Zondag Marathon Eindhoven

Lopen

EINDHOVEN - Zondag aanstaande wordt de dertigste De Lage Landen Marathon Eindhoven gehouden, veruit het grootste hardloopevenement in de regio. De halve marathon trekt met bijna tienduizend lopers veruit de meeste deelnemers, waaronder veel lopers van Generaal Michaëlis.

De start van de hele marathon is om 10.00 uur en is dit jaar verplaatst naar de Vestdijk. Op de hele marathon wordt tevens het Nederlands kampioenschap gelopen. De halve marathon start om 13.30 uur vanaf de Montgomerylaan. Alle afstanden finishen op de Vestdijk. Daarmee wordt na jaren afscheid genomen van het Stadhuisplein als finishlocatie. Deze verandering is vooral doorgevoerd om de bochten in het laatste deel van het parcours eruit te halen, om nog snellere tijden mogelijk te maken en beter zicht op de finish te krijgen.

De organisatie heeft internationale ambities: de op papier snelste lopers op de startlijst zijn de twee Ethiopiërs Yemane Tsegay Adhane and Bazu Worku. Adhana (28) heeft een persoonlijk record van 2.04.28 van toen hij in 2012 de marathon van Rotterdam won. Worku (23) heet een pr van 2.05.25 uur, gelopen toen hij derde werd tijdens de marathon van Berlijn in 2010. Dit jaar won hij de marathon van Houston. Daarnaast is er nog een viertal lopers dat sneller dan 2.08 uur heeft gelopen. Het parcoursrecord staat sinds vorig jaar op 2.05.46 uur.

Kanshebber voor een podiumplaats tijdens het NK is Eindhovenaar Harm Sengers, die onlangs de Ronde van Naastenbest won.

Voor de jongeren zijn er de IAK City Run van 5 kilometer (start 10.45 uur) en de Trudo MiniMarathon van 2,5 kilometer (start 10.30 uur). De start van deze korte afstanden is op de Stationsweg (Effenaar).

Het parcours van de halve en hele marathon is grofweg: Montgomerylaan, Churchillaan, Mercuriuslaan, Bekkerslaan, Rode Kruislaan, Hondsruglaan, Huizingalaan, Lieven de Keylaan, Oude Bosschebaan, Marathonloop, Anthony Fokkerweg, Oirschotsedijk, Zwaanstaat en via Strijp S door de binnenstad naar de finish op de Vestdijk. Over alle afstanden zullen zo'n 19 duizend lopers meedoen.

tekst Pieter Grootes

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven