Marianne Verdonk Zilver op de 100 meter tijdens WK

Baanatletiek

PRAAG - Op de eerste dag van het Wereldkampioenschap Outdoor in de Tsjechische hoofdstad Praag          (11 juni 2013) heeft Marianne Verdonk meteen haar eerste slag geslagen. Op de 100 meter eindigde zij als tweede en in de kwalificatie verspringen plaatste zij zich voor de finales op woensdag 12 juni.

Nadat maandag de dag bijna volledig verregende, begon dinsdag het toernooi echt. 's Morgens om 10.00 uur de opening, met 23 landen in optocht het atletiekstadion in, luisteren naar speeches en daarna ook nog genieten van een randprogramma met veel zang en dans. Rond 12.00 uur weer terug naar het hotel ter voorbereiding op het middagprogramma. Voor Marianne betekende dit kwalificatie verspringen, halve finale 100 meter en bij plaatsing later op de dag nog de finale 100 meter.

Als eerste de halve finales 100 meter. Drie halve finales met plaatsing voor de eerste twee per serie en de twee tijdsnelsten. Marianne lootte de derde serie, waarin de Japanse Judea en de Engelse Moore op basis van de inschrijftijden de grootste concurrenten waren. De eerste serie werd overtuigend gewonnen door de Portugese Cercequiera (13,55) voor de Zweedse Eriksson (13,91). In serie 2 was de Croatische Ristoki veel sneller dan de rest, haar tijd 13,08, was 0,54 seconden sneller dan de Chinese Wan die zich als tweede automatisch plaatste. In de laatste serie Marianne Verdonk, die de tweede inschrijftijd in haar serie had. De start was goed waardoor Marianne de laatste 40 meter met een lichte achterstand inging. Haar laatste 40 meter waren weer als vanouds razendsnel wat haar de winst in haar serie opleverde in een tijd van 13,26 seconden. Behalve de al eerder genoemde atletes gingen uit deze derde serie naast Marianne ook de Engelse Moore, de Tsjechische Zhurovska en de Japanse Judea door naar de finales later op de dag.

De finale 100 meter vindt 's middags op dezelfde tijd plaats als de kwalificatie verspringen. Marianne, de Zweedse Eriksonn en de Chinese Wan lopen de finale in groep 2 en zijn ingedeeld in de tweede groep verspringen. De Zweedse Eriksonn geeft prioriteit aan het verspringen. Voor de Chinese Wan en Marianne Verdonk ligt de prioriteit duidelijk bij de finale 100 meter. Marianne start iets minder snel dan in de halve finales, maar heeft opnieuw een ijzersterk eindschot. Vanuit een vijfde positie stoomt zij op naar de tweede plaats net achter Ristoki die niet meer te achterhalen is. Plaats 3 is voor de Engelse Moore die 0,09 seconde na Marianne de meet passeert. De eerste medaille voor Nederland is binnen en de kleur is Zilver!

Veel tijd om te genieten is er niet want de kwalificatie verspringen is al volop bezig. Marianne is net op tijd terug om nog in de eerste ronde als laatste atlete mee te springen. Met de 100 meter nog in de benen komt de aanloop er niet goed uit, een foutsprong. Maar het is er wel één met perspectief, gezien de afstand die bij deze sprong afgelegd wordt. De tweede sprong als vierde in de rij, gaat een stuk beter en brengt haar, naar later blijkt, als tiende naar de finales op woensdag.
Zilver op dag 1 en een tijd van 13,26 op de 100 meter, iets waarvoor we allemaal vooraf getekend zouden hebben. En dan ook nog plaatsing voor de finale verspringen op een WK met 21 deelneemsters op dit onderdeel. We zien uit naar de komende dagen.


Deel op sociale media:

Terug naar boven