Afgelastingen en openingstijden m.b.t. het corona-virus

15-05
Algemeen
BEST - In dit bericht wordt de status van onze activiteiten/evenementen gedeeld. Het bericht zal indien er nieuwe ontwikkelingen zijn worden bijgewerkt. Vanaf 18 mei kan iedereen weer trainen. Trainingen Baanatletiek: Meer informatie over trainingstijden vind je hier.Meer informatie over... Lees meer

VB-atleten Generaal Michaëlis: “We horen bij een club.”

Baanatletiek

BEST - “We horen bij een club.” Dat is het belangrijkste wat de VB-atleten, ook wel Specials genoemd, bindt. Jolanda van Kuik en Sjoerd van den Heuvel zijn er al vanaf het begin bij, nu ruim 20 jaar. Voor Carlijn van Erp (17) was het zondag tijdens de clubkampioenschappen van AV Generaal Michaëlis zelfs een bijzondere dag: ze liep een nationaal record op de 400 meter (2.12,5) in de zogenaamde T35-klasse.

“Hardlopen doe ik eigenlijk het liefst”, legt Carlijn uit. “Dan kan ik m’n energie het beste kwijt.” Ze is tweeënhalf jaar geleden via haar zus Veerle bij GM gekomen. “Ik ben begin dit jaar aan beide enkels geopereerd, dus ik was een beetje bang om weer met hardlopen te beginnen. Maar het viel reuze mee.” Na wat aansporingen deed ze ook weer mee bij het verspringen. Toen ze een tijdje niet kon hardlopen is ze maar gaan kogelstoten: “Dat vind ik nog steeds moeilijk, die snelle draai en dan vanaf je kin die kogel wegstoten.” Tijdens haar 400 meter werd ze geholpen door haar clubgenote Marianne Verdonk, de voormalige Europees 400 meter-kampioen. “Daar was ik heel blij mee”, sluit Carlijn af. Het tekent de onderlinge saamhorigheid. Marianne (33) blijkt na het afsluiten van een lange internationale topsport-carrière bij de atleten met een verstandelijke beperking een belangrijke gangmaker binnen het clubje: “Kom, we gaan even uitlopen, anders worden we stijf”, roept ze professioneel, nadat ze het kogelstoten en verspringen achter de rug hebben. Laatst liep ze in Tilburg voor het eerst een wegwedstrijd van ruim 16 kilometer: “En over een paar weken in Eindhoven voor het eerst een halve marathon.”

Sjoerd van den Heuvel verheugt zich al op de volgende wedstrijd: “We gaan begin oktober nog naar Lier. Dan zit het baanseizoen er voor ons op.” Trainer Riny Verdonk: “Een paar keer per jaar gaan we met ons clubje inderdaad naar België. Daar zijn wedstrijden alleen voor de Specials, da’s gewoon genieten.” Jolanda van Kuik vult aan: “En vergeet de goody bag niet.” Ook in de winter staan een aantal vaste indoorwedstrijden op het programma. “En volgend jaar is weer de Special Olympics”, roept Marianne. Dat is een wedstrijd die om het jaar wordt gehouden. En de mascottes? “Die gaan altijd met ons mee.”

fotobijschrift De VB-atleten Jolanda van Kuik, Marianne Verdonk, Sjoerd van den Heuvel, Martijn de Laat en Carlijn van Erp.

tekst Pieter Grootes
foto Sandra Luijten


Deel op sociale media:

Terug naar boven