Baanatletiek

Ingrid Wouters (midden) is Nederlands kampioen discuswerpen in de klasse V40 geworden.

HILVERSUM - Henk Plasman en Ingrid Wouters-de Haan van AV Generaal Michaëlis hebben hun uitnodiging voor de jaarlijkse huldiging van de Bestse sportkampioenen van 2024 alvast veiliggesteld. Henk Plasman eindigde op de eerste plaats van de NK Masters bij het 5000 meter snelwandelen in de klasse M65+, Ingrid Wouters volgde met goud (kogelstoten) en zilver (discuswerpen) in de klasse V40+.

Dit jaar was de organisatie van de NK atletiek voor Masters toegewezen aan de Gooise Atletiek Club in Hilversum. Henk Plasman moest de late vrijdagmiddag al van start. “Gelukkig werd het veel minder nat dan voorspeld was”, aldus de meervoudig Nederlands kampioen en oud-international. “Voor mij was de doelstelling helder: Nederlands kampioen worden, dus voor mijn concurrent blijven en onder de medaillelimiet van 32.59 blijven. Uiteindelijk ben ik in mijn klasse als eerste gefinisht in 29.34,44 minuten en daarmee was ik vijfde in de overall-rangschikking. Drie mannen M45 en één M55 waren sneller. Met name de laatste kilometer ging lekker, waarin ik nog een deelnemer M35 voorbij snelde.”

Aanscherpen
Terwijl Henk in Hilversum zijn ruim twaalf ronden afwerkte, benutte Ingrid vrijdagavond tijdens de regionale Trackmeeting in Best nog een laatste kans haar techniek aan te scherpen. Voor zover de plenzende regen dat toeliet. Ze won haar thuiswedstrijd weliswaar, maar het zal haar meer voldoening geven dat drie van de zes pogingen met zowel de kogel als discus zondag, toen het erop aan kwam, verder kwamen. “Met de kogel was de eerste poging meteen goed: als eerste naar de finale met 9,70 meter. In de vijfde poging ging iemand daar overheen. Dat beantwoordde ik meteen met de uiteindelijk winnende stoot van 9,94 meter.” In de einduitslag eindigde de eerste vier atleten binnen 16 cm van elkaar. “Deze gouden medaille was voor mij totaal onverwacht: op papier stond ik namelijk als vierde geplaatst voor dit NK.”
Bij het discuswerpen moesten de atleten na het inwerpen eerst naar binnen vanwege een onweersbui. “Daardoor ben ik toch wat minder lekker gestart met de wedstrijd, namelijk ongeldig. Vervolgens wierp ik voor het eerst dit seizoen over de 30 meter. Vanwege blessures in de tweede helft van vorig jaar liep het dit jaar nog niet zo lekker met discus. Pas in de vierde poging wierp ik met 30,66 meter naar het zilver.” Ook dit was een spannende wedstrijd met het volledige nationale podium binnen 63 cm.
Ze eindigde op beide nummers een plaats hoger dan vorig jaar tijdens de NK.

fotobijschrift Ingrid Wouters (midden) is Nederlands kampioen discuswerpen in de klasse V40 geworden.

tekst Pieter Grootes