Nieuwsbrief

Is deze nieuwsbrief niet goed te lezen? Bekijk dan in je browser.
AVGM Nieuwsbrief
Algemeen

Uitgave 18 augustus 2017
 

AVGM organiseert een historische fietstocht

De slag om Best in september en oktober 1944

foto1.jpgOperatie Market Garden begon op 17 september 1944 met o.a. landingen op de Sonse Heide. De toenmalige Kolonel Michaelis, naamgever van onze atletiekvereniging, commandeerde 502 Para Infantry Regiment van 101 Airborne Division. Juist deze eenheden hebben op 17, 18 en 19 september gevochten in de Sonse bossen en bij de brug over het Wilhelminakanaal.

Vreemd genoeg is Best pas op 24 oktober bevrijd door de 15th Scottish Division. In de daarop volgende vijf weken is verwoed gevochten in en rond Best. Vele honderden Geallieerde soldaten hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook aan Duitse zijde zijn heel veel slachtoffers gevallen.

foto2.jpg

  Waarom was Best zo belangrijk? Welke rol speelde Best in   het grotere geheel? Wie vochten er dan en wanneer?  
  Waar is dan zo hard gevochten en hoe zag Best er in die
  tijd uit?

 Antwoorden op deze vragen worden gegeven in een      historische fietstocht, die achtereenvolgens op 26 en 27  augustus en op 16 en 17 september worden georganiseerd.  De fietstocht start met een inleiding in de kantine van  AVGM. In een 30 minuten durende presentatie met koffie  worden de achtergronden geschetst van Market Garden en het globale tijdsverloop van de strijd toegelicht.

foto3

Aansluitend worden chronologisch de plaatsen bezocht waar de Amerikanen en later de Schotse eenheden in Best strijd hebben geleverd. Op enkele plaatsen zijn in Best de gevolgen van de gevechtshandelingen nog daadwerkelijk te zien.

Duur van deze fietstocht is circa 4-5 uur en tijdens deze tocht wordt halverwege een kopje koffie of thee genuttigd. Inschrijving voor deze fietstocht kost 10 euro. De volledige opbrengst komt ten goede van de bootcampers binnen AVGM, zodat een trainingsaccommodatie voor deze groep kan worden aangelegd.

Maximale grootte van de groep bedraagt 20 personen per fietstocht, waarvan de totale afstand ongeveer 10 kilometer bedraagt. Uiteraard staat deze tocht ook open voor niet leden van AVGM. Uw gids tijdens deze tocht is Bas van Hoof en inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat u verrassen door dit gedenkwaardige stukje geschiedenis van Best

 

  Atletiekvereniging AVGM
Gildelaan 2
5684 EZ Best
0499-390747
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.avgm.nl
 
AVGM Nieuwsbrief Algemeen

Je bent geabonneerd met e-mail adres [email].
Abonnement direct stopzetten? klik hier.
 

Deel op sociale media:

Terug naar boven