De atletiekjeugd heeft de toekomst

Baanatletiek

BEST - Een nieuwkomer bij AV Generaal Michaëlis is A-pupil Finn van Hest (10). Vorige week deed hij zijn eerste officiële wedstrijd: de Athletics Champs Competitie. Ondanks dat hij nog maar een maandje lid is, kon hij al een persoonlijk record melden. “We hadden laatst een avondwedstrijd bij de club met echte juryleden, vandaar. Op de 60 meter sprint ging ik nu van 9,60 naar 9,40”, somt hij moeiteloos op. “Bij het vortexwerpen en verspringen kwam ik even ver.”

Finn is – zeg maar – een achterneef van Greg van Hest, meervoudig Nederlands kampioen op de 10 kilometer en halve marathon, en Nederlands recordhouder op de halve marathon (1.01.10 uur): “Ik help wel eens bij hem in de sportwinkel.” Hij zat al op voetballen, toen zijn vader zei: “Zou je misschien ook atletiek willen proberen?” Hij had immers daarvoor al aan wat loopjes in de buurt meegedaan. “Ik vind rennen, sprinten en verspringen tot nu toe het leukst bij de atletiek”, zegt Finn. Al was het tijdens de duurloop van zes minuten, het laatste nummer van de Athletics Champs, wel even wennen: het was warm en wat kan ik? Pas toen werd omgeroepen ‘nog één minuut’ durfde Finn voluit te gaan. Hij eindigde net voor A-pupil Veroline Sanders, die in het winterse cross-seizoen geregeld op het podium staat. Maar schept dat ook verplichtingen? “We zien wel”, besluit Finn. “Ik merk wel dat ik met het lopen behoorlijk voorin zit.”

De wijk in
De atletiekclub ging de wijk in. Twee woensdagmiddagen is de training van de Bambies, de kinderen van 4 tot 6 jaar, van de atletiekbaan verplaatst naar grasveldjes bij Dijkstraten en Steegsche Velden. Initiatiefnemer Tom Lassing hierover: “We wilden de wijk in, om heel laagdrempelig kinderen met de atletieksport kennis te laten maken. En dat is gelukt, in totaal hebben we zo twaalf nieuwe kinderen kunnen bereiken.” De vaste trainers Jantine en Floor lieten, onder toeziend oog van combinatie-functionaris Teun, de groep drie kwartier lang sprinten, kruipen, springen en werpen. Meedoen? Een paar keer proberen of je het écht leuk vindt? Dat kan elke woensdagmiddag om 15.00 uur op de atletiekbaan. Voor meer informatie ga je naar avgm.nl.

fotobijschrift Finn van Hest bij het slingeren met de oefendiscus

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers


Deel op sociale media:

Terug naar boven