Nieuwe opzet Bevrijdingsceremonie op 5 mei in Best

Algemeen

BEST - Dit jaar wordt in Best de Bevrijdingsdag op 5 mei anders gevierd dan in de voorgaande jaren. De afgelopen jaren werd de bevrijding herdacht bij een plechtigheid, waarbij het bevrijdingsvuur, welke door lopers van de atletiekvereniging Generaal Michaëlis vanuit Wageningen naar Best was gebracht, ontstoken door de Burgermeester samen met een van de lopers. Deze plechtigheid vond tot 2010 omstreeks 12.00 uur 's morgens plaats op het museum 'Bevrijdende Vleugels' en de afgelopen 3 jaar op het bordes van het gemeentehuis.

Dit jaar valt 5 mei op een maandag. Omdat het ook dit jaar geen officiële vrije dag is, worden er erg weinig bezoekers verwacht. De plechtigheid is echter bedoeld om de mensen weer bewust te maken van het belang van onze vrijheid en daarom moeten ook zoveel mogelijk mensen in staat worden gesteld deze plechtigheid bij te wonen.

Om ook de jongeren meer te betrekken bij de viering van onze vrijheid heeft het Comité Herdenkingen Best besloten de plechtigheid naar de avond te verplaatsen en er een Bevrijdingsfestival aan te koppelen. De herdenkingsplechtigheid en het festival vinden nu plaats in de sfeervolle Koetshuistuin, waar een podium wordt gebouwd en een horecafaciliteit aanwezig zal zijn.

Het voorprogramma zal beginnen om 18.45 uur met diverse optredens van koor -dans en musicalgroepen uit Best. Hoogtepunt hiervan is het gezamenlijke optreden van de zanggroepen SOL, Conversation en Sing4you met de demodans- en musicalgroep van Batico tijdens het slotnummer 'Freedom'.

Omstreeks 18.30 uur, zullen een 7-tal voertuigen van Wheels vanaf het gemeentehuis vertrekken naar de carpoolplaats Best-West om aldaar de lopers van atletiekvereniging Generaal Michaëlis op te vangen en te begeleiden. Het is mogelijk, uiteraard zolang er plaats is in de voertuigen) om vanaf het gemeentehuis met de voertuigen van Wheels mee te rijden.

Omstreeks 18.45 uur, zullen de lopers van Generaal Michaëlis met het bevrijdingsvuur aankomen bij de carpoolplaats Best-West en zullen met begeleiding van Wheels een kleine ronde maken door Best.

Om 19.20 uur arriveren zij op de Hoofdstraat bij de Koetshuistuin.

Om 19.30 vindt de herdenkingsceremonie plaats met het ontsteken van het bevrijdingsvuur en o.a. een toespraak door de burgemeester. Kinderen van groep 6 van de Heydonkschool; zullen met gedichten hier ook hun aandeel leveren over hun beleving van vrijheid.

Vanaf 20.00 uur zal de band 'Wild Horses' op gaan treden een groep. Dit is een groep die met muziek van o.a. de 'Rolling Stones' een breed publiek zal aanspreken.

Het avondprogramma in de Koetshuistuin is als volgt:

18.45 uur – 19.00 uur St. Caecilia

19.00 uur – 19.20 uur Conversation, Sing4You, dansgroep Batico, zanggroep SOL,

musicalgroepen Batico

19.20 uur – 19.30 uur intocht bevrijdingsvuur door lopers van GM tijdens het lied Freedom

Ceremonie:

19.30 – 19.35 uur: openingswoord Harry Smits

19.35 – 19.40 uur: woordje burgemeester

19.40 – 19.45 uur: vlag, 1 minuut stilte, ontsteken vuur, Wilhelmus

19.45 – 19.50 uur: jeugd

19.50 – 19.55 uur: slotwoord Harry Smits

19.55 – 20.00 uur: lied: We'll meet again

Het dringende verzoek aan alle atleten en recreanten van av GM is om maandagavond 5 mei naar de carpoolplaats aan de Wilg (afslag Best-West) te komen en samen met de Bevrijdingsvuurestafettegroep om 18.45 uur een ronde van 3 km. door Best te maken. Het zou een hele mooie reclame voor onze vereniging zijn. Wij eindigen dan op de Hoofdstraat bij de ingang Koetshuistuin.

Hartelijk dank namens de groep

Bevrijdingsvuurestafetteloop 2014

Anton Kon


Deel op sociale media:

Terug naar boven