Tonnie de Benis wint korte cross Joe Mann Bosloop

Cross

BEST - Wie bij de korte cross van de Kempische Cross Competitie voor het podium gaat, kan strijd verwachten. Dat ondervond Tonnie de Benis (19), die tijdens de Joe Mann Bosloop dankzij een felle eindsprint wint. Zijn concurrent Niek Verdijck van de Eindhovense studentenvereniging Asterix volgt op een seconde. “Pfff..., normaal op de 800 meter is hij sneller”, zucht Tonnie opgelaten.

Tonnie de Benis is, in de voetsporen van zijn vader Wichard, als pupilletje bij AV Generaal Michaëlis begonnen. Het liefst zou hij alleen maar lopen, maar hij moest nog even geduld hebben voor hij zich voor het lopen mocht specialiseren. “Sindsdien doe ik op de baan vooral de 800 en 1500 meter”, zegt Tonnie. “En heel soms een vijfduizend. En ’s winters dan de korte cross.” Een half jaar geleden is hij gastlid geworden bij de studenten-atletiekvereniging ’t Haasje in Nijmegen, de stad waar hij sindsdien planologie studeert. “Gister was in Amstelveen ook de NK cross voor studenten. Ze hebben me wel geprobeerd over te halen mee te gaan, maar ik heb toch voor m’n ‘eigen’ club gekozen”, glimlacht Tonnie. “Ik kan in Nijmegen prima trainen: het is een grote groep, met vaak trainingsstages.” Trainen doet hij dan vier keer per week, of drie keer als er in die week een wedstrijd valt. “Dat trainen bij ’t Haasje is goed voor zijn hardheid”, benadrukt zijn vader en trainer Wichard de Benis nog maar eens. “Hij heeft daar meer concurrentie om zich aan op te trekken.”

Thuiswedstrijd
En de voorbereiding voor zijn thuiswedstrijd dan? “Ik heb vorig weekend speciaal de Dieprijtcross in Eersel laten schieten. Want de week ervoor hadden we ook nog eens onze eigen clubcross. Afgelopen week heb ik wel wat tempo’s gedaan, want ik wist dat ik voor de Joe Mann Bosloop topfit moest zijn.” Eerder tijdens de cross-competitie, in Veldhoven, moest er ook gesprint worden voor de winst; in Reusel werd hij derde en bij de Oirschotse Auwjoarscross eindigde Tonnie zelfs nét naast het podium.

In de Joe Mann Bosloop over ruim 2500 meter nam Tonnie het initiatief. “Na een kilometer nam Niek over, samen hebben we de nummer 3 eraf gelopen”, schetst hij het wedstrijdverloop van zondag. “Ik wist dat ik erbij moest blijven. Met nog zo’n 400 meter te gaan kon ik hem voorbij.”

Er volgen nog twee wedstrijden in de competitie: over twee weken Valkenswaard en een week later de afsluiting in Eindhoven.

Jeugd
De jongeren van GM deden het goed. Eerstejaars D-junior Bram van Stiphout beklom in zijn nieuwe categorie voor het eerst met een derde plaats het podium. D-junior Milou Keulstra, onlangs nog tweede bij de BK cross, won met 12 seconden voorsprong. A-pupil Veroline Sanders, derde bij de BK cross, won met 11 seconden voorsprong. Beiden liepen de hele wedstrijd op kop. En C-junior Veerle van Erp met het Brabantse brons eindigde op de tweede plaats. Maar, het gaat er vooral om of je lekker gelopen hebt. “In het begin liep ik vijfde, maar ik ben toch maar mooi tweede geworden”, laat D-junior Eliza Dielhof weten. Ze kijkt voor de zekerheid haar ouders nog even aan: “De laatste twee crossen loop ik ook.”

fotobijschrift Tonnie de Benis loopt met nog 500 meter te gaan op de tweede plaats

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers


Deel op sociale media:

Terug naar boven