Lopers GM halen Bevrijdingsvuur uit Wageningen

Lopen

WAGENINGEN - BEST - DEN BOSCH - Net het schoolreisje van vroeger, klinkt het. De lopers van Generaal Michaëlis klimmen in de bus die hen naar Wageningen zal brengen. Als even later de eerste zakjes snoep rondgaan wordt de vage herinnering aan vervlogen tijden nog eens bevestigd. Het is het begin van een lange reis, een reis met een missie: het ophalen van het Bevrijdingsvuur, om het vervolgens hardlopend eerst naar Best en later naar het bevrijdingsfestival in Den Bosch te brengen. Een estafetteloop van 130 kilometer!

Onwillekeurig dringt zich de herinnering op aan die ene andere grote fakkel-estafette. Die van Arromanches (Normandië) naar Best in september 1984. Volgens de deelnemers en begeleiders van toen geldt dat nog steeds als hét hoogtepunt in de historie van de net 56-jarige vereniging. Eén die alle latere kampioenschappen, marathonreizen, openingen en jubilea in de schaduw plaatst. Dat de ingelijste foto van het team bijna dertig jaar later nog steeds een prominente plek in het clubgebouw heeft is veelzeggend. Oud-bestuurslid en erelid Bram Flierman (1930), destijds een van de begeleiders, haalde het enkele maanden geleden nog aan: "Je kon aan al die jonge koppies goed aflezen dat ze diep onder de indruk waren van wat ze daar aan de Normandische kust allemaal zagen. Alsof het toen pas tot ze doordrong waarom ze daar waren." Dat zoals we nu in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is, dat we daarvoor moeten blijven waken. "Onderhoud plegen", noemde burgemeester Van Aert dat later tijdens de korte plechtigheid bij het gemeentehuis.

Herinneringen

Maar hoe kun je de jaarlijkse estafette vanaf Wageningen, dit weekend was het de zevende, daarmee vergelijken? De enige die daar iets zinnigs over zou kunnen zeggen is Tiny Steenbakkers (69), tot zijn pensionering dertien jaar geleden als postbode een bekende verschijning in Best. Sindsdien is hij een verwoed fotograaf van de historie van Best. Hij was er in Arromanches ook bij, in Wageningen voor de zesde keer. "Maar dit jaar vooral om foto's te maken. M'n knie laat het lopen niet meer toe", wijst hij naar zijn pijnlijke linkerknie. "Al heb ik dit jaar wel één stuk gelopen." De vergelijking met Arromanches lijkt moeilijk te maken. "Het was vooral anders, eenmalig ook. In herinner me wel dat we in Frankrijk en ook België vaak overal echt onthaald werden."

Wageningen

In het centrum van Wageningen hadden zich rond middernacht tegenover Hotel De Wereld zo'n 1600 lopers verzameld. Het is de plek waar de Duitse bezetters 68 jaar geleden de overgave tekenden. De groepen die het vuur naar de nationale bevrijdingsfestivals brachten vertrokken als eerste. Rond 10.30 uur zondagmorgen sloten bij museum Bevrijdende Vleugels de oude legervoertuigen van Wheels zich aan. Bij het monument van kolonel Cole aan de Sonseweg werd een kaars aangestoken en een minuut stilte in acht genomen. Vervolgens ging de colonne op weg naar het gemeentehuis voor een korte plechtigheid om 12.00 uur. Vice-voorzitter Tom Lassing van GM haalde in zijn toespraak de link met de naamgever van de vereniging Generaal Michaëlis aan: "Wat soms ook enige verplichtingen met zich meebrengt." Burgemeester Van Aert zegde na afloop toe eind deze maand de plechtigheid grondig te willen evalueren om te kijken hoe we hier verder mee willen.

Startsein festival

De laatste etappe van 2 uur en 25 kilometer bracht de lopers naar het provinciaal bevrijdingsfestival in Den Bosch. De plechtigheid in Den Bosch was kort en sober. De lopers van GM vormen een erehaag op de catwalk naar het grote podium, waarna Marcel Reintjes de fakkel aan staatssecretaris Martin van Rijn overhandigde, die daarmee het vuur ontstak. Het was ook het startsein van het festival. Even later dreunen de beats over het festivalterrein terwijl de uitgeputte lopers zich tegoed deden aan de Bossche bollen. "Deze zevende keer was wel de beste", zei Jan Meesters, een van de initiatiefnemers. "Het weer zat mee en het was op een zondag, waardoor het drukker was."


Deel op sociale media:

Terug naar boven