Algemeen

bevrijdingsvuur dorpsplein 05.05.2023 40

BEST/WAGENINGENW/DEN BOSCH - In het weekend van 4 en 5 mei vertrekken twintig hardlopers van AV Generaal Michaëlis voor de zestiende keer naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen. Daar verzamelen dan ruim 1500 lopers om het Bevrijdingsvuur als een lopend vuurtje over de twaalf provincies te verspreiden. Voor de GM-lopers komt daar behalve Best, het Bevrijdingsfestival Brabant in Den Bosch nog bij. Met dit jaar als thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’.

Voor het vertrek naar Wageningen zal de vereniging zaterdagavond nadrukkelijk bij de officiële herdenking in het Kruispark aanwezig zijn en ook een krans leggen. De navolgende hoogtepunten staan ook al vast: het aannemen van de fakkel in Wageningen, de overdracht van de fakkel bij het provinciale bevrijdingsfestival in Den Bosch en als afsluiting het samen met burgemeester Ubachs ontsteken van het vuur op het Bestse Dorpsplein. “Die laatste eer hebben we dit jaar bewust gegund aan onze jongste deelnemer, de dan net zestienjarige Veroline Sanders”, zegt teamcaptain Ronnie van Dortmont, de verantwoordelijke voor de organisatie. “Al jaren willen we ook onze jongere leden bij dit evenement betrekken, en ook dit jaar is dat gelukt.”

Corridor route
Als de lopers en hun begeleiders dan even na middernacht vanuit Wageningen vertrekken, lopen ze in tweetallen zoveel mogelijk de bevrijdingsroute van de Operatie Market Garden van 1944. “Dus we gaan eerst via een omweg naar Arnhem (Rijn), dan langs de Corridor van weleer via Nijmegen (Waal), Grave (Maas), Uden, Veghel naar Sint-Oedenrode, en vervolgens via Schijndel eerst naar het festivalterrein bij de De Pettelaar”, verduidelijkt Van Dortmont. “Daarna van Den Bosch hardlopend terug naar Best, totaal zo’n 160 kilometer.” Na een korte laatste rustpauze in het clubgebouw van GM bij de atletiekbaan, zet de complete ploeg zich die zondagmiddag om 16.30 uur voor het laatst in beweging op weg naar het Dorpsplein voor de afsluitende officiële ceremonie: “Daar worden we om kwart voor vijf met het vuur verwacht.” Die route van twee kilometer loopt via de Ringweg, Oirschotseweg en de Hoofdstraat. “We hopen natuurlijk dat dan zoveel mogelijk leden zich in clubtenue daarbij zullen aansluiten”, besluit Van Dortmont.

fotobijschrift Applaus na het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het Dorpsplein vorig jaar

tekst Pieter Grootess
foto Marco Breuls