avgm logo desktop

In memoriam Ben Saris

Algemeen

BEST - “Ik heb een mooi leven gehad.” Het zijn veelzeggende woorden bij zijn naderend afscheid in De Vlinder. Tot het allerlaatst hield Ben Saris, erevoorzitter van GM, de regie in handen. Zoals hij altijd al gewend was. Half juli vierde hij in het clubhuis – zijn tweede thuis – zijn 50-jarig huwelijk met zijn Vera. Ondanks dat het niet meer makkelijk ging, genoot hij er zichtbaar van. Het was zijn laatste wens. Omringd met heel veel liefde is Ben in het bijzijn van zijn familie woensdag 3 augustus rustig heengegaan. Het is goed zo. Ben is bijna 74 jaar geworden. Onze gedachten gaan uit naar Vera, Joyce, Myrthe en overige familie.

Zelden heeft iemand zo lang, zo veel voor Generaal Michaëlis en de atletieksport betekend. Halverwege de jaren zestig werd Ben Saris meerdere keren Nederlands kampioen verspringen. Talloze clubrecords uit die periode staan nog op zijn naam. Na zijn 12-jarige sportieve, nationale carrière wilde hij dat anderen ook zo van ‘zijn atletieksport’ konden genieten. Ben is misschien wel 30 jaar lang (vervangend) voorzitter geweest, verdeeld over meerdere perioden. Telkens als GM weer stuurloos dreigde te worden, sprong hij weer in het gat. Bij de gemeente Best moeten ze horendol geworden zijn van zijn gelobby om een kunststof accommodatie. Dat onder zijn voorzitterschap in 1993 de kunststof baan werd geopend, zag Ben dan ook als een kroon op zijn werk. Bij zijn afscheid als voorzitter ontving hij 10 jaar later tijdens de Ledenvergadering een koninklijke onderscheiding.

Maar steeds weer – in welke rol dan ook – was Ben de gangmaker, de verbinder. Eind vorige eeuw was hij medeoprichter van de Specials, de atleten met een verstandelijke beperking. Ook het recreatief hardlopen zette hij toen op de kaart met een speciale starterscursus. Bij het 50-jarig bestaan van de vereniging in 2007 was Ben de kartrekker van het jubileumboek ‘50 jaar – AV Generaal Michaëlis op z’n best’, nog steeds het standaardwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de historie van de vereniging. Of denk maar aan de start van de Bambi’s, atletiek voor 4 tot 6-jarigen. We zijn hem als GM heel veel dank verschuldigd. We zullen Ben missen, ook als mens. We zullen zijn jaarlijkse dankwoord na de Ledenvergadering missen. Afgelopen maart, toen het hem zichtbaar moeite kostte, voor het laatst. Speciaal gericht aan de vele vrijwilligers van ‘zijn’ GM.

De besloten herdenkingsdienst is maandag 8 augustus om 17.00 uur. Het bestuur nodigt belangstellenden uit om deze via een livestream in het clubhuis samen te volgen, om samen het verlies te verwerken en samen even na te praten.

fotobijschrift Ben Saris

tekst Namens het bestuur, Pieter Grootes, Secretaris


Deel op sociale media:

Terug naar boven