp en Aartsen geen onbekenden.

Peter Hentzen, de huidige voorzitter van Sportvereniging Conditio: “De formule is al die jaren hetzelfde gebleven: elke tweede zondag van de maand, keus uit twee afstanden van ongeveer 3 en 6,5 kilometer, deelnemers krijgen elke keer een diploma en steeds na tien keer een medaille. Kijk, dit is er een, met een hardlopende Odulphus erop.” Maar vooral, de deelname en prestaties van alle deelnemers worden steevast bijgehouden. “In de hoogtijdagen, eind jaren tachtig, hadden we elke maand wel bijna 450 deeInemers. In al die jaren is de loop misschien drie of vier keer uitgevallen.”

Recordhouder
De absolute recordhouder is Bestenaar Albert Hoeks (88), hij heeft in totaal 493 keer meegelopen. “Hij baalde ontzettend dat hij, nu bijna twee jaar geleden, vanwege zijn gezondheid moest stoppen. Maar ook omdat hij de vijfhonderd niet kon volmaken”, gaat Peter Hentzen verder. “Het vaste team met Trees van de Sande, Bets Geertsen, Piet van de Bilt en ikzelf hebben de laatste jaren de boel draaiend gehouden. In de loop der jaren bouw je natuurlijk een band op met de vaste deelnemers. Daarom hebben we bij de komende overdracht best wat gemengde gevoelens. Maar ja, de opvolging lag een beetje moeilijk.”

Bob van Koetsveld, de verantwoordelijke namens AV Generaal Michaëlis: “Alles blijft voorlopig zoals het is. Voor ons als vereniging is het een mooie aanvulling, waarmee we ook niet-leden kunnen bereiken. Nog steeds doen er elke maand twee, drie lopers voor het eerst mee. We zijn Conditio dan ook dankbaar voor het vertrouwen.” Peter Hentzen namens Conditio: “We zijn blij met de overname door Generaal Michaëlis, ook een club uit Best, waarmee de continuïteit is verzekerd.”

Via Conditio naar 100 duizend
GM-lid Karel Rikkers (63) is onlangs gehuldigd voor zijn driehonderdste deelname. “Sterker nog, 40 jaar geleden ben ik juist door de Conditio-trimloop begonnen met hardlopen”, laat Karel weten. “Via een vriend liep ik toen zonder ook maar enige voorbereiding de 3 kilometer. Ik knalde weg, na een kilometer stond ik al met pijn in m’n zij langs de kant. En een maand later wéér. Toen ben ik toch maar wat gaan trainen. Vlak daarna ben ik lid geworden van Olympia Eindhoven.” Later haakte ook zijn vrouw Nelly aan, steeds voor de 3 kilometer. Eenmaal heeft Karel de lange afstand gewonnen. “Ex aeqo dan”, zegt hij eerlijk. “Vanaf het begin heb ik al m’n hardloopkilometers bijgehouden. Over ruim een jaar hoop ik dan de 100 duizend te halen.” En de Conditio-trimloop? “Die blijf ik meelopen”, besluit Karel Rikkers. “Blijft m’n vrouw Nelly tenminste ook lopen.”

tekst Pieter Grootes


Deel op sociale media:

Terug naar boven