Twee nationale paralympische records voor GM-atlete Carlijn van Erp

Baanatletiek

BEST - VB-atlete Carlijn van Erp (19) van AV Generaal Michaëlis heeft tijdens de Kermismeerkampen haar nationale records kogelstoten (paralympische klasse F35) en 400 meter (klasse T35) verbeterd. De hele ploeg deelde zondag mee in haar feestvreugde. “Het was mijn vierde record dit jaar.”

Kogelstoten doet Carlijn al langer. Afgelopen juli stootte ze de kogel naar 4,19 meter. Twee weken geleden, tijdens de NK Para-atletiek in Eindhoven, reikte de kogel al tot 4,28 meter. Zondag, tijdens haar derde en laatste poging, plofte de kogel op 4,31 meter in het gravel. Haar trainingsmaat Sjoerd van den Heuvel had even eerder met een oerkreet het goede voorbeeld gegeven: “Je moet gewoon boos worden op die kogel.” Op de 400 meter is Carlijn samen met trainer Riny Verdonk aan het experimenteren. “Het venijn zit ‘m in de tweede bocht, daar moet Carlijn goed doorheen zien te komen”, weet Riny Verdonk. “Laatst in Eindhoven was ik na die tweede bocht nog gestruikeld”, vult Carlijn aan. “De opdracht nu was dan ook 200 meter snel, dan rustig 100 meter de tweede bocht door, en dan weer snel finishen op het laatste rechte stuk.” Die tactiek pakte nu goed uit: het werd een tijd van 2.07,09 minuten. Haar oude record stond op 2 minuten en 18 seconden, alweer van twee jaar geleden in het Belgische Lier. Sindsdien stonden er nog maar weinig 400-meterwedstrijden op het programma. “Ik had nu wel het geluk dat ik in baan 4 startte, met iets minder scherpe bochten”, geniet Carlijn nog na. “Bovendien kon ik me mooi aan Jolanda in de binnenbaan optrekken.” Voor de VB-atleten stond zondag de vierkamp op het programma, met naast kogelstoten en de 400 meter, ook de 100 meter sprint en het verspringen. De overige prestaties die opvielen waren het kogelstoten van Jolanda van Kuik (4,02 meter) en Marianne Verdonk (7,25 meter).

Podiumplaatsen

Tijdens de reguliere meerkamp, met deelname van 75 atletiekverenigingen, hebben de C-junioren Orlando Louwers en Milou Keulstra de derde plaats behaald. Milou behaalde op de zevenkamp pr’s met kogelstoten, de 80 meter horden en de meerkamp zelf op punten. Na zes nummers stond ze nog geklasseerd als vierde. “Ik wist dat ik acht seconden sneller moest zijn op de afsluitende 600 meter om het podium te halen”, had Milou al berekend. “Met tien seconden voorsprong lukte dat ook.”

fotobijschrift De VB-atleten Martijn de Laat, Sjoerd van den Heuvel, Anton Koppers, Marianne Verdonk, Jolanda van Kuik en Mike van Kuijk genieten samen van het record van Carlijn van Erp.

tekst en foto Pieter Grootes


Deel op sociale media:

Terug naar boven