Afgelastingen en openingstijden m.b.t. het corona-virus

01-07
Algemeen
BEST - In dit bericht wordt de status van onze activiteiten/evenementen gedeeld. Het bericht zal indien er nieuwe ontwikkelingen zijn worden bijgewerkt. Vanaf 1 juli zijn de maatregelen verder versoepeld en is ook onze kantine weer geopend. Trainingen Baanatletiek en Bambie-atletiek: Meer... Lees meer

De solomarathon als uitvlucht in coronatijden

Lopen

BEST - Eind vorig jaar besloot Peter Eshuis (40), lid van AV Generaal Michaëlis, zich een doel te stellen: de hele marathon van ruim 42 kilometer lopen. Nog geen week voor de geplande marathon van Amstelveen sloeg eind maart het coronanoodlot toe. Evenement afgelast, clubtrainingen afgelast. Wat nu? Via een trainingsapp liep Peter Eshuis vorige week in zijn eigen ‘Corona Marathon Solo’ een toptijd van 2.46.28 uur. “Ik had deze uitlaatklep voor geen goud willen missen.”

Als voormalig wedstrijdzwemmer was Peter Eshuis gewend ergens naar toe te werken. Toen hij zich drie jaar geleden bij GM aansloot, genoot hij met volle teugen van de vooruitgang: “Progressie maken is leuk.” Na het opvoeren van de trainingsomvang werd eind vorig jaar het eerste doel gehaald: de halve marathon onder de 1 uur en 20 minuten. Tijdens zijn zevende halve marathon liep de bijna twee meter lange loper 1.18.30. Nog geen maand had Peter Eshuis nodig om zijn volgende doel vast te pinnen: de hele marathon.

Dan dringt zich de vraag op: waarom na een voltooide marathontraining van drie maanden weer van voor af aan beginnen? Hij had er zelfs het cross-seizoen voor laten schieten. Peter Eshuis raakt zelfs een beetje emotioneel: “Je realiseert je dan pas hoe stressvol die corona is, zeker in een jong gezin met opgroeiende kinderen. Je bent vader en onderwijzer tegelijk.” De trainingen in de buitenlucht werden weldra een welkome uitlaatklep. “M’n vrouw Janneke ging erin mee, als constante begeleider op de fiets, wat ze anders bijna nooit deed. Samen genieten van de afleiding.”

De datum, vrijdag 19 juni, stond vast. Een geschikte route van 42 kilometer en 195 meter, via de Zessprong, Aarle, Lennisheuvel, de Kampina en de Oisterwijkse bossen en via Aarle weer terug, was verkend. Na wat inlopen was om 9.00 uur de start. “Ik had een richttijd van 2 uur en 45 minuten, gebaseerd op de trainingen en hartslag. Ruim 15 kilometer per uur. De eerste 30 kilometer ging makkelijk”, zegt Peter, die maximaal 34 kilometer aaneen had getraind. “De laatste 5 kilometer was het vechten, de kuit voelde strakker, tegen kramp aan, maar het tempo is gelukkig niet ingezakt.”

“Shit, 20 seconden sneller dan m’n pr uit 1997...”, klonk het na afloop in de met de duimen omhoog  exploderende groepsapp. Die tijd was, toen er gemiddeld veel sneller werd gelopen dan nu, goed voor de vijfde plaats bij de NK voor Masters M40, met slechts een tweetal minuten van het podium. “Ik ben dan ook heel blij met die tijd”, zegt Peter. “Ondanks dat weinigen ervan wisten, had ik aan supporters bij start en finish geen gebrek. Halverwege de Kampina verraste Bart van Linder me, door in tegengestelde richting zijn training af te werken. Een welkom verzetje.”

“De ruim tachtig trainingen en 1200 kilometer samen werden een belangrijke houvast en uitvlucht in turbulente tijden. Dan ga je vanzelf de gewone dingen om je heen meer waarderen”, sluit Peter zijn marathonavontuur af. “Zo hebben we als stimulans tijdens elke training een bloem op de foto vastgelegd. De ruim honderd foto’s vormen nu een indrukwekkend corona-collage, maar bovenal een blijvende herinnering. Janneke, bedankt!”

 

fotobijschrift Peter Eshuis tijdens de laatste marathonmeters met supporters

tekst Pieter Grootes
foto Janneke Eshuis


Deel op sociale media:

Terug naar boven