Maureen de Bresser debuteert in Marathon Rotterdam

Lopen

ROTTERDAM - Maureen de Bresser (24) was nog niet eens geboren toen bij AV Generaal Michaëlis het marathon-clubrecord bij de vrouwen werd gelopen. Het knipsel uit Groeiend Best over de Marathon Rotterdam van april 1996, toen Bets Danes tijdens haar tweede marathon 3.25.14 uur liep, is zelfs helemaal vergeeld. Sindsdien kwam Maureen zondag in de Maasstad met haar debuut van 3.38.47 uur het dichtst in de buurt, de vierde tijd ooit bij de GM-vrouwen. “Ik had zelfs m’n eigen fanclubje mee.”

Het was pas in 1994 dat Mary de Vos zich als eerste vrouw bij AVGM aan de klassieke afstand van ruim 42 kilometer waagde. Sindsdien is het aantal marathon-uitslagen bij de vrouwen beperkt tot hooguit tien. Maar waarom eigenlijk? Ervaringen van marathon-deelnemers zijn zonder uitzondering positief, soms zelfs emotioneel. Denk maar aan Peter Eshuis, om aan de corona-stress te kunnen ontsnappen. Of eerder Ronnie van Dortmont, ter nagedachtenis van zijn overleden vader Tiny. Ja, je moet er veel voor doen en laten, én het is meestal afzien. Maar je krijgt er ook veel voor terug: de duimpjes omhoog in de appgroep, het gevoel van voldoening na afloop. Dat geldt ook voor Maureen: “De hele voorbereiding, de sfeer van zo’n groot evenement, de mensen langs de kant, m’n eigen fanclubje mee.” Toch kreeg ze het door de ‘vrouw met de hamer’ niet cadeau. “Tot 25, 30 kilometer kon ik mooi vlak lopen. Vanaf de dertig kreeg ik enorme pijnen en krampen, veel eerder dan ik had gehoopt. Dan verlang je alleen maar naar de finish”, zegt ze, terwijl ze thuis languit op de bank ligt na te genieten. “Maar ik ben tevreden. Ik had wat zitten rekenen, hoopte op sneller dan 3 uur en 45 minuten. Da’s gelukt! Toch durfde ik het aan om op een tijd van 3 uur en 30 minuten te vertrekken.”

Opmerkelijk

De keus van Maureen om nu al de ‘hele’ te lopen is opmerkelijk. Ze loopt pas drie jaar serieus langere afstanden, eigenlijk sinds ze op de halve marathon debuteerde. Vier heeft ze er pas volbracht. “De laatste was zo’n vijf weken geleden. Verder heb ik het als voorbereiding vooral van het crossen en m’n duurlopen moeten hebben.” Een half jaar geleden hakte ze de knoop door: “Ik was aan een schema van 20 weken begonnen. Dat begon goed, dus ik dacht: nú moet ik het gewoon doen.” En hoe nu verder? “Misschien enkele wegwedstrijdjes”, houdt Maureen een slag om de arm.

Maarten Merkx verbeterde zich in zijn tweede marathon tot 3.26.47 uur, ruim twee minuten sneller dan zijn debuut in Eindhoven van afgelopen oktober. De gemiddelde tussentijden om de vijf kilometer zijn veelzeggend: 4.59-4.54-4.53-4.55-4.49-4.59-4.55-4.56, mooi vlak met gemiddeld 4.55 minuten per kilometer. “Het was een mooie ervaring.”

fotobijschrift Maureen de Bresser: duimen omhoog tijdens haar debuutmarathon in Rotterdam.

tekst Pieter Grootes
foto Simone Musters


Deel op sociale media:

Terug naar boven