Harrie van de Sande (93), al bijna 65 jaar betrokken

Algemeen

BEST - Harrie van de Sande (93), al bijna 65 jaar betrokken bij ‘zijn’ vereniging

Het is begin 1957 als Harrie van de Sande en Broos van Erp samen een rondje hardlopen. En na afloop even snel omkleden. Broos van Erp vond het maar niks, die bezwete lichamen in zijn bakkerij: “Weet je wat? Laten we een atletiekclub oprichten.” Van de Sande was als medeoprichter tien jaar lang de eerste voorzitter van AV Generaal Michaëlis. Bijna 65 jaar later is hij nog altijd betrokken bij ‘zijn’ vereniging. “Ik heb nog nooit een jaarvergadering gemist.”

Want, wat is er in die 65 jaar allemaal gebeurd? Van de Sande kwam in zijn diensttijd in de militaire atletiekploeg terecht: “Ik was toen net terug van een uitzending naar Indonesië.” Hij had een baan gevonden als vertegenwoordiger bij Côte d’Or, van de chocola. Hij zou er tot aan zijn pensioen veertig jaar volmaken. Even voor de oprichting van GM trouwde hij met zijn Nel. Samen hebben ze inmiddels vier kinderen, negen kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

In de jaren zeventig en tachtig was Van de Sande best een bekende Bestenaar. Hij was lid van de gemeenteraad, hij verzorgde lezingen in de Odolphuskerk. Ook is Van de Sande oprichter van carnavalsclub De Dweilers, een echte vriendenclub, waarmee hij jarenlang meeliep in de optocht. Zelf met zijn confettikanon voorop. Iedereen kende hem wel. Als hij in die jaren zijn auto voor een beurt naar de garage bracht, gniffelden de monteurs al: “Hé kijk, daar heb je Harrie-Kwatta.”

In april 1999 ontving Van de Sande van toenmalig burgemeester Mangelmans voor zijn verdiensten voor de Bestse gemeenschap een Koninklijke onderscheiding.

Jubileumcommissie

Ook na zijn tienjarig voorzitterschap, toen hij tot erelid werd benoemd, bleef Van de Sande zich voor Generaal Michaëlis inzetten. Zo was hij voorzitter van de jubileumcommissie bij de viering van het 20, 25, 30, 40 en 50-jarig bestaan van GM. Bij het 25-jarig jubileum werd hij gehuldigd voor zijn 25e deelname aan de Joe Mann Bosloop, want daaraan bleef hij ‘tot op hogere leeftijd’ meedoen.

Jarenlang was hij als jurylid op het veld te vinden, waar ook twee kleinzoons veel plezier beleefden.

Zijn betrokkenheid blijkt ook zijn frustratie bij de viering van datzelfde 25-jarig jubileum, toen hij al lang voorzitter af was. “GM had toen in de regio, maar ook landelijk, een behoorlijke uitstraling. We hebben destijds jarenlang met goede argumenten geijverd voor een betere, en een aan de eisen van de tijd aangepaste, accommodatie. Maar vergeefs. Waarom? Het is me nog steeds een raadsel”, herinnert Van de Sande zich nog. Omdat hij zelf in de gemeenteraad had gezeten, dacht hij de juiste wegen te kunnen bewandelen. “We zagen goede atleten naar de regio vertrekken, tot ongenoegen ook van onze trainers.” Hij trok het zich aan. Met de viering van dat jubileum leek Van de Sande zijn gelijk te willen halen. Met een grote feesttent midden in het centrum werd een week lang ook de Bestse bevolking bij de viering betrokken. Het werd een grandioos succes. Later, bij het 40-jarig jubileum, werd Van de Sande dan ook benoemd tot erevoorzitter van Generaal Michaëlis.

‘Mijn’ vereniging

Als Van de Sande anno 2021 vanuit het clubhuis naar buiten kijkt, beginnen zijn ogen vol trots te glinsteren. Hij ziet de kunststof baan, hij ziet de accommodatie, hij ziet de jeugd plezier beleven aan zijn sport. “Daar doe je het tenslotte voor.” De herinneringen aan de moeizame beginjaren worden langzaam naar de achtergrond verdrongen. Snel wordt de afspraak gemaakt om bij de clubkampioenschappen van eind september te komen kijken. “Het blijft tenslotte ‘mijn’ vereniging.”

fotobijschrift Medeoprichter en erevoorzitter Harrie van de Sande bij de viering van het 60-jarig jubileum van AV Generaal Michaëlis in 2017.

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers


Deel op sociale media:

Terug naar boven