Bevrijdingsvuurestafette AVGM met jongere generatie voorop

Lopen

BEST - Generaal John H. Michaelis (1912-1985) tuurde vanuit de hemel weer tevreden naar beneden. Hij zag de lopers van ‘zijn’ vereniging bij het Kruispark een krans leggen, hij zag ze in Wageningen het Bevrijdingsvuur ophalen, hij zag ze bij het nationale Bevrijdingsfestival Den Bosch het vuur overhandigen. Tenslotte zag de ereburger van Best op het Dorpsplein Matthijs van den Broek (19) als vertegenwoordiger van de jongere generatie, samen met burgemeester Ubachs, het vuur ontsteken.

Adel verplicht, verwijzend naar de naamgever van de atletiekvereniging. Toen AVGM 65 jaar geleden werd opgericht was het goed gebruik met een vernoeming onze bevrijders van weleer te eren. Er was een Wandelsportvereniging Generaal Taylor, er was een Judovereniging Colonel Chappius, er was een Wielervereniging Colonel Cole. En er was de overkoepelende Sportorganisatie Joe Mann. Er wás, want vanuit de sport bleef na al die jaren alleen met de naam Atletiekvereniging Generaal Michaëlis die herinnering fier overeind. Zou dat voldoende zijn? Als het aan teamcaptain Ronnie van Dortmont ligt, wél. “We hebben als vereniging nu al voor de dertiende keer het Bevrijdingsvuur bij Hotel de Wereld opgehaald. Daar werd op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse bezetter ondertekend”, zegt hij, tevreden terugblikkend. “Ja, we hadden onderweg een lekke band. Maar de insteek dit jaar was vooral de jongere generatie bij de estafetteloop te betrekken. Met deelnemers Matthijs van den Broek (19), Robin Heywood (19), Luc Geeris (20), Tonnie de Benis (22) en Stijn Groen (23) is dát goed gelukt.”

Hun trainer van de middellange afstandsgroep Wichard de Benis, die zelf ook meeliep, kan het belang hiervan alleen maar onderstrepen: “Juist zij zullen straks het vieren van vrijheid moeten overnemen en levend houden.”

Totaal 160 kilometer

Met zestien lopers en vier begeleidende fietsers heeft de ploeg in totaal 160 kilometer afgelegd. “Vanaf Wageningen liepen we eerst ’s nachts in tweetallen via Arnhem, Nijmegen, Uden naar Veghel. Daar zijn we van de bevrijdingsroute afgeweken, om vooral op tijd bij het Bevrijdingsfestival Den Bosch te zijn”, legt Van Dortmont uit. “Bij het nationale festival heeft loopster Marjolein Paulus, langs de erehaag van haar medelopers, het vuur overhandigd aan de kinderburgemeester van Den Bosch, die het vervolgens aan premier Rutte doorgaf om het nationale Bevrijdingsvuur te ontsteken.”

Vervolgens ging de tocht eerst weer naar Veghel, om via Sint-Oedenrode terug naar Best te lopen.

Jongere generatie

Stijn Groen was een van de deelnemers van de jongere generatie. “Ik had me twee jaar geleden al opgegeven om in Normandië het vuur te gaan ophalen. Maar dat ging door corona niet door”, zegt Stijn. “Het was nu vooral een bijzondere ervaring, leuk om te doen, en met een leuke groep.” Ook hij vindt het ‘juist nu’ motiverend dat ook de jongere generatie meedoet aan het vieren van vrijheid.

“We liepen met tweetallen steeds 2 tot 3 kilometer, waarbij je zo’n acht tot tien keer aan de beurt kwam. Soms liep ik wat langer om in m’n ritme te komen”, sluit Stijn af. “In totaal heb ikzelf 34 kilometer gelopen. ’t Is dat ik een keer een halve marathon heb gelopen, maar ik was toch wel kapot na afloop. Maar nu wél met een mooie ervaring rijker.”

fotobijschrift De laatste meters van de Bevrijdingsvuurestafette.

tekst Pieter Grootes
foto Tiny Steenbakkers


Deel op sociale media:

Terug naar boven