En dan ineens staat er een GM’er op het NK-podium

Lopen

APELDOORN - Henk Plasman (61), bestuurslid wandelen bij AV Generaal Michaëlis, trainde in de jaren negentig van de vorige eeuw hard voor zijn snelwandel-carrière. Met als hoogtepunten Nederlands Kampioen 50 km (1998) en Europees Kampioen Masters 30 km (1997). Eind september vorig jaar begon het na tien jaar relatieve rust weer te kriebelen: “Kom, laat ik weer eens aan een NK meedoen.” Vrijdag was het zover: Henk Plasman wint in Apeldoorn de nationale titel 3000 meter indoor bij de zestigplussers.

“Na een niet geheel geplande wedstrijd in Hilversum eind september kreeg ik de smaak van het snelwandelen toch wel weer te pakken”, zegt Henk over zijn verrassende terugkeer op het hoogste podium. “Het was al weer meer dan tien jaar geleden, dus werd het weer eens tijd om aan een Nederlands kampioenschap mee te doen. En zo besloot ik eind november dat de NK Indoor voor Masters van afgelopen weekend wel paste. Op het programma stond de 3000 meter. Ik heb me er twee maanden redelijk goed op kunnen voorbereiden, klaar voor de strijd met twee concurrenten in mijn klasse van de zestigplussers.”

Loslaten
Deelname betekende ook het afmelden als jurylid. Want Henk heeft het (snel)wandelen nooit echt los kunnen laten. Hij legde zich na zijn actieve wedstrijdperiode toe op het geven van hardloop- en wandeltrainingen, hij volgde diverse jury- en trainingscursussen. Twee jaar geleden slaagde Henk Plasman als Allround Wandelsportinstructeur. En sinds een jaar is hij bestuurslid wandelen bij GM.

“Als lid van de Nederlandse selectie heb ik toentertijd in veel Europese landen aan wedstrijden meegedaan en ben ook deelnemer geweest aan de IAAF World Cup Racewalking in Monterrey (Mexico), Beijing (China) en Podebrady (Tsjechië)”, kijkt Henk nog steeds met veel voldoening terug op zijn carrière. “Nog altijd ben ik in het bezit van een tiental Nederlandse records bij de Masters.”

Wedstrijdverloop
En het verloop van de wedstrijd van vrijdag? “Direct vanaf de start kon ik aansluiten bij een deelnemer uit de klasse M55, daardoor kon ik gelijk mijn directe tegenstanders op afstand zetten. Na een kilometer had ik al een flinke voorsprong die ik in de twee volgende kilometers alleen maar verder kon uitbouwen. De 3000 meter deed ik in 16.11,04 minuten, een tijd die ik vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Daarmee was ik vierde in de wedstrijd en dus eerste bij de M60”, besluit Henk. “Ik eindigde op nog geen halve minuut van het Nederlandse record op deze afstand en klasse.”

fotobijschrift Nationale titel 3000 meter snelwandelen voor Henk Plasman

tekst Pieter Grootes


Deel op sociale media:

Terug naar boven