Bambie-atletiek voor 4 tot 6 jaar is vooral speels

Baanatletiek

BEST - Bij atletiekvereniging Generaal Michaëlis kunnen ook 4 tot 6-jarigen terecht. Bij de Bambie-atletiek leren ze op een speelse manier lopen, springen en werpen. “Het blijft wel voorbereiden op de echte atletiek”, zegt begeleider Rick Bezemer, combinatiefunctionaris bij het Heerbeeck College. Trainers en GM-leden Tom van Schijndel en Jantine Strikwerda hebben geen moeite ze bezig te houden.

De eerste oefening is ook een beetje een wedstrijdje tussen twee teams. Tweetallen sprinten op en neer om maar zoveel mogelijk trainingshoedjes van de start naar de ‘overkant’ 30 meter verderop te brengen. Eén voor één natuurlijk. “Go, go, go!”, roept Rick. “Ga maar.” Dan is er bijna een botsing als eentje stiekem te vroeg vertrekt. Trainer Tom rent ook een paar keer mee. Matteo (5) heeft niet door dat hij via een grote omweg rent, als hij meer oog heeft voor de vader van zijn vriendje Chris dan de groeiende stapel hoedjes aan de overkant, zo van kijk mij eens rennen. Zelf is Matteo er pas voor de derde keer bij, zijn klasgenoot Chris (5) al ruim een jaar. “We gaan het nu iets moeilijker maken”, probeert Rick de groep te overstemmen. Na een korte uitleg kan je met een stel memory-kaarten aan de ‘overkant’ extra punten verdienen door per keer twee gelijke kaarten te ontdekken.

Hoogspringen en rennen

Dan is het tijd voor het hoogspringen. Voor de hoogspringmat wordt een elastiek gespannen. Dat blijkt lastig: alle soorten sprongen komen voorbij. Chris probeert er eerst overheen te stappen, even later probeert hij het met een voorwaartse duikvlucht. Zijn broertje, nog te jong om echt mee te doen, staat inmiddels ook te popelen voor een poging. Jelte (6) probeert het als een ‘echte’ hoogspringer achterover en landt met de billen eerst op de mat, de voeten nog hoog in de lucht. Een ander doet een landing, gevolgd door een koprol. Het levert gelijk een high-five op. Als trainer Tom het op grote hoogte voordoet en achter het elastiek blijft haken, wordt hij meteen uitgelachen. “We gaan rennen”, probeert Rick na een kwartier het hoogspringen te beëindigen. “Ja, lekker!”, roept Jelte. Ondanks zijn lichamelijke beperking doet hij fanatiek aan alles mee, al anderhalf jaar. Het rennen is een sprint over zo’n 50 meter, maar dan wel eerst op de buik op de baan liggen. Dus, eerst zo snel mogelijk overeind te komen en dan snel weg. De training van drie kwartier is zo om.

Zelf meedoen

Meedoen? Kom het eerst een paar keer proberen, elke woensdagmiddag om 15.30 uur op de atletiekbaan in Best. Of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf november wordt er in sporthal Heivelden getraind. Trainers Rick, Tom en Jantine hebben elke keer weer een verrassend programma.

fotobijschrift Chris (5) bij het hoospringen. Trainer Jantine kijkt toe.

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers


Deel op sociale media:

Terug naar boven