AVGM haalt Bevrijdingsvuur op in Wageningen

Algemeen

BEST - Voordat we ‘onze’ bevrijding gaan vieren, staan we even stil bij waar bevrijding voor staat. Voor onze jongere generatie is leven in vrijheid vanzelfsprekend. Tot voor kort dan: de oorlog in Oekraïne is ineens wel heel dichtbij. Ook in Nederland en Best worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ze hebben alles achter moeten laten, hebben soms echt niks meer. Hun mannen en vaders zijn nog aan het vechten. Tenminste, als ze nog leven …

Daarom staan we dit jaar extra stil bij de dodenherdenking en de bevrijding op 4 en 5 mei. Ook dit jaar zal AV Generaal Michaëlis aanwezig zijn bij de dodenherdenking op 4 mei in het Kruispark. “We betrekken hierbij ook onze jongere leden, omdat herdenken en bevrijden niet alleen voor ouderen is”, zegt Ronnie van Dortmont namens de atletiekvereniging. “Zo geven wij ook hen een stukje bewustwording mee.” Na deze herdenking in Best vertrekken de lopers van AVGM met hun begeleiders naar Wageningen voor de ceremonie bij Hotel de Wereld. Daar werd op zaterdag 5 mei 1945 uiteindelijk de Duitse capitulatie ondertekend.

Weer naar Wageningen

Door COVID-19 kon de bevrijdingsvuur-estafette de afgelopen twee jaar helaas niet doorgaan. “Het was de bedoeling om twee jaar geleden vanwege 75 jaar bevrijding het Bevrijdingsvuur uit Normandië op te halen”, verduidelijkt teamcaptain Van Dortmont. “Dit werd eerst met een jaar uitgesteld en vorig jaar uiteindelijk helemaal geannuleerd. Maar dit jaar gaat GM voor de dertiende keer het Bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen.” De lopers van AV Generaal Michaëlis brengen donderdag 5 mei het vuur vervolgens in estafettevorm van Wageningen naar het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. De route gaat via de Corridor Route, dat is de route die de geallieerden hebben afgelegd om tot Wageningen te komen, maar dan in tegengestelde richting.

Noord-Brabant is deze keer de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Op het nationale Bevrijdingsfestival in Den Bosch wordt het vuur door een bekende Nederlander ontstoken.

Viering

Daarna gaat de route verder via Vught en Boxtel naar Best. Bij de carpoolplaats bij de A2 (afrit 27) sluiten de jeugdleden van AVGM en de voertuigen van Wheels zich aan bij de lopers en begeleiders. De kinderen kunnen meerijden met de mooie oude legervoertuigen van Wheels. De tocht gaat dan verder richting het centrum van Best. Hierbij wordt de volgende route gevolgd: Oranjestraat, Secr. L. Jansenstraat, Odulphusstraat en via de Hoofdstraat naar het Dorpsplein. Eén van de lopers zal samen met de burgemeester het Bevrijdingsvuur in Best ontsteken. Na een korte ceremonie eindigt de avond dan in een gezellig samenzijn op het Dorpsplein met afwisselende muziek en een goed glas drinken.

fotobijschrift Lopers van GM halen ook dit jaar weer het Bevrijdingsvuur op in Wageningen.

tekst Pieter Grootes


Deel op sociale media:

Terug naar boven