Baanatletiek

VELDHOVEN - Met maar liefst één op de vijf van in totaal 277 deelnemers kleurde de Veldhovense atletiekbaan behoorlijk blauw-wit met de clubkleuren van AV Generaal Michaëlis. Zaterdag werd de eerste Athletics Champs competitiewedstrijd voor de jongste pupillen gehouden. Met als resultaat twee clubrecords: Jens Vink (U12) 41 meter met de vortex en Hanru van der Hout (U9) met een evenaring van het record vortexwerpen van 22,5 meter.

Voor de zevenjarige Hanru van der Hout - hij is nog maar een half jaar lid - was het zijn eerste outdoorwedstijd, dus dat belooft nog wat voor de komende wedstrijden.
Het concept van de Athletics Champs voor de leeftijdscategorie onder twaalf jaar bij de atletiek bestaat al zo’n tien jaar, om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van deze groep. Maar wél met lopen, springen en werpen in verschillende vormen, met als doel sneller, hoger en verder. Spanning, plezier en vaardigheid zijn belangrijke voorwaarden voor sportdeelname. Met voor eenieder recht op dat succesje. Jonge atleten willen daarbij een veilige, geborgen omgeving om samen plezier te bleven. Daarom strijden ze in teams tegen elkaar, kijk maar naar de team-estafette. En omdat ze niet graag stil zitten is er weinig wachten en juist veel atletiek. Anders dan de ‘grote-mensenatletiek’ zijn er naast het bekende discuswerpen, hoog- en verspringen, sprinten en de hordelopen, ook het medicinebalstoten, vortexwerpen, polsstokverspringen en hurkhoogspringen ontwikkeld. Dat laatste is een combinatie van hoog- en verspringen. Bij alle onderdelen mag je zo vaak je wilt proberen jezelf te verbeteren, tot je echt moe bent. En het complete programma moet binnen drie uur klaar zijn. Ook ouders spelen een actieve rol in de sportbeoefening van hun kinderen.
Met dertig U12-pupillen en tweeëntwintig U10/19/U8-pupillen zijn in totaal 62 persoonlijke records behaald. Het eerste U12-team won overall, de twee overige U12-teams werden tweede en derde in hun poule. Het U10-team werd eerste in hun poule en vierde in totaal, het U9/U8-team tweede in hun poule en derde in totaal.

Voor de complete uitslag ga je naar 1e Wedstrijd Athletics Champs - Regio 14.

fotobijschrift De GM-pupillen zorgden voor een blauw-witte invasie, met het ijsje na afloop

tekst Pieter Grootes
foto Jony Hendriks