Spaar nu bij PLUS Ton Henst & Erwin Kenter voor onze clubkas

06-09
Algemeen
BEST - Ook AVGM doet mee aan deze actie. Van zondag 5 september t/m zaterdag 13 november 2021 ontvang je bij elke 10 euro aan boodschappen en wekelijkse actieproducten een sponsorpunt met een unieke code. Hoe meer sponsorpunten je spaart, hoe meer euro's dat oplevert voor AVGM! Ook kun je... Lees meer

Beginnen met hardlopen

23-08
Lopen
BEST - Meerdere malen per jaar wordt er bij GM een cursus gegeven voor de beginnende hardloper. In drie maanden tijd bouwen we het lopen op van 0 naar 5 km onafgebroken lopen. Er wordt getraind volgens een vast schema. De eerste 6 weken trainen we 1 maal per week als groep en 1 keer per week... Lees meer

Leo van der Staak ruim 60 jaar lid Generaal Michaëlis

Algemeen

BEST - Tijdens de laatste ledenvergadering van AV Generaal Michaëlis schrok het bestuur zich een hoedje. Jubilarissen worden dan na 25 of 50 jaar lidmaatschap steevast gehuldigd. Maar nu was er met erelid Leo van der Staak ineens een 60-jarig jubileum. “Nee, daar waren we niet op voorbereid”, schrok voorzitter Paul Hoen van de 64-jarige vereniging zichtbaar. “En ja, dat gaan we alsnog rechtzetten.”

Leo van der Staak (69) werd begin januari 1960 als achtjarige lid. De atletiekvereniging telde toen nog geen 75 leden. “We hadden een sintelbaan van 260 meter bij het huidige Piet Heinshof”, herinnert Van der Staak zich nog. “Af en toe kwamen ze van de steenfabriek fijngemalen sintels op de baan strooien. Met een speciaal apparaat konden we dan lijnen trekken.” Het was behelpen. Niet veel later verhuisde GM naar een grasveldje binnen de gracht, waar nu de Lawn Tennis Vereniging huist. “Dat was zo’n beetje de start van de technische atletiek bij GM: verspringen, hoogspringen en discuswerpen. Al bleef het toen ook nog behelpen met de accommodatie”, weet Van der Staak nog. “Bij linkshandige discuswerpers plonsde er wel eens een discus in de gracht. En voor wedstrijden moesten we uitwijken naar het Best Vooruit-terrein.” Eind jaren zeventig verhuisde de vereniging definitief naar het terrein dat gedeeld werd met Best Vooruit. Er verscheen een materiaalhok. En een bescheiden clubgebouw. Maar ook hier bleef het behelpen. GM telde toen 250 leden. Dat veranderde pas met de verhuizing naar de huidige locatie, met de opening van de kunststofbaan in 1993. Een hoogtepunt en mijlpaal. Het ledental verdubbelde sindsdien ruimschoots en piekte op 750.

Meegroeien

Van der Staak maakte alles van dichtbij mee: “Ik heb vanaf het begin zelf 35 jaar actief aan atletiek gedaan, vooral hoogspringen en speerwerpen. En altijd meedoen met de competitie. Ook ben ik zeven jaar lang trainer geweest.” Binnen de vereniging vervulde hij verschillende functies: jeugdcommissie, redactie clubblad, materiaal-commissie, jury-commissie, technische commissie senioren, jubileum-commissie (20, 25, 40 en 50 jaar). Vanaf begin jaren zeventig is Van der Staak jurylid, wedstrijdleider en beheerder van het verenigingsarchief. “Ik heb alle krantenknipsels van de laatste vijftig jaar. Veel daarvan heb ik in het begin bij de Stichting Cures gekopieerd. Sindsdien heb ik alles bijgehouden: clubbladen, uitslagen, verslagen. Ruim drie meter.” Meer dan dertig jaar was Van der Staak bestuurslid. De laatste vijftien jaar is hij voorzitter van de Wedstrijd Organisatie Commissie (WOC). Eind vorige eeuw werd Van der Staak voor zijn verdiensten benoemd tot erelid.

Plannen en hoogtepunten

Maar stilzitten is er niet bij. “Naast het voorzitterschap van de WOC, gaan we binnenkort een nieuwe jurycursus verzorgen”, kijkt Van der Staak vooruit. “En ook een theoriecursus voor pupillen die overgaan naar de junioren. Een paar jaar geleden is voor pupillen de Athletics Champs ingevoerd. Speelser, met een vlot tempo tussen de onderdelen en een actieve rol voor de ouders. Die overgang naar de junioren en de ‘normale’ atletiek moet je goed begeleiden. Ook dat is anders dan vroeger.”

Over hét hoogtepunt na ruim zestig jaar atletiek bij GM hoeft Van der Staak niet lang na te denken: Arromanches. Twaalf estafettelopers en hun begeleiders die in september 1984 het bevrijdingsvuur van Arromanches in Normandië naar Best brachten denken er net zo over. Nog steeds.

fotobijschrift Leo van der Staak (links), 60 jaar lid, wordt door voorzitter Paul Hoen gehuldigd.

tekst en foto Pieter Grootes


Deel op sociale media:

Terug naar boven